用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 愛心飯盒~餸
go

愛心飯盒~餸 [複製鏈接]

我女9月上小一..
佢希望可以自己帶飯..  

我自己都睇過.. 學校飯商供應的餸真的不太好..  太多肉..  也擔心高鈉問題....

想請問大家平時的愛心飯盒會煮什麼餸...    已買了一個.TIGER 飯壺..  

菜類保溫後.. 會否太淋..

因為我要返工.. 要一早起身煮... ..不能預備太多花巧餸菜...

謝謝大家.

TwinWong  菜類要新鮮煮, 唔好隔夜菜  發表於 16-8-31 17:31
   91    0    0    0

炒薯仔紅蘿蔔豆亁絲
粟米魚塊
煙肉洋蔥薯餅配蛋沙律三文治(冰袋內置ice pack)
楊州炒飯
肉絲娃娃菜絲蛋絲炒麺

有d餸我喺晚餐煮多d,番熱的~~(懶鬼

Yanamami 發表於 15-8-4 17:32
炒薯仔紅蘿蔔豆亁絲
粟米魚塊
謝謝...
請問.. (冰袋內置ice pack) 會否好重..

我昨天諗左三個星期既餸..

間中再轉下配搭..

不過對我最大挑戰.. 係一早起身煮飯....

Yanamami 發表於 15-8-4 17:32
炒薯仔紅蘿蔔豆亁絲
粟米魚塊
三星期的菜單..
WEEK 1 (7/9 - 11/9)   
DAY 1
西芹炒腰果雞丁,  
粟米魚柳
蕃薯糙米飯

DAY 2
意粉
水果

DAY 3
炒雜菇
煎釀豆卜
粟米飯

DAY 4
SUSHI  餐盒
水果

DAY 5
旦奄烈
菜芯
燕麥飯

WEEK 2 (14/9 - 18/9)
DAY 1
薯仔牛柳粒

燕麥飯

DAY 2
炒銀針粉餐

DAY 3
椰菜粉絲炒肉碎
三文魚柳
糙米飯

DAY 4
炒飯

DAY 5
南瓜排骨

粟米飯

WEEK 3 (22/9 - 25/9)
DAY 1
放假

DAY 2
SUSHI  餐盒
旦卷
水果

DAY 3
番茄豬扒

糙米飯

DAY 4
炒飯

DAY 5
洋蔥炒和牛片
三文魚柳
糙米飯

TwinWong  去AEON買牛汁來炒金菇肥牛都好正  發表於 16-8-31 17:33
Yanamami  金菇牛肉卷  發表於 15-8-5 20:27

我用3M果隻jelly pack(平曰發燒用)我懶!多晚飯煮定番熱~

如果保溫飯壺, 會唔會變壞? 冬天會KEEP 到暖嗎?

Yanamami 發表於 15-8-5 10:33
我用3M果隻jelly pack(平曰發燒用)我懶!多晚飯煮定番熱~
勁.... JELLY PACK.. 真係完全無諗過....

popeyemuimui 發表於 15-8-5 11:08
如果保溫飯壺, 會唔會變壞? 冬天會KEEP 到暖嗎?
冬天未試...
我之前. 有隻.. 晚上煮.. 其實第二朝仲暖....

不過冬天要起身煮飯都係一個挑戰...

我隻係論盡鬼, 有啲飯壺都幾難開, 易開的又怕唔熱,
食又食得慢, 又怕帶到去凍晒,
食得又小,學校啲餸又怕唔啱食, 想自己整, 但係又唔知邊D適合,
仲唸緊, 好煩

checkylam 發表於 15-8-5 15:10
食得又小,學校啲餸又怕 ...
我主要係因為睇過學校餐單.. 覺得好唔健康..太多肉...
加上我女又想自己帶.....

亦同今年初的新聞有關..

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150131/19023830

https://www.hkptu.org/9500

我買左隻TIGER 兩格飯壺.. 佢自己同嫲嫲去X安試左能夠自己開.. 自己閂.. 先買的..
你可以去俾小朋友試下先決定~~

checkylam 發表於 15-8-5 15:10
食得又小,學校啲餸又怕 ...
其實每朝早成個鐘起身煮飯...
我自己都怕頂唔住..

但為左佢健康...

唯有盡力啦...

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-8-4+17:32+炒薯

原帖由 sweeticandy 於 15-08-05 發表
三星期的菜單..
WEEK 1 (7/9 - 11/9)   
DAY 1
我有3年整飯經驗,剛剛呢年整哂2兄弟同爸爸嘅飯,我覺得對自己要求太高係會好快放棄
我好多時係整一味餸有菜有肉,例如鮮茄豬扒,翠玉瓜炒肉片,蘆筍肥牛卷之類,配菜會周末整定兩三盒放雪柜,每天另一啲放入盒,例如薯仔沙律羅絲粉,韓粉絲,糖醋青瓜,梅子車厘茄。
再懶啲,就炒飯或炒意粉

comemon999    發表於 15-9-17 10:59
Yanamami  係,一味有菜有肉搞掂~  發表於 15-8-5 20:25

引用:Quote:原帖由+sweeticandy+於+15-08-05+發

原帖由 marcuscyrus 於 15-08-05 發表
我有3年整飯經驗,剛剛呢年整哂2兄弟同爸爸嘅飯,我覺得對自己要求太高係會好快放棄
我好多時係整 ...
好勁

引用:炒薯仔紅蘿蔔豆亁絲粟米魚塊煙肉洋蔥薯餅配

原帖由 Yanamami 於 15-08-04 發表
炒薯仔紅蘿蔔豆亁絲
粟米魚塊

回覆:愛心飯盒~餸

帶飯係為咗跟自家嘅飲食準則,細路其實冇太多時間食,有菜有肉嘅炒粉麵飯就最好,容易煮容易食。搞得太複雜,好容易放棄。

marcuscyrus 發表於 15-8-5 18:20
我好多時係整 ...
我諗住.. 一個星期兩日整炒飯/意粉/SUSHI 類...
其餘就1-2 日有魚柳..  菜..

也有些係有菜有肉一齊煮..

其實我都擔心.. 自己咁煮法.. 唔捱得好耐...
哈哈.

momama 發表於 15-8-5 22:08
帶飯係為咗跟自家嘅飲食準則,細路其實冇太多時間食,有菜有肉嘅炒粉麵飯就最好,容易煮容易食。搞得太複雜 ...
有菜有肉嘅炒粉麵飯... 唔能夠成日煮... 只係預 1 星期兩次... .

自家既飲食準則... 唔食副食品...  要有菜./ 魚 / 肉...  

不過.. 都會按佢時間表再.ADJUST..

回覆 sweeticandy 的帖子

小學帶午飯 - 煮/食乜好?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3015654&fromuid=1539350

小學生早餐吃什麼?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2976208&fromuid=1539350

小時了了 發表於 15-8-6 10:10
回覆 sweeticandy 的帖子
THANKS..

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-8-5+18:20+我

原帖由 sweeticandy 於 15-08-06 發表
我諗住.. 一個星期兩日整炒飯/意粉/SUSHI 類...
其餘就1-2 日有魚柳..  菜..
我覺得壽司好花時間阿,我只會是中午送飯仲要早上好得閒才會整

‹ 上一主題|下一主題