用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上午york,下午浸幼,好唔好?
go

上午york,下午浸幼,好唔好? [複製鏈接]

一開始覺得可以互補,同時萬一個女係york跟唔到都有浸幼讀。但又怕個女精神分裂,兩間學校咁唔同風格。想聽聽大家意見,thanks a lot!
   1    0    0    1

回覆:lilygang 的帖子

No lar... The kid needs to take rest and play...

lauwingtai    發表於 15-8-10 09:06

回覆 dwkw333 的帖子

我之前都係咁諗,所以近排先同拒搵下午班。因為拒真係好鍾意翻學,bye bye 都唔講就跑入課室。係屋企拒反而好悶成日好grumpy,而家大左公園都玩厭曬。近排拒又好難take nap, 2點哄到拒4點先訓著,搞到夜晚成10點幾先訓到。唔take nap就8點幾訓好正常。
題外話其實真係好怕拒比york踢走。拒學術麻麻(冇翻過nursery),筆都未識揸(都教左半年幾),又未認到字..

回覆:上午york,下午浸幼,好唔好?

其他combination 都可能有少少point, e.g. Victoria plus KV or SC plus 龍校

但你呢個combination我直接些講係完全無謂

小朋友會好累

基本上讀兩間已經不理想,為了浸幼更加唔值

你齋讀York算吧

貢獻勳章

引用:回覆+dwkw333+的帖子 我之前都係咁諗,所

原帖由 lilygang 於 15-08-07 發表

我之前都係咁諗,所以近排先同拒搵下午班。因為拒真係好鍾意翻學,bye bye 都唔講就 ...
建議你下午俾佢上興趣班,畫下畫,學下phonics, 音樂班,都好過花$讀多間冇學卷幼稚園。使費一樣,但時間flexible好多,又可以就佢興趣報唔同班。

引用:Quote:原帖由+lilygang+於+15-08-07+發表回

原帖由 siden 於 15-08-07 發表
建議你下午俾佢上興趣班,畫下畫,學下phonics, 音樂班,都好過花$讀多間冇學卷幼稚園。使費一樣,但時間fl ...
認同!!

我之前都係咁諗,所以近排先同拒搵下午班。因為拒真係好鍾意翻學,bye bye 都唔講就 ...
放鬆D啦,幼稚園唔好難的。你返兩間,邊有咁多時間做功課。學吓畫畫之類,佢會開心D…

回覆:dwkw333 的帖子

小學、中學、大學有排番,3歲人仔應該係玩既時候,小朋友既童真去了哪兒?

回覆 siden 的帖子

我而家先黎搵都無乜好揀.. 之前面試成10間學校得york, 浸幼同anfield收。如果唔讀下午班就只有帶拒去興趣班玩下~ 但我個女好怪 >< 之前帶拒去monkey tree未入門口就爆喊,但係番學拒又好興奮!我覺得拒係怕細房同少人。

markey 發表於 15-8-7 16:41
咁應該搵全日班吧,何苦呢?
全日班唔收,我都想啊!

貢獻勳章

引用:Quote:markey+發表於+15-8-7+16:41+咁應該

siden 發表於 15-8-7 16:54
建議你下午俾佢上興趣班,畫下畫,學下phonics, 音樂班,都好過花$讀多間冇學卷幼稚園。使費一樣,但時間fl ...
我都有諗過,半年前拒曾經好抗拒興趣班,或者而家可以再試下~

引用:Quote:原帖由+lilygang+於+15-08-07+發表回

原帖由 siden 於 15-08-07 發表
Agree.
小朋友都要休息下,去下公園等。

York 都k2有啲自理能力較好的可以返全日。

好好

引用:回覆+siden+的帖子 我而家先黎搵都無乜好

回覆 siden 的帖子

我而家先黎搵都無乜好揀.. 之前面試成10間學校得york, 浸幼同anfield收。如果唔讀下午 ...
咁你咪同佢上下跳舞、畫畫班,唔駛一定學language 興趣班,跳舞房好大架,7-8個小朋友一齊跳

回覆 lilygang 的帖子

same as my kids
‹ 上一主題|下一主題