用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖士提反堂小學暨幼稚園 收集聖士提反堂幼稚園媽媽意見~
go

收集聖士提反堂幼稚園媽媽意見~ [複製鏈接]

聖士提反堂幼稚園好唔好?
重學術?活動教學?老師有冇愛心?小朋友返學開唔開心?

多謝回覆~

2    0    0    0

引用:聖士提反堂幼稚園好唔好?重學術?活動教學

原帖由 woleB 於 15-08-04 發表
聽講以前麻麻地但幾年前轉咗校長,而家好似OK. 詳情唔清楚,我都想知。
但interview 我仔仔個老師好好,有耐性。

回覆:Silvertabby 的帖子

想問你仔係今年in? k 定n 班,可否分享interview 內容?謝謝

校長沒有愛心, 經常做面子工程, 上報想出位, 忘記校訓: 教養孩童使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴言 22:

回覆:samgor1928 的帖子

有無例子?

今年校車安排非常亂,開學時需要家長自己接,我接了幾個星期好彩我老闆體諒否則工都無,有些家長足足接了一月個。 新生會時講校車時校長立刻走開,校長講校車是外包商不是她管,但是為什麼幫家長選擇這間? 學校態度是不關心你有什麼問題最好小兒不上學就一了百了。

聖士提反堂中學始終是一間band尾中學,去年有些不愉快案件在中學部發生。 那校長正是幼兒園校監,我擔心叩門搵小學時有些人會帶有色眼鏡。

回覆:pizzamamami 的帖子

謝謝你的回應,你讀左幾個月,覺得老師有愛心嗎?小朋友喜歡番學嗎?

回覆 7媽 的帖子

老師都有愛心, 不過透明度同溝通無之前在Victoria讀時那些老師同校長好,當然佢高昂的學費已包了這種服務。不過聖士提反堂也有不少雜費同慈善費。如果你有其他選擇就應該不要讀這間。一句總結這是一間普通幼稚園,不過敎會學校我心想會好有愛心,結果只是口邊的愛心不是真心,可能我當初對祂期望太高可以讓小兒完成三年課程。現在要中途搞轉校都好頭痛有點後悔選錯校。當然因為我小兒每天不想返學,自然家長對這間學校就不會有好大好感,所以我轉校都是一個解決。希望其他家長比一些好方面意見給你。

回覆:pizzamamami 的帖子

可能中西區無咩n,我見報名日真係好多好多人,但負評又真係唔小,雖然好多人話n無咩所謂,但都怕幫個囡揀錯。。。

我小朋友上年在聖士提反堂讀N,好辛苦先捱完一年,現在k1轉校了,比起之前現在我仔喜歡返學,老師有愛心,耐性!聖士提反堂一句講哂最好小朋友唔好麻煩到老師。

woleB 發表於 15-8-4 19:27
我女兒就讀現時N班並將會升原校K1,純分享,初返學時日日喊,但因d老師好有經驗愛心和有耐性,所以好快適應咗,其實初返學只係一個未夠26m嘅大bb,都未太懂表達自己的感覺,但每日接放學時,佢第一句就同我講“我今日好開心呀”啱啱呢個聖誕假成日都話想返學,又話掛住邊個邊個老師,另外課程方面活動教學令呀囡學習得開心,短短兩三個月自理能力好好,返學時係未介片,但現在去街懂得話要去洗手間,洗手,除衫褲鞋襪,擺書包玩具圖書,都係佢自己做,最鍾意佢哋親子課程活動做得好好,連我自己都參與得好投入,所以好開心能夠喺度繼續升讀,其實最緊要都係小朋友有舒服嘅環境,學習得開心

引用:我小朋友上年在聖士提反堂讀N,好辛苦先捱完

這間是學校定商品?

http://www.ssck.edu.hk/magazine.php

名校前名校後,如果只要講不要用心去做就會變做名校?

為名利忘記一切, 那麽多負評, 要上多幾次報先得!

相反我覺得聖士提反堂中學校長比較有教育熱心去做實事的人.

起初對此校感覺麻麻, 因為負評多, 但學校近我家, 當時又沒有其他近的學校收, 那就試膽粗粗試試讀這間, 現已讀了一個學期, 觀察到學校的教學方式, 老師質素等, 都想分享借此處分享下我對這學校的一些感受。

學校明顯的好處是地方寬敞, 有戶外空間, 一班20人, 每班2位老師, 師生比例不錯。整體老師是有愛心的, 班主任有時會致電家長告知孩子在校的表現, 但不是經常的, 主要靠小朋友口述及手冊得知學校教了甚麼。學校以主題教學, 會用環繞小朋友生活的題材教援知識, 多唱遊, 每天都有NET教英文/玩遊戲, 有體能活動。老師會俾好多鼓勵小朋友, 令佢哋嘗試用杯飲水, 自己除褲去廁所等。學校都幾多活動, 賣物會, 親子遊戲日, 三次家長日, 旅行, 聖誕表演等, 又不時拿勞作回家, 這些我都好欣賞的。我的仔仔好有哭鬧過2星期, 但過後變得很喜愛上學, 從老師,同學身上學到不少, 懂規矩, 懂關心別人, 說話能力大有進步, 自己能力亦有改善。

當然, 我亦有觀察到學校有不足之處, 好像是校車並不是必然可以坐的, 上午班早放的日子e.g. 適應週,生日會或特別活動是沒有校車送回家的。小朋友的衣服鞋襪有時候會錯放在其他同學的書包 (有寫名都有可能會錯)。N班A,B 兩班是共用同一個課室的, 如每班有自己一個課室就好了。學校透明度不足, 太少相發佈, 有時未必太清楚小朋友在學校做些甚麼(特別是細B)。有同學仔返咗學後成日都病, 我囝囝都試過腸胃炎, 疑似是從學校染病的。

另外, 我有去學校開放日, 有高班課室展示K3學生功課, 是週記來的, 估不到K3已經寫週記, 還寫得頭頭是道, 從高班家長中得知此校語境不錯, 課程不淺, 喜歡課程深, 或想讀聖公會的小學, 其實此校也不錯。

頭盔mode: 純粹分享個人意見, 不喜勿插

回覆 嘉菲熊太太 的帖子

嘉菲熊太太,見你報了好多間K1,你會考慮原校升上K1嗎?

引用:回覆+嘉菲熊太太+的帖子 嘉菲熊太太,見你

原帖由 samgor1928 於 16-01-06 發表
回覆 嘉菲熊太太 的帖子

嘉菲熊太太,見你報了好多間K1,你會考慮原校升上K1嗎?
我不在原校升K1了,因為有間最心儀嘅學校收咗 ☺

嘉菲熊太太 發表於 16-1-7 16:27
我不在原校升K1了,因為有間最心儀嘅學校收咗 ☺

恭喜及感恩!希望神會帶領小朋友們能離開這間學校.

我兒子是現在讀N班的,返學返得都幾開心,我也借此分享一下,不喜勿插.

我最欣賞此學校的是環境,校舍大, 學生有很多活動空間,學校有好多不同的教材比小朋友訓練大小肌肉.是一間傳統及正規的學校.學校亦經常有講座教家長如何與子女閱讀,溝通等等,一個學期約有三次家長會或分享會,比家長知道自己子女在校的情況和進度.每星期都有一份親子習作,亦有專題學習和不同的學習工具,在校學完,在家都能學習多一次,小朋友容易學識. 上學期已經教A-L,雖然唔係要佢地一定識晒,但至少已經對字母有概念.亦眼見高年班的學生英文同普通話都講得幾好.

老師方面, N班的老師很有愛心和耐性, 很快就很了解學生的性格,長處及短處,每次接放學,老師都會交待小朋友當日的情況,但可能佢地要處理的事都很多, 唔會講太多,一定要主動問佢地,或者之後再打比佢地詳談,如有突發事情發生,佢地都會打來報告,但有時又會唔記得左FOLLOW UP,要自己再問番.
自理方面,如樓上的家長所言,他們做得不錯,兒子已經可以不用著片去街,自己會除鞋除襪,收玩具,自己食飯抺咀,有禮貌,最開心係佢有時會領禱食飯, 相信呢D都係老師的功勞.

另外,學校都有不少活動,但相對雜費也不少,例如親子旅行,賣物會,講座,聖誕表演置裝費等等,要參與的話,都要比D錢.當然呢D都係自由選擇的.

有幾點我就唔係好喜歡,在校幫忙的姨姨們比較冷漠,有時都幾惡的(對家長係,對小朋友就唔知). 到現在,校長有時都仲會記錯學生個名,坦白講,校長在學生心目中的印象可能麻麻,因我每次提到校長,兒子都會說:”曵曵校長會鬧架,好惡架!”不知道是不是只在做丑人角色.

總括來講,此校給我的印象是較著重學術,德行方面較弱,高年級的學生仍會有爭野玩的現象. 學自理方面是不錯的,最起碼會學到咩叫守規矩, 聽老師的指令.

引用:我兒子是現在讀N班的,返學返得都幾開心,我

penguin8 發表於 16-1-12 09:18
多謝分享

想問啲雜費大约一年幾錢?
暫時上學期約一千蚊.(不包茶點,書簿,校服喎)
‹ 上一主題|下一主題