用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 東華三院黄笏南2015-16交流區
樓主: Jolin
go

東華三院黄笏南2015-16交流區 [複製鏈接]

kc1016 發表於 16-1-13 16:45
請問甲部唔填黃,有無得扣門?
以往係所有叩門生全部一齊做卷

引用:Quote:kc1016+發表於+16-1-13+16:45+請問甲

原帖由 penpen 於 16-01-13 發表
以往係所有叩門生全部一齊做卷
甘即係甲部唔填,都可扣門,不過係考筆試?

kc1016 發表於 16-1-13 17:15
甘即係甲部唔填,都可扣門,不過係考筆試?
以往係

回覆:PL 的帖子

若吾玩楽器就要返choir, 田徑還田徑。
若冇玩開楽器又吾想返choir,學校會比兩種楽器你選擇去學(通常都是學校楽團欠缺/少有的),然後你可幫襯學校學(東華三院音樂學院),或自行在外找老師學,之後學校會游說你參加楽圑(因為那種楽器有需要),你到時也可以不參加(純粹為音樂科的分數)。

gundamlo 發表於 16-4-17 18:05
若吾玩楽器就要返choir, 田徑還田徑。
若冇玩開楽器又吾想返choir,學校會比兩種楽器你選擇去學(通常都是學 ...

其實樂器唔係兩樣,喺管樂同弦樂入面都有好多種,唔會話樂團缺少某樣就迫學生去揀,開學冇耐全部會派有關學習班嘅通告比同學自己去揀,你講之後會游說講到唔知點咁,都要同學學得好先可以入樂團,同埋係問同學有冇興趣加入; 純粹為音樂科嘅分數,你想表達d咩? 應該講清楚係音樂科成績會計學習時數,入樂團/學樂器/合唱團返足學夠都可以計到分,同埋入樂團/合唱團都會有比賽/表演,呢d係人生嘅歷練同見識機會,唔係純粹為分數,唔該!

引用:+本帖最後由+penpen+於+16-4-18+07:58+編輯

原帖由 penpen 於 16-04-18 發表
其實呢個只係我嘅經驗,我小朋友中一入學的時候,鋼琴七級,學校話唔計,比張通告我哋,得兩種樂器揀,一樣係單簧管,另一樣係低音大提琴,我哋選擇咗低音大提琴,不過係響出邊搵老師學。學咗兩個月,學校老師極力游說我哋參加去歐洲比賽,話我個仔好叻。我個仔只係上左兩個月低音大提琴,點樣會有可能叻?結果我哋由始至終都冇參加樂團。
我個仔今年音樂科唔合格,老師話我哋冇俾喺出邊學習嘅收據+冇比外面老師嘅profile。我小朋友今年已經係中二,亦都已經交左一張五級distinction嘅證書,不過音樂課都係唔合格。
我冇乜嘢想表達,只係分享經驗

penpen  係要有學習時數,除咗簽學習時數,係要有出面學要有琴行收據或者老師級數嘅證明,唔係cert   發表於 16-4-18 10:15

回覆:gundamlo 的帖子

PS 經驗可以係學校以外好多地方都攞到,外面亦都有好多質素好高嘅樂團+老師

penpen  係㗎,出面係好多,但係小朋友返學開唔開心,都要睇你用咩心態教小朋友去面對學校嘅事?   發表於 16-4-18 10:18

好老實,如果唔係為咗分數,我哋唔會去學單簧管又或者低音大提琴,因為學校表明鋼琴唔計,我先至無得選擇。
我小朋友都表明,完成中三,就會唔學低音大提琴,因為始終唔夠時間,鋼琴才是她的最愛

penpen  悲哀  發表於 16-4-18 10:27
penpen  為咗分,入choir都得㗎喎,呢樣樂器係你同佢嘅選擇  發表於 16-4-18 10:25

純粹經驗分享,不喜勿覆,唔駛唔該。

再俾多少少參考大家,我小朋友中一學期尾已經發覺學校嘅低音大提琴係爛嘅,同老師表明左N咁多次,結果過咗中二上學期先至有新琴,樂器科考試要補考。琴爛嘅呢段時間樂器科上堂要佢自己坐埋一邊做自己嘢。
學校對音樂科嘅資源就係咁樣。

penpen  ......嗎?  發表於 16-4-18 10:24
penpen  學校做嘢要資源要程序,有d嘢唔係話買就買,你有理解過  發表於 16-4-18 10:23
penpen  學校做嘢要資源要程序,有d嘢唔係話買就買,你有理解過  發表於 16-4-18 10:23
penpen  其實咁多不滿,不如走啦  發表於 16-4-18 10:22
penpen  唔難知囝囝係邊位  發表於 16-4-18 10:21

gundamlo 發表於 16-4-18 10:07
再俾多少少參考大家,我小朋友中一學期尾已經發覺學校嘅低音大提琴係爛嘅,同老師表明左N咁多次,結果過咗 ...
不喜勿覆,你喺度講得咁嘅嘢,憑咩叫人不喜勿覆,有得你說三道四,經驗呢d嘢,唔係得你有,我出聲都要人知道唔可以單憑你一個人嘅所謂經驗去判斷學校!

gundamlo 發表於 16-4-18 09:47
其實呢個只係我嘅經驗,我小朋友中一入學的時候,鋼琴七級,學校話唔計,比張通告我哋,得兩種樂器揀,一樣 ...
仲有d咩,請分享多d

penpen 發表於 16-4-18 10:35
不喜勿覆,你喺度講得咁嘅嘢,憑咩叫人不喜勿覆,有得你說三道四,經驗呢d嘢,唔係得你有,我出聲都要人知 ...

不如我來做中間人講吓: 小兒讀中一,開學初期音樂老師會問吓你有冇學樂器,冇的,你可選唱歌,如果你揀樂器,她會給你意見,但沒有強迫,你可自行選擇。至於樂團,未聽過未夠8級就可入樂團。
學樂器可在學校學,外面學也可,老師要有演奏級,小兒的小提琴老師就是因為沒有演奏級,所以我們改了在琴行學,老師也是演奏級的,一年2次只要交上有學校要求的學習時數的收據即可,(大概一星期一堂,十分合理)如果私人學,一定要交上老師演奏級證書copy。

音樂演奏考試是你自己隨便選一首即可,所以小兒也選一首易拉的,一定得,仲好高分。

讀到現在,只可說這間學校的老師是有愛心的,我個仔d同學其他科成績唔得,復活節都幫他們補課,對間學校so far 我都滿意,至於你話大提琴爛了,每間學校都有budget,不是說買就可以買,每間學校總有瑕疵,最緊要選間適合自己仔女的學校,讀得開心最重要。

penpen    發表於 16-4-18 12:13

friendfriend 發表於 16-4-18 11:58
不如我來做中間人講吓: 小兒讀中一,開學初期音樂老師會問吓你有冇學樂器,冇的,你可選唱歌,如果你揀樂 ...
hi~ 我小朋友中三㗎, 樂器確實唔一定要有8級先可以入樂團,不過都要通過audition, 我小朋友開學時audition有人考咗6、7級都唔收,我諗可能果d係為cert而學樂器嘅人卦~

friendfriend  哦  發表於 16-4-18 12:35

gundamlo 發表於 16-4-18 09:47
其實呢個只係我嘅經驗,我小朋友中一入學的時候,鋼琴七級,學校話唔計,比張通告我哋,得兩種樂器揀,一樣 ...

要交樂器老師的profile是好合理,因為學校要肯定老師有演奏級,因為我仔之前的小提琴老師只有八級真是不夠料,轉了演奏級老師才知道什麼叫有料。要求私人學習收據也是好合理,如果私人學,咁只是叫老師寫幾隻字做收據即可,我看不到有何難處?

Take it easy!你所說的也不是什麼大不了的事情。最緊要你覺得間學校適合你個仔。我個仔每天笑着上學,笑着下課,老師不太差,學校也不差,對我來說這就夠了。

friendfriend 發表於 16-4-18 12:32
要交樂器老師的profile是好合理,因為學校要肯定老師有演奏級,因為我仔之前的小提琴老師只有八級真是不夠 ...
[size=30.3997688293457px]家長心態好,會教小朋友去樂觀面對事情、體諒別人,相信你囝囝應該會係一個開朗嘅學生,家長心態唔好,小朋友返學都唔會開心,會過得好辛苦

回覆:friendfriend 的帖子

好同意,我仔就係響其他方面好開心,所以我地冇再搵其他學校。只係響音楽方面大家方向不同吧,對我們來說也只是小事,反而好采就是我們有機會見識到外面的世界。
其實f1決定了在外學楽器時,老師的所有資料我們已向學校交待,attendency 那張form也定時交給學校,至於學費收據,仔仔係攞左music Center 的scholarship,所以不用交費,學校不接受,那也無話可說。
不過,只是一個小小的經歷。

gundamlo 發表於 16-4-18 13:28
好同意,我仔就係響其他方面好開心,所以我地冇再搵其他學校。只係響音楽方面大家方向不同吧,對我們來說也 ...
好小事小小經歷你都咁,唔知大事會點

回覆:penpen 的帖子

原來吾岩你聽嘅經歷,你係可以咁樣評擊人,高招高招。

gundamlo 發表於 16-4-18 13:36
原來吾岩你聽嘅經歷,你係可以咁樣評擊人,高招高招。

我冇話過唔啱聽,你講經歷,我都可以,講事實就叫抨擊,你話係就係啦,淨係見得你一個話得兩樣樂器學,學嚟為咗拎分,交張5級cert證明學習時數、學校樂器壞冇即刻買返都知你思想層面有問題,你叫人不喜勿覆先係高招
‹ 上一主題|下一主題