用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺一問
go

陳瑞祺一問 [複製鏈接]

大家覺得陳瑞褀如何?20分自行有機會嗎?

2    0    0    0

回覆:YCJL 的帖子

我覺得陳瑞祺是一間高質素的地區學校。屬二線學校,傳統教學、課程大眾化,老師具經驗,校風嚴,學生乖,校舍靚,初小階段補底做得周全,功課量適中,測驗範圍唔多,有四成幾升Band one中學。個人欣賞學校:老師夠嚴、夠經驗、初小有Phonics讀、中默以試卷形式評估、設有飯堂、課外活動多、學生讀得開心。20分有機會抽中,要講運氣。

回覆:karen55407 的帖子

謝謝你分享!二缐學校?仲有邊D係二缐學校?

回覆:陳瑞祺一問

同學仔20分入唔到。所以20分都係睇彩數

我都係今年廿分考陳瑞褀, 希望有機會啦, 哥哥入到細佬就放心好多了

樓主一齊加油啊

YCJL 發表於 15-8-4 00:57
大家覺得陳瑞褀如何?20分自行有機會嗎?
20分仲有不少比CSK好而入到既機會又高D既天主教小學, 放眼11網吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:YCJL+發表於+15-8-4+00:57+大家覺得

原帖由 hkpapa852 於 15-08-10 發表
20分仲有不少比CSK好而入到既機會又高D既天主教小學, 放眼11網吧!
啱講即CSK只係一般?

hkpapa852  係, 只屬二線  發表於 15-8-11 17:27

回覆:陳瑞祺一問

11 校網中西喎,陳瑞祺定九龍城校34網,大家真的不同。 陳瑞祺是否一般,我可以答比上不足,比下有餘!同喇沙、瑪利諾、協恩、男拔真的比不上。但和九龍城34網其他學校比,陳小有自己的一定粉絲。你可以看看34網除了神校外,不是太多學校夠膽公佈自己有幾多位學生入邊間英中。大部分學校只公布首三志願百分比和多派入那幾間中學,而不是確實入某所英中人數。如果陳瑞祺是否一般,其實小學就.........

回覆:MimiCactus 的帖子

我覺得陳小家長同小朋友多數都好鍾意學校,呢個係好現象

‹ 上一主題|下一主題