用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 請教一下上年考PN班的家長分享吓PN班interview 考咩呢? ...
go

請教一下上年考PN班的家長分享吓PN班interview 考咩呢? [複製鏈接]

小女想考16-17嘅PN班, 想請教吓會點考法同會考d咩,幫阿女預備吓。謝謝!
   3    0    0    0

我講D我記得既....有錯請指正.

1. 等埋位前喺大枱玩積木, 有老師在旁觀察
2. 問名字
3. 看處境圖 (例如公園, MARKET), 問下顏色, 動物, 物件等等.
4. 拿出日常用品 (例如牙刷, 毛巾), 問下點用.
5. 送糖果/小禮物, 看反應.

其實只是日常都可接觸的事, 不用太緊張.

我都係今年入左N班,
上年我仔仔interview 如下:
爸媽可一起入去~
1.  等埋位前喺大枱玩玩具,有幾份在桌,小朋友自由選擇, 有老師在旁觀察 (看佢識唔識玩,同叫佢收玩具時,會自己收入個藍子到,再拍好張椅子)
2. 老師叫佢名,去 1張大人桌到,有3張高椅 (無背)所以小朋友要坐好。
   (我仔仔坐中間 ,我有見隔離小朋友坐唔定,會跳落地,所以佢爸媽要抱住佢,故要留意啦)
3. 先問小朋友叫咩名,仲問男仔定女仔  (我事先已教,故都答到,但因才1歲多,所以未必發音太清楚 故要多D講啦)
4. 比一張大圖片,內有很多東西,大約 10-15 件東西,而且好細,問小朋友狗在那 (這一項係我覺得難的,因公仔好細,我自己都唔係一找就找到狗在那,所以我仔仔望好耐 都指唔出)
5. 比左一張4 格併圖佢 (好似係鳥,車..) 要佢配對,圖片大,所以過關了。
    再黎比較易,就係顏色/ 形狀 ~
6. 比左架車佢玩,老師問我地問題,如爲何選依間學校,第時上K1 會否轉校等,途中 有問我地住邊,我個仔自己話住沙田。(我林你都可以教定佢)
7.  因第4項。我仔指唔到狗,老師又再拿出黎,又問多次,但其實,我仔仔都找唔到,老師不下再問3次以上。我出手附助~ (因我唔知,老師係咪要佢一定做到定點... )
8. 最後同老師講bye bye.

IN 我的老師係國語老師,但佢用有口音廣東話問~總算
小朋友都聽得明佢

引用:我都係今年入左N班,上年我仔仔interview+

原帖由 eresa 於 15-09-15 發表
我都係今年入左N班,
爸媽可一起入去~
多謝分享!我覺得內容似in K啊……你小朋友好叻!

引用:我都係今年入左N班,上年我仔仔interview+

原帖由 eresa 於 15-09-15 發表
我都係今年入左N班,
爸媽可一起入去~
我問我個仔叫咩名,明明識講,但見到陌生人就唔講

eresa 發表於 15-9-15 11:31
我都係今年入左N班,
爸媽可一起入去~
如果小朋友未識講野咪唔駛IN... 苦惱中...
‹ 上一主題|下一主題