用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友學極游水都唔識
go

有冇小朋友學極游水都唔識

我女就係,老師話佢手腳唔協調

回覆:brima 的帖子

簽名被屏蔽

幾多歲?大個左就會好d

引用:幾多歲?大個左就會好d +

原帖由 mansum92 於 15-08-07 發表
幾多歲?大個左就會好d
都8歲,之前5歳6歳學唔識就以為細,而家8歲再學都冇乜進展

引用:Me+too,+never+learned+properly.++I+am+ve

原帖由 Oboe_FRSM 於 15-08-07 發表
Me too, never learned properly.  I am very good at land sports but somehow never managed to learn to ...
Do you swim finally? Or you gave up to learn

回覆:有冇小朋友學極游水都唔識

都想知點可以幫到佢

引用:Quote:原帖由+Oboe_FRSM+於+15-08-07+發表M

簽名被屏蔽

我個仔手腳協調都差架,佢由就夠三歲開始學,一直學到宜家,成年幾,連冬天都照游,換咗一,兩個教練,係近呢幾個月先見到好明顯進步~~~
個教練話阿仔手腳協調差,又太細,有時要用唔同方法同佢講先得~~~~

同埋阿仔開始大,佢會自己再諗下點去做

回覆:yw710 的帖子

日日帶佢去游,包識。要游得好,就必需找專業教練。

女快七歲,五歳開始在泳會學一年,只游到幾步自由式,今個暑假搵教練一對三學,都冇乜進展

我仔都手腳唔協調,今年都有咩希望,比佢去市政平平地學,又得左啵,今年9歲

引用:日日帶佢去游,包識。要游得好,就必需找專

原帖由 小伊 於 15-08-07 發表
日日帶佢去游,包識。要游得好,就必需找專業教練。
但好難日日游,暫時都係group, 我會考慮轉單對單

太細可能唔明就掌握唔到點游,五歲後理解能力都高d, 易d 學識

我仔係2歲幾及5歲評估了大肌肉遲緩,手眼唔協調,平衡差,肌肉無張力。不是自己亂安個名比個仔。

我仔6歲用8-10個月在泳會一星期三天(暑假或長假期)。平日(返學)一星期兩日。就學識自式。没固定教練。

佢明白教練叫佢“咪”腳。佢在家練唔到喊。因自己控制唔到自己d肌肉。我見佢咁努力,要多鼓勵。
試過私人教4堂没什麼大分別就沒有學了。

其實不用花私人教練的錢。只要連續(不可以只暑假去學,學幾年都未必識)。連冬天都照游。無話學唔識。一星期一堂都未必有效因䣓太耐會唔記得。所以在有口俾泳會之中我選最平的學。因要學多一幾堂。都ok。我見到佢學得識我感動度喊。

現在學識了,一星期只游一堂。
大家不用灰心。

我仔都有協調的問題, 4歲開始己小組冬夏keep 游, 現在9歲了, 我覺得佢係識 4式, 但協調動作明顯是差D, 故此動作冇人地好, 不過有進步就可以了, 反正也不期望佢可以好快.  

冬天游泳, 會不會凍親小朋友呀

我現在50/50想是否仍然學,因就來秋季

好多有室內暖水。

游泳真是很好的运动方式,不去和别人比较,自己有进步就好,上帝给每个人的天赋是不一样的。这个暑假女儿6岁才开始学游水,7月份一个月在group学习,真的教练给个人的时间太少,每个人进步不一样的,人多,所以教练也不能因材施教。8月份转入私教一对一,进步快速很多,私教的好处是教练可以做到专注专一的因材施教,所以特别建议有机会和条件选择一对一比较好

回覆:jane-wang 的帖子

最近两个月女儿游泳进步很大,我自己都意外,现在她可以自由泳蛙泳25游往返了,仰泳也可以游几米,个人觉得父母陪玩水有很大的关系,我们的周末活动就是一家人玩水,平常有时间我也会带她去玩水,主要是玩水为主不是游泳,从浅水区玩到深水区,她慢慢感觉到在水里是安全好玩的,这个过程很重要,所以父母多陪伴玩水是特别重要,在水里有安全感,学起来会容易很多。1.2米的深水区超过她的头,她会通过在深水区跳跃来玩到中间去,还不要我们陪伴,这样克服了深水恐怖焦虑。总之父母陪伴玩水越多越能提供更多在水里的安全感,纯属个人经验分享