用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 唔明點解Oxford 唔俾人退貨
go

唔明點解Oxford 唔俾人退貨 [複製鏈接]

我同個朋友係BB展個下sale 到買Oxford 但後來屋企人反對叫佢諗下先。只係隔左個幾兩個鐘。點知一返到去.....個sale 就係一句話無得退之後就打發左個朋友...
咁大間公司又未收貨......想問有無人試過係咪真係退唔到
   0    0    0    0

我表姐上次BB展都係同你情況一樣,俾佢Sell左,用得麻麻,依家諗緊二手放左佢

回覆:唔明點解Oxford 唔俾人退貨

所以真係要諗清楚,成幾萬蚊去買一套教材,都唔知小朋友有無興趣,不如留返嚟帶小朋友周圍去睇下仲好~~~

無話呢套唔好,只不過每個小朋友性格唔同啫~~~~

引用:我同個朋友係BB展個下sale+到買Oxford+但後

原帖由 alvinlam416 於 15-08-07 發表
我同個朋友係BB展個下sale 到買Oxford 但後來屋企人反對叫佢諗下先。只係隔左個幾兩個鐘。點知一返到去.... ...
尼D可能不屬於長期套票之類,又不是保險,長年都要供,所以沒有冷靜期

好多人話OP 小朋友初初會鐘意揭書。但去到兩歳會發現佢其實唔明𥚃面嘅內容。。。。同無英文會話能力。。。
不過畢竟自己無用過。。希望佢用得好

回覆 yw710 的帖子

無辦法雙職家長。。佢地冇時間教個小朋友

Oxford真係要比啲時間一齊同小朋友用先有效。最少每日30分鐘。我由仔仔6個月開始用,用到現在2歲半,仔仔每日自動自覺拎書睇,雖然佢不能完全明白裡面內容,但都有8成,會一路睇一路用英文講返故事既情節/物件。Sing along啲歌日日唱不停,不過真係要有恆心先可見效果。

身邊有朋友用Oxford ..就係每日揭書..但去到兩歲發現小朋友原來
唔明𥚃面嘅內容........可能個朋友英文又唔好....讀唔到俾個小朋友聽

老老實實。其他教材都有冷靜期係佢無如果套教材係Work 就唔洗幾個人夾一個人買
拿拿聲look 完咭就唔俾你退....同個D健身中心一樣 ....

回覆 alvinlam416 的帖子

迪士尼都無冷靜期啦!
有邊套教材有冷靜期呢?

只可以說買教材時,要考慮清楚, 不要太衝動!

之前有BK mom 曾退過oxford path primary, 因當時質量問題,點讀筆及工作紙未完善,要等幾個月才有新印教材及新點讀筆,所以當年可以退貨!

朋友上年書展買了oxford path,也歎未有恒心及時間用,所以也放售。

只好話買任何物品前,也要考慮自己的需要。

如果真的想退出交易,不如找消委會幫幫手。

我囡囡今年三歲, 佢好鍾意套書.  用呢類教材, 大前提係家長必需有時間同小朋友一起閱讀。

引用:6萬幾一套....比左錢仲比你退咩....

原帖由 kk_yu123 於 15-08-14 發表
6萬幾一套....比左錢仲比你退咩....
真係好貴。。。
其實家長肯花時間每日同小朋友用一套教材,我相信用同樣時間去從小開始伴讀,效果不會比用一套教材遜色,每個月花$500買書,一年$6000,買套教材既錢可以買書到10歲啊。。。但題材可以擴範很多很多。。。
以上只是個人觀點,請用家不喜勿插!

引用:Quote:原帖由+kk_yu123+於+15-08-14+發表6

原帖由 yannietimb 於 15-08-22 發表
真係好貴。。。
其實家長肯花時間每日同小朋友用一套教材,我相信用同樣時間去從小開始伴讀,效 ...
同意,幾萬元買套教材,小朋友唔鍾意睇,真係好浪費!

我係Oxford用家,買左Oxford Path 年半,近日買埋Oxford Primary,真心覺得套書唔錯,我而家6歲嘅囝明哂成套故事講乜,未夠3歳嘅囡囡都明哂頭1/3,識唱哂全部歌,後2/3 我無深究佢明唔明哂,但佢兩個講英文非常一般,反而聆聽真方面唔錯。
但套教材我好少同兩兄妹用,佢地得閒有興趣就自己攞筆攞書睇,我只係想佢地接觸多d英文,自問跟得非常唔好,佢地初初買時日日係咁睇,到之後間中睇下,因我屋企有過百本其他中、英圖書,我晚晚都同兩個講兩、三本故事以上,閲讀習慣未買OP前已培養左了。
既然買左,keep住用la,小朋友一定學到的,但未必咁快顯示到俾大人睇,OP嘅教材好有系統架。

kk_yu123 發表於 15-8-14 14:49
6萬幾一套....比左錢仲比你退咩....
oh. of course.

引用:我同個朋友係BB展個下sale+到買Oxford+但後

原帖由 alvinlam416 於 15-08-07 發表
我同個朋友係BB展個下sale 到買Oxford 但後來屋企人反對叫佢諗下先。只係隔左個幾兩個鐘。點知一返到去.... ...
sale有Commission,有$分,當然吾會理

‹ 上一主題|下一主題