用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南, 銀禧, 培道 一問
go

黃笏南, 銀禧, 培道 一問 [複製鏈接]

各位

想知上述既校風, 老師方面如何呢?

佢地幾時 Open  Day  呢?

(想早d 有個預算, 小朋友今年升小六了)   

3    0    0    0

回覆:peckykoo 的帖子

三間校風都好好銀禧校風淳樸

引用:三間校風都好好銀禧校風淳樸 +

原帖由 cecichan 於 15-08-04 發表
三間校風都好好銀禧校風淳樸
你意思是否指其餘兩間校風不淳樸呢?

回覆:manfu 的帖子

三間校風都好好,只是我比較了解銀禧

peckykoo 發表於 15-8-4 11:27
各位
呢三間係唔同學生既目標喎?

黃笏南: B1中至B1尾
銀禧: B1尾至B2頭
培道: B2頭女仔
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我唸應是1b1c銀禧如講學術不比黃芴南差

cecichan 發表於 15-8-4 14:52
我唸應是1b1c銀禧如講學術不比黃芴南差

資料錯誤, 已刪除

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-4 15:25
學術我唔知, 但入U率就..... 有一定差距:

2013年度高考表現及畢業生去向

第一次見有人用 高考 來形容 文憑試,唔通係新家長;係香港 高考 通常係指 香港高級程度會考  

hkpapa852  高中考試嘛!  發表於 15-8-4 15:32

回覆 hkpapa852 的帖子

点解 2013 和2014成績一樣?請問你在那兒找到2014年成績?
点解銀禧咁差?那兒找到的?

birdmom 發表於 15-8-4 15:33
回覆 hkpapa852 的帖子

点解 2013 和2014成績一樣?請問你在那兒找到2014年成績?
睇錯咗D嘢, 原來銀禧校務報告係百份比, 唔係人數, 咁即刻唔同晒, 兩間的確係同level:

呢個先啱:
2013:
中學名稱3322率其它專上課程升讀本地學位課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)升讀學士課程比例 (本地+海外)
東華三院黃笏南中學85.70%29.80%54.80%84.60%6.50%91.10%
何明華會督銀禧

91.00%59%%

2014:
中學名稱3322率其它專上課程升讀本地學位課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)升讀學士課程比例 (本地+海外)
東華三院黃笏南中學77.80%34.10%49.10%83.20%7.20%90.40%
何明華會督銀禧

92.00%64.00%

hkpapa852 發表於 15-8-4 15:46
睇錯咗D嘢, 原來銀禧校務報告係百份比, 唔係人數, 咁即刻唔同晒, 兩間的確係同level:

呢個先啱:

其實一直都唔係好明白,銀禧學士學位課程分別有59%和64%咁高,大約都有六成入U%,為何只評為Band1c中學呢?

煩請hkpapa852指教,thx.thx.

YmOra 發表於 15-8-6 12:56
其實一直都唔係好明白,銀禧學士學位課程分別有59%和64%咁高,大約都有六成入U%,為何只評為Band1c中學呢?

...
坊間評級有咩準規? 根本無人答到你.

不過, 個59%係本地+海外.... 你知, 海外大學可以係橋劍, 又可以係澳門大學, 質素可以好參差, 佢又無再細分幾多係海外.
我一向只注重本地大學既學士課程比例

hkpapa852 發表於 15-8-6 13:02

不過, 個59%係本地+海外.... 你知, 海外大學可以係橋劍, 又可以係澳門 ...

明白,咁又係,本地學位才有意思,我有奇怪有些學校好似磚登唔公佈個本地入U%,回內地和去台灣讀大學數字又唔知.

引用:Quote:YmOra+發表於+15-8-6+12:56+其實一直

原帖由 hkpapa852 於 15-08-06 發表

不過, 個59%係本地+海外.... 你知, 海外大學可以係橋劍, 又可以係澳門 ...
有啲中學就連珠海書院都當本地大學

hkpapa852  你講緊香島?  發表於 15-8-7 07:48
‹ 上一主題|下一主題