用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 活潑好動的小朋友係唔係唔啱讀KV?
go

活潑好動的小朋友係唔係唔啱讀KV? [複製鏈接]

小女活潑好動, 以前讀迦南十分開心, 每一日放學返屋企就唱歌, 跳舞.  我考慮了好耐, 都俾佢入KV, 唔知有無錯呢? 怕佢唔適應, 讀得唔開心, 唔肯返學.  我現在真係十分擔心...  
   0    0    0    0

回覆:活潑好動的小朋友係唔係唔啱讀KV?

講真,要睇吓你點解要轉校。照你字面所形容,小朋友的確雖要時間適應。可以分享一下你想佢小學讀邊類學校同原因?

其實好多KV小朋友都活潑好動。

講真我都未認真諗下小學問題, 我自己係31網, 如果可以的話, 希望入津校, 因為我有兩個小朋友, 負擔無咁重... 如果唔係都要考直資和私校... 心目中又無話想入邊間, 但我相信唔會去考女拔 ...

我仔仔PN 讀迦南, 黎緊轉去KV。其實我仔仔都好活潑, 又好多野講, 我都會預左可能第日收投訴架啦! 但對我黎講,我揀KV 其中一樣考慮係我想TRAIN 仔仔紀律, 仔仔好識睇人眉頭眼額, 有人治佢我求之不得。哈哈!

轉去KV, 我都想佢地Train 吓阿女, 想佢讀D傳統學校, 有D紀律, 我都預咗收投訴電話. 阿女聽老師話多過我, 佢有時真係好曵架, 希望老師幫到我... 如果再俾佢讀比較Free的學校, 我怕一發不可收拾...希望佢會快D適應, 忘記迦南...

參考下 :

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2967892&extra=page%3D1

回覆:Prislui3376 的帖子

入津校讀KV就會銜接得好好。佢地又重紀律同學術都做得好。放心。

回覆 Prislui3376 的帖子

Me Too , 我仔係慢熱型,但熟左就 , 真係要搵老師治下佢,學下規矩守禮,為小一作準備!

引用:轉去KV,+我都想佢地Train+吓阿女,+想佢讀D

原帖由 Prislui3376 於 15-08-07 發表
轉去KV, 我都想佢地Train 吓阿女, 想佢讀D傳統學校, 有D紀律, 我都預咗收投訴電話. 阿女聽老師話多過我, 佢 ...
你想得無錯,識人因為就個仔性格要左間開心活動教學K又有半龍backup放左間傳統K,點知越來越free, 小朋友無晒紀律現在己很難改了,現在她說如給她揀多次,會㨂傳統

我都希望無揀錯, 但只係好擔心阿女, 佢好慢熱要長D時間適應, PN時返學喊咗一個月, 唔係日日喊到無停, 都要"嗚嗚"幾聲, 現在去一間新學校唔知佢會點, 再加上佢現在要搭校車, 唔知佢會喊幾耐, 佢有D長氣及膽小... 仲有我估計幼稚園老師無PN老師咁多時間去照顧小朋友...

引用:我都希望無揀錯,+但只係好擔心阿女,+佢好慢

原帖由 Prislui3376 於 15-08-10 發表
我都希望無揀錯, 但只係好擔心阿女, 佢好慢熱要長D時間適應, PN時返學喊咗一個月, 唔係日日喊到無停, 都要" ...
KV老師好有經驗,是否細女?,我女學英文老師說她知道KV收左既月份屬細小朋友,她們一早有準備,mark 住䦕學時特別注意和關顧

我個女係7月, 脾氣又唔好, 希望入到去, 老師可以幫到我...謝謝
‹ 上一主題|下一主題