用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問你們怎樣選擇 - University of East Anglia and Pol ...
go

請問你們怎樣選擇 - University of East Anglia and Poly U [複製鏈接]

英國大學University of East Anglia 已收讀 Pharmacy (5 years 包實習), Poly U Medical Laboratory Science 都夠分入。 雖然經濟許可, 但我知讀 Pharmacy回港要再考專業試而合格率低,加上 Pharmacy 不易讀。你們會怎揀?Many thanks.

王家爸爸  如果諗住返香港當然係本地學歷好啲啦  發表於 15-8-5 13:36
   1    0    0    0

我們是2015年6月才申請,為何咁遲仍有位?之前在這 forum問過,大家也說這階段較難入到排名較高的大學, 但UEA也排1X位. 是否很少人報這間的 Pharmacy?或太難讀等等. 請指點.

個人覺得,讀醫療或者其他投資大既科目,例如 Pharmacy,首先要考慮唔返香港,係當地揾唔揾到食。

回覆:請問你們怎樣選擇 - University of East Anglia and Poly U

看番理工收生,非聯招入佢偏低,不如考中大港大內外醫科生人數還高,另選澳洲—樣年期,但比英那科更權威,錢英對12,澳對5.7,學費平

回覆:請問你們怎樣選擇 - University of East Anglia and Poly U

澳州是醫藥分家,出來=半個醫生

UEA pharmacy在英國排名偏低,就算打算留在英國都未必搵到好工。如果你地係英國公民又真係好喜歡呢科,亦覺得應付到,不妨過去讀。

如果唔係英國公民,要考慮如果考唔到香港執業資格,在英國亦搵唔到一份人工meet 到英國政府的外國人留英工資,咁會點打算?在藥廠做丶在醫院做丶同在Boots做,級數同人工都有一定距離。

其實你講的兩科性質都唔同,好難比較。

王家爸爸    發表於 15-8-5 15:39

回覆 wloi 的帖子

UEA pharmacy ranked no. 4 in UK.

eist212 發表於 15-8-5 15:59
回覆 wloi 的帖子

UEA pharmacy ranked no. 4 in UK.

http://www.theguardian.com/education/ng-interactive/2015/may/25/university-guide-2016-league-table-for-pharmacy-pharmacology
The Guardian ranked UEA as 20 this year for Pharmacy

Agent 英倫和另一間agent比我的資料及很久前在這 forum看到條link, check 到UEA ranked no. 4 . 所以我唔知又話排20. 有冇其他人知呢?

王家爸爸  學校網站話:"4th in the Times University Guide 2015"  發表於 15-8-6 16:48
王家爸爸  https://www.uea.ac.uk/pharmacy/undergraduate-degrees  發表於 15-8-6 16:47

英倫是排4的,但排多少重要?除最top果兩間耶老和蝦拔,就算排尾尾註得冊其實是差不多的。

eist212 發表於 15-8-5 13:28
我們是2015年6月才申請,為何咁遲仍有位?之前在這 forum問過,大家也說這階段較難入到排名較高的大學, 但U ...

英國前幾年改了制要是UK Citizen, 在Medical, Pharmacy先可有實習, 如無實習就不能畢業, 相反畢業後就已入英國藥劑師學會, 所以在UCAS佳段, 不是拿UK passport的學生, 不會揀Pharmacy, 隨時一個coditional off都無.
比率計要係UK Citizen, 要讀Chemical, 又要鐘意Pharmacy, 比揀Bussiness科的學生少一大截.

如果你不是UK passport, 其實唔係易係好彩, 而UEA肯比你讀Pharmacy, 同時提供實習期予學生, 只是International student 亞洲區有位剩, 學生又符合要求.

香港大學藥劑學位, 都係英國改例後才開辦, 香港執業試都係考d香港藥劑法例...等.
兩者我會揀UEA Pharmacy,  

分析兩者後, 最後都係由學生自己揀最好!

eist212 發表於 15-8-6 12:17
Agent 英倫和另一間agent比我的資料及很久前在這 forum看到條link, check 到UEA ranked no. 4 . 所以我唔知 ...

Ranking計分不同方法, 所以有不同結果.http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings?s=Pharmacology+%26+Pharmacy

我就喜歡看Student Satisfaction這欄先, 再看其他.

eist212 發表於 15-8-6 12:17
Agent 英倫和另一間agent比我的資料及很久前在這 forum看到條link, check 到UEA ranked no. 4 . 所以我唔知 ...

我有同學係英國讀pharmacy (notthingham),亦在當地做過幾年,宜家在香港醫管局的醫院做。
佢話英國pharmacy 學校排名好緊要(其實,科科都好睇排名..所以有少少係廢話),如果只在 boots做,或香港藥房做已經滿足,咁當然不用理排名。

正如隔離專上版時時討論, 讀 Law...HKU, CU同 City U...都係讀 Law,點解夠分的,個個都只揀 HKU..退一步就 CU........道理一樣。

最後到底在 Magic circle 做、香港兩大 chambers 掛單...定係在旺角的陳李張何律師樓做,你估真係只睇 GPA  而唔睇邊間 U 畢業?

好多香港學生唔敢報 pharmacy係因為英國政府改例,外國人人工唔達到 minimum requirement,係無得留低。呢個係要考慮...一讀就5年。

其實你個細路想讀邊科?呢個先係最重要。如果佢好喜歡pharmacy,就去讀。好過你幫佢揀左 poly U而遲幾年佢怨你幫佢做錯決定。

wloi 發表於 15-8-6 16:44
我有同學係英國讀pharmacy (notthingham),亦在當地做過幾年,宜家在香港醫管局的醫院做。
佢話英國pharma ...
你指留低的意思, 是成為英國公民?

snowbell 發表於 15-8-6 16:56
你指留低的意思, 是成為英國公民?
只係講留低工作,羅 work visa,未有咁快做到公民。英國收緊左移民政策。

wloi 發表於 15-8-6 17:03
只係講留低工作,羅 work visa,未有咁快做到公民。英國收緊左移民政策。 ...

eist212的讀書計劃, 變了讀書+移民計劃

回覆:wloi 的帖子

借位一問,請問物理冶療及職業冶療在英國讀OK? thx

brother4 發表於 15-8-6 17:50
借位一問,請問物理冶療及職業冶療在英國讀OK? thx

基於我兩個女讀緊的科同佢地想讀的科,我只識答 Law 同少少 pharmacy。其他科,真係唔識。
物理冶療及職業冶療...其實算係厭惡性工作,你d細路真係喜歡? 如果完全無興趣,就算將來就到業,搵到錢,都唔會做得開心。

等其他人答你。

thx 其實果兩科估孩子有機會及自己有能力供,孩子想要的本地讀才可

‹ 上一主題|下一主題