用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上午york,下午浸幼,好唔好?
樓主: lilygang
go

上午york,下午浸幼,好唔好? [複製鏈接]

回覆:上午york,下午浸幼,好唔好?

樓主我有睇你之前的post,可能大家講野重D,但其實既然你的女兒真係好內向,咁真係唔好比太大壓力佢,會適得其反架!另外,大家都知道香港壓力大競爭激烈,但,以你女兒的性格,究竟係一間谷學術的幼稚園好D,定係一間以人為本品德性格引導為主的幼稚園好D?咁細粒人仔,學術可以追返,但性格一旦形成左,係好難改變的,樓主請三思!

怪獸家長多的是...

只返York, 明年插Sc or KV K2

回覆:picture 的帖子

講多都side氣,有d咁既家長,就算比小朋友返半晝,其餘時間咪一樣suck滿興趣班!
如果比我見到個小朋友放學後一路換另一套校服一路食晏,我會埋去祝福佢。

你咁樣比佢讀2間佢好confused架,鐘意返學應該讀全日,全日同返2間上下午係2回事黎的

引用:Quote:原帖由+lilygang+於+15-08-07+發表回

原帖由 siden 於 15-08-07 發表
建議你下午俾佢上興趣班,畫下畫,學下phonics, 音樂班,都好過花$讀多間冇學卷幼稚園。使費一樣,但時間fl ...
認同, 何必咁辛苦

返兩間真係會冇life的,而且中間食飯又趕頭趕命,又冇得訓午睡,大人走兩場冇休息都會累,小朋友唔係唔覺累,係唔識表達自己有幾累,並且相信自己父母安排一定最好。其實我睇啲文章,話喺屋企hea下,傾下計,玩下小玩具,已經對小朋友心理生理都好好,再講3,4歲人仔如果每日得到足夠休息,抵抗力好啲,又會長高啲,百利而無一害架,如佢真係唔肯訓,先搵啲興趣班啦,總有一間佢唔抗拒,但起碼時間控制易啲。

引用:Quote:WinnieCatCat+發表於+15-8-12+00:05+

原帖由 winnietingting 於 15-08-12 發表
在九龍塘三角公園,我見小朋友怱怱換校服,怱怱食飯,食完很想睡,但睡了5分鐘被拍醒,要返學啦!
...
只能說:人間悲劇!

現今咁細個人仔就要經歷爭學位就係多得有這麼多的怪獸家長,有人冇書讀,有人又要返两間,到底是否真的站在小朋友的立場想?

回覆 lilygang 的帖子

Definitely not a good idea

浸幼是一間非常好的學校,小朋友好presentable, 而且全部活動教學,冇功課,小朋友好enjoy, 因為每日都多姿多彩,每日有運動堂和音樂堂,有玩具玩,又去playground, 學校的教程並不是一般九龍塘學校的,而且每個小朋友交的學費是over 100% 用於他們身上,小兒剛K3畢業,我們都十分感謝浸幼在這三年對他的培育,而且亦因為此,考到好多直資小學的offer,最後我們選擇了長沙灣的直資男校,如果你兩間學校中間有一個小時在家中午膳,而小朋友又不需要nap, 我覺得總比放學後去參加不同的課外活,浸幼學的得著更多。小兒當年是九龍塘另一學術幼稚園加浸幼上午班,午餐足足有一個小時在家中吃飯,小朋友也十分享受這幾年的校園生活。

呢兩個禮拜有d忙一直無乜時間上網,我上一次睇見無乜回覆以為沈左底添.. 其實我真係唔係怪獸家長,自問無咁既毅力。我d朋友成日話我太散漫。我一直都好鐘意外國個d好野玩得好high個種小朋友,所以我個女6個月大開始我同工人輪流一日帶拒去兩次公園,基本上係公園大。但拒越大,天生內向既性格就越明顯,歲幾時玩到兩個鐘,而家半個鐘都勉強,除左swing拒對其他公園設施一d興趣都無。係屋企就更差。我都好想好想拒係個種自己hae下玩得好開心個種小朋友。但拒自己玩玩具最多1個鐘,有時心情唔好一分鐘都無。我要每一刻都不停engage拒唔係拒就開始悶,一悶心情唔好就發脾氣,小小事就喊,一喊開就好難停,更加唔肯玩。搞到全家人都精神緊張。但拒自從暑假開始番耀中後,發現拒原來好enjoy番學,我覺得拒好鍾意大家一群小朋友跟住老師做活動(但係屋企拒從來唔會跟住我設計既game玩)。老師仲話拒好專心,我真係好感動。拒放學番屋企之後心情同個狀態都好好,可以玩好耐玩具仲會同我一齊玩,真係變左個人咁。拒係鍾意到一話番學玩緊乜都可以停,自動自覺去wee wee換衫著謝走,慢少少都唔得,好期待咁。我唔係吹水曬命。我個女一d都唔o力,自理,學術,社交能力我諗係york應該below average。但拒就係enjoy番學。如果拒番學辛苦唔鍾意,我諗我絕對無能力逼到拒去,我亦唔會咁做。反而係要逼拒去公園,拒會喊,我老公仲鬧我添(但拒係屋企成日發呆遲早都會喊)。所以就係因為咁既情況,我先想同拒報兩間。而且兩間學校都係5分鐘車程。有1個鐘多d係屋企玩+食。

點解而家d家長咁恐怖...真係可憐的小朋友

babycherie 發表於 15-8-20 06:22
浸幼是一間非常好的學校,小朋友好presentable, 而且全部活動教學,冇功課,小朋友好enjoy, 因為每日都多姿 ...
呢幾日陪個女番浸幼,真係好鍾意呢間學校啊!我覺得york比起浸幼好似補習班咁。拒emphasize既正係我個女最缺乏既野。但我係擔心拒番浸幼咁開心,york咁學術拒會好confused,好似同時infuse緊拒兩種value兩種生活模式咁。但亦都可以話係互補既,始終都係要考小學,浸幼好似成日聽人講係太淺,上到小學會辛苦。而家我地都仲係試探緊,唔知skip nap是否可行。雖然平時星期六日得,但番學一定累好多。如果唔得既話,我一定選擇浸幼!話時話,浸幼好少小朋友喊,d小朋友本身好o力,而且小朋友著得都好樸素,好純品既感覺,我好鍾意呢d。

kukarma 發表於 15-8-12 08:59
有無理解小朋友點解去monkey tree會爆喊?
我當時係去太子個間,超細,又暗,無乜窗同陽光。拒一入去就即刻捉得我好實好驚咁,跟住就爆喊。但個排有同拒去開montessori playgroup不知幾開心,拒對環境氣氛好敏感。呢幾日過去kids' gallery睇睇環境,如果ok比個女試下,拒上午有d playgroup,咁就可以唔洗讀york。

樓主其實你有冇考慮俾佢耀中一路讀上去。

看到你之前的post, 以你女的行為/性格,除非有大改進,否則直覺佢唔係谷得果類小朋友。將來考小一,當然也可以揀真道、WKF之類冇咁谷的學校。可是要爭入去呢類學校,都不是容易,要學術操行有番咁上下。既然你唔介意浸幼/York 兩間加埋一個月成皮野,我假設$不是太大concern。你不如想清楚用不用$買一個輕鬆唔谷的一條龍幼稚園及小學生活。YC kinder 係一定全日,也省卻你半日煩惱。當然大前提係你也接受國際學習。

回覆 siden 的帖子

多謝你仲記得我之前的post啊。我個女之前只係讀耀中暑期班,耀中上年報過,仲waiting緊,k2可能有得讀。我老公都好鍾意耀中,但我一直都好想個女讀d注重德育,discipline,又唔會谷學術既學校。浸幼真係我dream school。我有一次去公園見到一半耀中小學生係度打機,家長由頭到腳都係名牌,去公園都著曬高爭鞋,係一邊傾計,完全唔理d小朋友係slide上面打機搞到我個女玩唔到。雖然呢個可能只係個別,但我的確覺得鍾意得耀中既,都幾大部分係有錢,覺得耀中係名牌,同埋一條龍唔洗煩比較passive既教育態度。耀中唔差,但for我既理念,浸幼好match到。

其實我真係無乜研究過d小學,但如果到時候考唔到理想小學,係咪再揀耀中都唔會好難入?再唔係就衰d,同拒買debenture入。但我直覺覺得我個女番左浸幼會進步好多。拒而家最頭痛既係成日係自己世界裡面,當我地唔存在。所以我覺得有愛心同比到歸屬感既學校好重要。

引用:點解而家d家長咁恐怖...真係可憐的小朋友

原帖由 Amymichelle 於 15-08-26 發表
點解而家d家長咁恐怖...真係可憐的小朋友
Good hope kinder 話明如發現小朋友番兩間幼稚園會即時勸退,當然亦冇可能入番小學

‹ 上一主題|下一主題