用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 知道係排s位就唔收……
go

知道係排s位就唔收…… [複製鏈接]

今日突然有間幼稚園打俾我話有位,就叫我8號去註冊。
我就同拒老實地講我個仔係排s 位嘅小朋友
個老師就話要同校丈報告下 再打電話俾我吖, 然後當然就打俾我就話拒地資源有限所以都希望我明白……
好!我好明白嘅  但我當初搵依間學校嘅原因係因為拒地係有E 位嘅  希望老師有經驗處理
唉……都好嘅俾我知道咩係好學校好老師

0    0    0    0

本身是i位? 呢d學校咁做,我聽過唔少。

回覆:知道係排s位就唔收……

唔好以為有i為幼稚園會包容D,很多因為現在收生唔難,唔係好包容。

醒目開學勳章

kemmyleung 發表於 15-8-5 17:42
個老師就話 ...

早啲知都好, 好過收咗你個仔, 然後不停向你投訴, 又或者由得你個仔自生自滅.

我想問呢d情況在小學都會發生嗎

回覆:pinkdoll 的帖子

係呀  我都係禁唸  而家知道仲好

此處不留人,自有留人處。

我仔在S位出來,我的感受係,歧視反而是來自呢D為學障兒童提供服務的機構。

引用:今日突然有間幼稚園打俾我話有位,就叫我8

原帖由 kemmyleung 於 15-08-05 發表
個老師就話 ...
建議按政府S位個list來找相關幼稚園。
其實,我都試過等到1間有i位的幼稚園告知有學位(之前個別普通申請)。

我跟她們說了我小朋友問題(弱聽+言語遲緩)。
過2日主任回覆,坦白說她們學校不合適小朋友,因為只有一個開放課室,而且她們過往也沒有收過弱聽小朋友。
(弱聽小朋友不適合在嘈雜環境下學習)

我也理解明白她們的難處。
幸好她們也如實告知。

樓主,不要灰心。我相信會有一間有愛心的幼稚園適合小朋友。加油

回覆:carmenkmlo 的帖子

多謝 :大家一齊加油!

個老師就話 ...
你在那一區?我仔又係咁,本來已做好註冊加校服被舖都買埋,校長一知道排S位,已經話唔收得我仔。好彩阿仔歳半開始返托兒所,開始追到小小,然後用托兒所的進度報告俾社工,社工再俾醫生,轉兼收位,好彩有一間開多咗兼收位,即時收咗,今年9月返N班。校長仲好好,俾阿仔在托兒所7日的暑假用暫托位俾阿仔適應,阿仔返第三日已可返9:00-3:00。

引用:Quote:原帖由+kemmyleung+於+15-08-05+發表

原帖由 carolksw 於 15-08-12 發表
你在那一區?我仔又係咁,本來已做好註冊加校服被舖都買埋,校長一知道排S位,已經話唔收得我仔。好彩阿仔 ...
我住九龍灣呀!恭喜你呀  搵到間好嘅

引用:Quote:原帖由+carolksw+於+15-08-12+發表你

原帖由 kemmyleung 於 15-08-13 發表
我住九龍灣呀!恭喜你呀  搵到間好嘅
真係無諗過D普通邨校都唔收,仲要係基督教學校,亦有做兼收位。

回覆:carolksw 的帖子

想問可否話我知邊間幼稚園?正幫小朋友搵緊有愛心幼稚園

樓主, 點呀, 你找到幼稚園未呀?你有無試下讀下午班個d 幼稚園呀? 我住四順個邊的, 舊年都係差不多開學前一星期先轉學校, 因為原本讀緊n 班的幼兒園我覺得不太適合佢, 因為收生太多了, 老師真係照顧唔到, 而且我仔上午當時逢一、二四會去協康上社交班, 所以膽粗粗問其他附近學校, 估唔到一間我覺得無咩可能會收的學校話可以interview 左先, 見完就收左了, 仲要我覺得環境好好, 有學劵,完全唔需要補學費,只比好小茶點費, 下午班好小人讀, 個班得6個同學(因為佢仲有上午班同全日班), 如果你想試下就PM我啦。我仔係呢間都讀得好開心, 現在剛剛入左s位了。當然你唔好要求佢係學校學到野,同今年情況又未必同舊年一樣。

回覆 KCHK 的帖子

請問可唔可以PM我邊間幼稚園﹖﹖

PM 左你了

回覆:KCHK 的帖子

我搵到了  保x局嘅k1 校長好好  知道呀B 係s 位都收Thankyou  all

咁就好了

恭喜!!

個老師就話 ...
不是經政府派的位,佢地唔會收到資助金額,當然唔收

‹ 上一主題|下一主題