用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 不知不覺呀女升p2了,感恩
go

[其他] 不知不覺呀女升p2了,感恩 [複製鏈接]

呀女是整體發展遲緩,由2歲已排到服務,有st, pt, ot, PST。好彩,遇到的治療師都非常好,pt, ot都是一級治療師,而PSP是資深特殊老師,感恩! 當時我身體健康欠佳,交由鄰居姨姨照顧及教導。鄰居姨姨以前是小学老師,佢小朋友也是有delay, 佢四處學習,仲進修特殊教育,相當有經驗。呀女開始肌肉進步(佢肌張低),繼而語言明顯多了說話,也開始活潑了。過了大半年,信心開始強,所以社交亦開始social. 感恩有這位鄰居姨姨!
5歲再去CAC評估,分數中等,即可以上主流小學。但我仍然覺得她比一般同令齡小朋友慢,所以繼續比佢去鄰居姨姨度做訓練。

小一呀女成績考中間,我非常開心。但自理就差小小,同埋一有事解決唔到就喊。同老師提及呀女情況,幾個老師都話唔覺呀女慢有個老師仲話呀女說話精靈tim

呀女升小二了,我會報d興趣班比佢上。

感恩!

1    0    0    0

我鼓勵各位家長,不要放棄,積極面對,孩子需要你

祝大家小朋友日日進步

恭喜你,delay小朋友能夠有個有經驗有耐性有愛的人教導真的很重要,請問你那位姨姨還接case嗎?可否pm她的聯絡方式給我呢?thx

我都那位姨姨還接case嗎 ? 否pm她的聯絡方式給我呢?thx

回覆:不知不覺呀女升p2了,感恩

可否告知那EE聯絡電話

小小蜜蜂仔 發表於 15-8-7 02:27
呀女是整體發展遲緩,由2歲已排到服務,有st, pt, ot, PST。好彩,遇到的治療師都非常好,pt, ot都是一級治 ...

你同你小朋友十分幸運,

加油呀,

我都面對緊問題, 希望我都可堅持下去。

共勉

回覆:小小蜜蜂仔 的帖子

我小朋友也是低肌張,已經有上ot, 又學游泳同足球,天天去公園同小朋友玩,仲有乜可以做?

我也想認識你的姨姨!

‹ 上一主題|下一主題