用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如有25分可自行入聖羅撒小學,值得去考以下龍幼 / 半龍 ...
樓主: prisca126
go

如有25分可自行入聖羅撒小學,值得去考以下龍幼 / 半龍幼嗎 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+mykate+於+15-08-05+發表咁如

原帖由 prisca126 於 15-08-05 發表
如果考到德望,St. Paul, 我會放棄聖羅撒,因為老公想小朋友讀直資或私校

...
好奇一問,點解鐘情直資或私立學校呢?

引用:舊生+天主教? +

原帖由 momama 於 15-08-05 發表
舊生+天主教?
係呀

引用:Quote:原帖由+prisca126+於+15-08-05+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-08-05 發表
好奇一問,點解鐘情直資或私立學校呢?
因為覺得直資/私校多啲資源,課程和教學多元化啲

小曳人  唔一定  發表於 15-8-5 21:41

引用:Quote:hugub+發表於+15-8-5+16:04+25分在手

原帖由 LL222 於 15-08-05 發表
咪係!  我識人大女抽中15/16天神,正常緊係去D谷既kg打好個底,又或者讀間近嘅再補中英數,佢竟然比個細女 ...
可能想見天王呢

引用:Hong+Kong+true+light+係+happy+school+d野

原帖由 hugub 於 15-08-05 發表
Hong Kong true light 係 happy school d野淺架,上小一會好吃力
有小學backup, 中學又好。雖然,課程唔深,但而家边有人在外完全零興趣班呢?

畀幾佰蚊學費就有坑真優先,抵喇!

回覆:如有25分可自行入聖羅撒小學,值得去考以下龍幼 / 半龍幼嗎

除左你心儀嗰兩間,其餘只有坑真值得去考。如果真係較喜歡直資私小,SC,KV 應該係必考。到時睇下有乜 offer 在手,再作決定。

回覆:如有25分可自行入聖羅撒小學,值得去考以下龍幼 / 半龍幼嗎

有SRL 25分完全係進可攻退可守,除非阿女嘅資質係比較一般。

SP,坑真,培正,救恩,St. Clare's啦 !
其他都谷不如去間free $ 既 聖羅撒啦

我仲想問多間,高主教呢?

prisca126 發表於 15-8-6 09:35
如果你係想要"課程和教學多元化", 你應該去睇清楚每間學校既資料.

其實好多直資/私立小學, 同一間收費既官津小學無擬, 唔一定有你想要既嘢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

prisca126 發表於 15-8-6 09:35

高主教/SFA/St Jo AC係同一辦學團體,課程應該差唔多

下面嘅要求,個人覺得唔適用响SFA,但唔清楚差唔多嘅課程會變出幾大嘅分別
"因為覺得直資/私校多啲資源,課程和教學多元化啲"

hkpapa852  個人認為呢3間都唔屬於課程多元化  發表於 15-8-6 10:05
恐龍家

hkpapa852 發表於 15-8-6 10:01
如果你係想要"課程和教學多元化", 你應該去睇清楚每間學校既資料.

其實好多直資/私立小學, 同一間收費既官 ...
知道!我做下功課先,謝謝!

另外,直資/私校有冇國教科?定而家全港都仲未有國教科?

回覆 prisca126 的帖子

For me, if I have 25 points to SRL primary school, I will not apply True Light, St Clares, SH hehe and only apply GH, SPK and PC.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-8-6+10:01+如果

原帖由 prisca126 於 15-08-06 發表
知道!我做下功課先,謝謝!

尤其一尐歷史悠久嘅教會津校,有尐津校已經多年來有大量舊生及其他渠道得到捐款或餽贈作為基金去發展學校嘅軟硬件,所以未必一定要交學費比免費學校"課程和教學多元化"嘅。

我情況同你差不多, 我起另一間次熱門女校有25分, 了解過後我揀左私小, 因為母校功課真係唔少野

hkpapa852  唔, 我諗應該係41網個間....  發表於 15-8-6 12:33
‹ 上一主題|下一主題