用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道小學2nd interview
樓主: qq1218
go

真道小學2nd interview   [複製鏈接]

平時伴讀後傾吓偈,講吓故事內容同感受,小朋友應能應付到真道老師的提問的。

引用:Quote:原帖由+cocokan2004+於+15-08-12+發

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-08-12+發表我小朋

原帖由 Gerard 於 15-08-12 發表
咁多?我舊年阿仔剩係係ipad讀下字咋
各間唔同花款

醒目開學勳章

引用:i+c.+即大部分是8月2nd+in,+9月出offer.+亦

原帖由 tsangnamnam 於 15-08-10 發表
i c. 即大部分是8月2nd in, 9月出offer.
亦有小部分是翌年7月3rd in, 收offer.
9月就出 offer?

LPN 發表於 15-8-12 23:58
9月就出 offer?
9月會出第一批offer,簡介會上講過

唉,我仲未收到信,打定輸數了

回覆:真道小學2nd interview

冇收信,係咪連waiting 嘅機會都冇?

引用:冇收信,係咪連waiting+嘅機會都冇? +

原帖由 Ocean419 於 15-08-13 發表
入到 second in 都收唔曬喎。我估waiting 應該在second in pool

Ocean419 發表於 15-8-13 08:11
上年.. 佢有幾輪.SECOND IN .. ..唔洗擔心..

引用:Quote:Ocean419+發表於+15-8-13+08:11+冇收

原帖由 sweeticandy 於 15-08-13 發表
上年.. 佢有幾輪.SECOND IN .. ..唔洗擔心..
即係未收信嘅有可能遲d會收到信second in?

Ocean419 發表於 15-8-13 10:23
即係未收信嘅有可能遲d會收到信second in?
係....
上年經驗.. 佢一路出offer.. 有人放.. 有人要...  也有再叫人.second in.. 直到... 12 月佢出信問.. 仲放唔放自己係.waiting list~  
1 月頭回覆是否願意繼續等..... 話waiting list 好長... 會等到8月...
我仲衰衰咁..最後個日先寄封信...  不過我唔係.d 勤力寫信既人...

利申: 我係上年首輪.second in .. 第1日見~~~ 都仲係.waiting list ...

sweeticandy 發表於 15-8-13 10:44
係....
上年經驗.. 佢一路出offer.. 有人放.. 有人要...  也有再叫人.second in.. 直到... 12 月佢出信問. ...
即係 waiting list 好長? 請問有冇人知如果第一輪收到 offer 信但唔交留位費, 大抽獎後唔順意想叩門的話, 真道會唔會睬呢?

引用:Quote:Ocean419+發表於+15-8-13+10:23+即係

原帖由 sweeticandy 於 15-08-13 發表
係....
上年經驗.. 佢一路出offer.. 有人放.. 有人要...  也有再叫人.second in.. 直到... 12 月佢出信問. ...
如果係第2輪先second in,咁会唔会都有机会有offer架?

Virginia_Arare 發表於 15-8-13 11:16
即係 waiting list 好長? 請問有冇人知如果第一輪收到 offer 信但唔交留位費, 大抽獎後唔順意想叩門的話,  ...

上年唔知, 但前年有朋友試過. 佢第一輪收到真道offer但無要到, 因為想參加自行同大抽獎. 抽獎後唔順意, 再寫信叩返真道, 最後係成功既.
不過當時真道仲未出狀元, 現在成績亮麗, 受歡迎程度大增, 仲有無得可以0甘樣浪子回頭呢?

我仔上年係頭一批有2nd in 的, 2nd in 係要我仔讀Ipad 內中英文故事, 計數同傾下計, 家長都係問下點解揀真道, 教育理念傾下計. .

Tips: 見家長時小朋友要坐另一邊畫畫, 如果小朋友唔喜歡畫畫或坐唔定, 記得自己帶定一d書或益智野俾小朋友. 我仔當時求其畫完畫就坐唔定, 好在我俾左幾本佢好喜歡既書俾佢, 佢就坐定定睇書.

四隻貓 發表於 15-8-13 11:32
上年唔知, 但前年有朋友試過. 佢第一輪收到真道offer但無要到, 因為想參加自行同大抽獎. 抽獎後唔順意, 再 ...
前年.. 有OFFER 唔要.. 之後..再寫信話要返個OFFER.我上年聽SEMINAR 時.. 校長有講..

lokka0611 發表於 15-8-13 11:17
如果係第2輪先second in,咁会唔会都有机会有offer架?
我相信.. 一間.. 學校....   如果唔打算出OFFER 的話...係唔會浪費時間叫人去.SECOND IN 的..

放鬆些.. 現在才是開始.....

還有好幾間學校面試...

到時.. 可能你有好多OFFER 慢慢揀呢...

引用:Quote:sweeticandy+發表於+15-8-13+10:44+

原帖由 Virginia_Arare 於 15-08-13 發表
即係 waiting list 好長? 請問有冇人知如果第一輪收到 offer 信但唔交留位費, 大抽獎後唔順意想叩門的話,  ...
其實我想知similar case喺第二d直資有冇發生過?

引用:Quote:原帖由+Virginia_Arare+於+15-08-13+

原帖由 Ocean419 於 15-08-13 發表
其實我想知similar case喺第二d直資有冇發生過?
一定有啦,我聽過某校rejected最後call收,有個朋友被某校rejected, 8月call 去再in, 乜都有可能發生,希望在人間。

引用:我仔上年係頭一批有2nd+in+的,+2nd+in+係要

原帖由 四隻貓 於 15-08-13 發表
我仔上年係頭一批有2nd in 的, 2nd in 係要我仔讀Ipad 內中英文故事, 計數同傾下計, 家長都係問下點解揀真 ...
即係淨考學術?中英文故事係讀字或是看圖說故事?另數學有多深?

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-08-13+發表其

原帖由 ozoz 於 15-08-13 發表
一定有啦,我聽過某校rejected最後call收,有個朋友被某校rejected, 8月call 去再in, 乜都有可能發生,希望 ...
我指是收到offer但唔注冊去大抽獎,抽得差返去直資再問學位,呢d情況通常直資會唔會仲有機?

‹ 上一主題|下一主題