用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 明年升中
樓主: JasperMelody
go

明年升中 [複製鏈接]

laiping 發表於 15-8-8 20:41
個人覺得,除了以上所講,暑假可以準備中英文自我介紹和口述讀書報告之類以作面試之用! ...

想問多一樣,字數提議多少比較好? thx.thx.

回覆 YmOra 的帖子

學校應該會操佢地面試, 唔駛太擔心, 我地學校升小六既暑假, 要番學校操面試, 好似要操一星期, 會教禮儀同題目

YmOra  謝謝  發表於 15-8-10 12:20

你指的是自我介紹還是閱讀報告?不論是自述還是讀書報告,我都會準備一篇中文一篇英文!大概可以講到一兩分鐘應該 okay的了!因為開學之後,忙著去學校聽升中講座和應付呈分試,沒有太多時間準備有質素的自述和閱讀報告,而這兩個題目又通常在面試中出現!

YmOra  你答到我的問題了,非常感激。  發表於 15-8-10 21:53

laiping 發表於 15-8-10 17:28

你指的是自我介紹還是閱讀報告?不論是自述還是讀書報告,我都會準備一篇中文一篇英文 ...
準備好哂啦~~

引用:Quote:laiping+發表於+15-8-10+17:28+回覆+

原帖由 Yanamami 於 15-08-10 發表
準備好哂啦~~
未雨綢繆

知唔知通常升中講座, 係咪只接受小六家長去聽, 小五家長可唔可以報名聽呢?

回覆 X'mas2002 的帖子

有些可接受小五去聽的,我和兒子前小五也去了九華、St Joe 書院等聽講座

HaYi  oh, good info  發表於 15-8-17 13:26

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 15-8-10 11:56

學校應該會操佢地面試, 唔駛太擔心, 我地學校升小六既暑假, 要番學校操面試, 好似要操 ...
唔係每間學校會同學生操面試嫁。
今年學校已經cut左暑假的面試班。

妹妹頭  係咩? 做咩CUT左呀?  發表於 15-8-11 16:57

X'mas2002 發表於 15-8-11 15:29
知唔知通常升中講座, 係咪只接受小六家長去聽, 小五家長可唔可以報名聽呢? ...

我小四都开始去听(听左HY同YWGS),小五又听(DGS同第二次YWGS,GH就黎我地小学做简介~去左SMCC既open day),因小六会好忙,所以想輕鬆d去听就早d去~今年六年班应該会去埋SPCS同SPCC(好似有open day?).

我仔今年9月升中一, 以他所講不用再以中,英文介紹自己

一黎就GROUP DISCUSSION & 讀文言文, 英文文章等

回覆:明年升中

其實見直資會詳細好多,又要普通話,又要英文,有d要讀一篇野,問你知點解,有d介紹自己,有d要介紹屋企人,爸爸做咩工作,平時課餘做咩,喜歡咩活動等等,見政府資助中學簡單好多,會幾個一齊見,而且半個鐘唔駛,所以見政府資助學校要精簡,要好醒目,因為可能一個學生得一分鐘,如果學校無練習面試班,自己要比錢出去上幾堂,小孩面試通常唔望人,唔笑,唔習中,到佢習中已經走得,見完!

日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

不過大前題係,考好個試,得到結果,再揀啱佢嘅學校,而家應該買左書,預習吓將會教咩,11月考第二次呈分試,開左學就好快過

日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

請問幾時開始報面試班呢?

回覆 alhy.love 的帖子

冇一定, 有D家長, 小四升小五暑假開始報, 唔一定為左INTERVIEW, 當普通ORAL, 都OK
‹ 上一主題|下一主題