用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 notebook型號/牌子
go

notebook型號/牌子 [複製鏈接]

大家買边款notebook比仔女出國用,參考一下?thanks
   3    0    0    0

我買左 Samsung ATIV book 9... 好輕同薄..我女好滿意。

tung_yan0623 發表於 15-8-6 23:09
大家買边款notebook比仔女出國用,參考一下?thanks
用開 MacBook Pro 幾年了,如無意外應該會一路用落去,睇下明年到佢走時要否換部新的

王家爸爸  我都覺得 MacBook Pro 最好   發表於 15-8-7 09:35

mugtaitai 發表於 15-8-7 02:50
用開 MacBook Pro 幾年了,如無意外應該會一路用落去,睇下明年到佢走時要否換部新的 ...
除左 MacBook Pro 外,另一個好選擇係 Lenovo Carbon X1,或者 X240/X250。
我用左 ThinkPad X 系列十幾年,由 X20 開始,然後 X60,現在 X220,每部可以用五、六年,而且每次換機時部舊既都未壞。

醒目開學勳章

wloi 發表於 15-8-7 00:10
我買左 Samsung ATIV book 9... 好輕同薄..我女好滿意。
這個貼真好, 可以集中討論.
上次向你請教有關Lenovo Thinkpad X250, 因為mon太細而有所保留, 請問此系列有大mon嗎?

3b 發表於 15-8-7 10:02
這個貼真好, 可以集中討論.
上次向你請教有關Lenovo Thinkpad X250, 因為mon太細而有所保留, 請問此系列有 ...
Better get X1 carbon
T series or E series are heavy

王家爸爸  X1 Carbon 14" 夠大   發表於 15-8-7 16:42

用mac機裝windows會否好煩,因讀business教授話會用到MS Access資料富程式,所以office for mac唔合用。同事教話要裝多個os行windows,之後再在windows上加裝有MS Access的ms office 版本。

回覆 tangko 的帖子

去年我用大學生特惠價買 Macbook Pro , 落單時揀埋要 window  , 所以甚麼 excel, word ...都有晒。
買左 13寸的, 去年買時約 $13k ,

我女好滿意, 又輕又薄, 之前用 Sony 機...太重,佢平時 Exeat / half term 出去時, 成日要帶住部機, 覺得太重好唔方便,
所以大家未買的話,都要重點考慮重量。

(因為本身又有行李, 手袋, 外套....坐火車又上又落咁)

梁媽媽

梁媽媽 發表於 15-8-7 14:41
回覆 tangko 的帖子

去年我用大學生特惠價買 Macbook Pro , 落單時揀埋要 window  , 所以甚麼 excel, word ...
"落單時揀埋要 window "

請問是否在Apple Store買的,甚麼是"落單時揀埋要 window "?是否即是買機時要求店舖幫手裝埋?另外個windows收你幾錢呀?

我女睇中部MacBook Air 13", 下星期一會去廣東道新的Apple Store買。不過就一定要不論任何方式,總之一定要裝個MS Access落去同用到囉。

tangko 發表於 15-8-7 12:48
用mac機裝windows會否好煩,因讀business教授話會用到MS Access資料富程式,所以office for mac唔合用。同 ...

Very simple. Use bootcamp to install Windows on Mac. Ask the sales person at Apple Shop. There are resourses on Apple.com tell you what to do.

回覆:notebook型號/牌子

去到外國是否要用轉壓器,保養維修是否worldwide cover?是否應該在當地買呢?但要比稅

王家爸爸  如果去美加,出發前去電腦店買條美式插頭電源線就OK。  發表於 15-8-8 16:20
王家爸爸  如果去美加,出發前去電腦店買條美式插頭電源線就OK。  發表於 15-8-8 16:20
王家爸爸  如果去英國,電壓、插頭同香港一樣,一定無問題。  發表於 15-8-8 16:17

bee 發表於 15-8-7 23:24
去到外國是否要用轉壓器,保養維修是否worldwide cover?是否應該在當地買呢?但要比稅

...
如果去英國,完全無問題,插頭、電壓同香港一樣....

回覆:notebook型號/牌子

oh, 如果去美國呢?是否應該在美國當地買呢?

回覆 梁媽媽 的帖子

Mac機裝埋window會搞到部機好慢

bee 發表於 15-8-7 23:38
買條有美式插頭既電源線(記得帶埋 Power Adaptor 去買,因為每個型號既另一邊可能唔同)。

回覆:王家爸爸 的帖子

即是不贊成直接在美國買是嗎?

bee 發表於 15-8-8 21:34
即是不贊成直接在美國買是嗎?

直接在國買是可行的,而且保養亦較方便,例如有朋友部電腦壞左比我整,發現仍有保養,就交比佢買的連鎖店一間分行,一星期就整好攞番。

另外有時買機又有cashback及各種優惠,分分鐘會較香港便宜,例如最近買左兩部hp,每部約300鎊,但有75鎊回贈,寄一部舊XP機比佢又有150鎊回贈,佢仲包郵費,計落唔駛75鎊一部新15吋LAPTOP,不過步驟煩少少,要去搵舊XP機,又要去郵局寄,細路較難處理。

回覆 skIII 的帖子

咁平?係邊個型號呢?

Sheep006 發表於 15-8-8 22:27
回覆 skIII 的帖子

咁平?係邊個型號呢?

HP ProBook 455 G2,SPEC唔高,但夠用:
http://www.dabs.com/products/hp-probook-455-g2-amd-a8-7100-4gb-500gb-15-6--windows-7-professional-64-bit-9TLZ.html?awc=3044_1439048323_1826db1ab77d4124c97bbee21cdfac8c&referrerid=AW&utm_source=awin&utm_medium=affiliates&utm_content=AW00

引用:oh,+如果去美國呢?是否應該在美國當地買呢

原帖由 bee 於 15-08-07 發表
美國插頭,好多時notebook同電話都附送轉換,試下check返原裝盒,拔出三腳換兩腳就用得,我記得阿女部Mac air有!

‹ 上一主題|下一主題