用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上午york,下午浸幼,好唔好?
樓主: lilygang
go

上午york,下午浸幼,好唔好? [複製鏈接]

引用:Quote:siden+發表於+15-8-7+16:54+建議你下

原帖由 lilygang 於 15-08-07 發表
我都有諗過,半年前拒曾經好抗拒興趣班,或者而家可以再試下~
我女升k1個暑假都忽然好驚上興趣班, 但之前係有上咗1年架喎 到k1下學期, 佢就不停要求我比佢學彈琴, 我吊咗佢幾個月癮, 暑假先開始, 佢就真係好開心, 但其實興趣班依然唔肯去, 不過我都覺得ok, 始終得4歲

講真浸幼係玩, 響屋企都可以比好多野佢玩, 睇你點安排

回覆:上午york,下午浸幼,好唔好?

樓主你可以試下連續返兩份工睇下是否辛苦

回覆:lilygang 的帖子

返全日班有小睡時間休息,兩間上下午不同學校連小睡都無,為何要個3嵗人仔甘辛苦?!姑且勿許係點樣心儀嘅學校,要甘谷個小朋友何苦呢(純個人意見不喜勿插)

返曬兩間,在車上換校服換書包,可保證精神分裂

lilygang 發表於 15-8-7 17:25
回覆 siden 的帖子

我而家先黎搵都無乜好揀.. 之前面試成10間學校得york, 浸幼同anfield收。如果唔讀下午 ...
Normally 我會against 返兩間,但聽你的情況,我覺得或可一試,mainly for something to do in the pm, 況且兩間kg 都近,logistics 應安排到,去興趣班可能反而較難安排

我建議加番小睡時間,讓腦部可以輕鬆一下~

浸幼對上邊間小學有好處?
York 的學術程度都算高,假如小朋友上課是很留心的話便問題不大。否則,家長在家可能需要些時間和小朋友溫習。
浸幼不同龍校,是龍校便值得去試。

回覆:SMFM 的帖子

吾通上完兩間學校,小朋友都未有睡意,就捉佢上埋夜校嗎?

siden    發表於 15-8-11 19:11

我唔贊成小朋友讀兩間幼稚園,自從自己小朋友讀左幼稚園後,我就更加唔明點解有家長會要小朋友返兩間!你將來應會有機會去幼稚園觀課的,你就會發現小朋友返學的三個鐘真係好充實,活動一個接一個,要明白對幼稚園生來說,排隊去洗手間、食茶點都係活動,佢地唔似小學中學有小息、轉堂時間可以hea,返三個鐘已很累,仲未計坐車時間。試想,上完一晝堂唔係返屋企休息hea下,而係匆匆食飯趕換校服趕返另一間學,唔係一、兩星期係咁,係一年甚至三年係咁,小朋友好可憐囉。就算小朋友精力無限下午在家都係玩,但玩同返學真係唔同啊!而且你話小朋友唔take nap 晚上8時會瞓,咁只返上午、下午咪唔take nap囉,放學校車到屋企換埋校服都成1:00,食lunch玩一陣沖涼晚飯,容咩易8:00,唔使搵多間學校來充塞時間啊。

另外你話驚小朋友在york跟不上,首先一般幼稚園唔會踢小朋友走的,而且york是肯收細b的,細b都跟到,點解對自己小朋友沒信心?再者,我有friend的小朋友讀york,d英文真係幾深下,我唔知你係咪ftm,如果係,可能下午都要幫佢溫下書跟下功課,返多間放學返到屋企都5:00,小朋友又累,仲點溫?

唔講小朋友返兩間會唔會混亂,我覺得家長同時處理兩間既野都好amazing!就算浸幼是happy school,都會有親子功課吧,我小朋友返一間幼稚園而且已唔算多親子功課,我有時都做到一頭煙,可能我拍做手工畫畫吧,好難想象要做兩間的親子功課!而且學校會有活動想家長出席,如觀課、旅行、攞評估、家長義工,返兩間所有野double,莫非攞晒d假來出席幼稚園活動?仲未計小朋友的同學會邀請你去生日會,返兩間識兩班人,點去禁多生日會?講到黎呢度,我好佩服小朋友讀兩間的家長,chur小朋友之餘連自己都chur埋,我自問唔得囉。

引用:我唔贊成小朋友讀兩間幼稚園,自從自己小朋

原帖由 WinnieCatCat 於 15-08-12 發表
我唔贊成小朋友讀兩間幼稚園,自從自己小朋友讀左幼稚園後,我就更加唔明點解有家長會要小朋友返兩間!你將 ...
可能樓主會利用5-8pm這段時間補課,200%充實小朋友,也不會覺得有問題……

WinnieCatCat 發表於 15-8-12 00:05
我唔贊成小朋友讀兩間幼稚園,自從自己小朋友讀左幼稚園後,我就更加唔明點解有家長會要小朋友返兩間!你將 ...

在九龍塘三角公園,我見小朋友怱怱換校服,怱怱食飯,食完很想睡,但睡了5分鐘被拍醒,要返學啦!

有無理解小朋友點解去monkey tree會爆喊?

小朋友一返學就好易病, 如果仲無足夠既休息, 佢會好辛苦

其實唔好覺得小朋友有空閒時間就等於浪費時間,腦部可以趁空閒時間鞏固整理已學的東西,發揮創意等,你可以search 下外國研究。

另外,兩間學校用唔同systems教學,可能令小孩混亂,如phonics, 小心得不償失!

係你眼中,小朋友玩同瞓既時間都變得奢侈

回覆:lilygang 的帖子

梗係唔好俾個女停啦,咁會太hea太懶散!點解唔返埋evening playgroup?唔好浪費時間先得架!

係呀, 再報多十幾個課外活動, 填滿晒一日嘅時間就PERFECT喇.....

醒目開學勳章 王國長老

個人有感, 三歲人仔返完上午, 返下午, 還要是不同學校, 我站在小朋友諗法也覺倦, 遊戲時間在那呢?

應否讓小朋友返兩間幼稚園, 其實很值得反思
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

引用:梗係唔好俾個女停啦,咁會太hea太懶散!點

原帖由 torunpoland 於 15-08-12 發表
梗係唔好俾個女停啦,咁會太hea太懶散!點解唔返埋evening playgroup?唔好浪費時間先得架!

...
暫時未見有evening playgroup, 其實真係商機無限,相信都會有市場!

引用:個人有感,+三歲人仔返完上午,+返下午,+還要

原帖由 JoJo 於 15-08-12 發表
個人有感, 三歲人仔返完上午, 返下午, 還要是不同學校, 我站在小朋友諗法也覺倦, 遊戲時間在那呢?

應否讓 ...
仲諗有遊戲時間?就係怕佢時間不能盡用!

‹ 上一主題|下一主題