用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想考以下Pn學校,報邊間pg好?
go

想考以下Pn學校,報邊間pg好? [複製鏈接]

新手媽媽,想考st catherine,青衣學之園PN,打算報tutor time playgroup, 方向岩唔岩?

3    0    0    0

回覆:想考以下Pn學校,報邊間pg好?

TT playgroup 對升TT nursery class 有優勢,但sc 和LH 完全沒有關係。the style of TT is totally different from LH.

ekhc    發表於 15-8-4 01:58

回覆:Elisemjben 的帖子

我覺得讀邊間playgroup對考SC/LH PN無大影響,反而係家長本身點培育小朋友緊要d

HoFaYee  Totally agree  發表於 15-8-5 07:56
ekhc  agree   發表於 15-8-4 01:58

引用:新手媽媽,想考st+catherine,青衣學之園PN,

原帖由 Elisemjben 於 15-08-03 發表
新手媽媽,想考st catherine,青衣學之園PN,打算報tutor time playgroup, 方向岩唔岩?

...
我個囡返果間playgroup好多人考到今年9月St cat同LH,仲有人考到St Paul,我個囡都考到LH。

不過佢同幼稚園一定冇聯繫,因為佢係一間細playgroup,所以唔guarantee入到呢d學校。

我自己覺得選得呢種playgroup既家長一定唔係怪獸家長,而教出黎既小朋友唔係港童唔係公主王子上身。每個家長都注重小朋友身心發展。名幼一定唔選擇怪獸家長,因為處理呢d家長煩。LH second in 校長問我地既問題都係focus親子同我地點教小朋友。亦要講我個囡係完全唔識英文,LH都收,可以知道學校唔係收d學算好叻既小朋友。

引用:Quote:原帖由+Elisemjben+於+15-08-03+發表

原帖由 karenng115 於 15-08-04 發表
我個囡返果間playgroup好多人考到今年9月St cat同LH,仲有人考到St Paul,我個囡都考到LH。

不過佢同幼稚 ...
可以分享女兒讀邊間playgroup嗎,thx

May I know which one too?

引用:Quote:原帖由+Elisemjben+於+15-08-03+發表

不過佢同幼稚 ...
我都想知邊間

不過佢同幼稚 ...
即是邊間?

回覆:mcbb13 的帖子

我都想知

回覆:karenng115 的帖子

請問邊間?

請問是那一間

請問是哪一間?

好有興趣知邊間

mcbb13 發表於 15-8-4 23:52
即是邊間?
我唔開名啦。
呢個FORUM好多playgroup打手,次次開完名即刻俾人話賣廣告delete post。
係尖沙咀區既montessori playgroup。
我2個囡分別上過2間,都好好。全港都有好多montessori playgroup,上堂形式都唔同,個人覺得係尖沙咀果2-3間比較好。
不過留意一樣,選擇返montessori playgroup前,家長最好了解清楚咩係montessori,如果唔了解及認同montessori,只會覺得waste time waste money。

謝謝分享.....不過港島區會唔會有分校呢?我意思係playgroup

回覆 karenng115 的帖子

請問第一個英文字母是?謝謝!

引用:謝謝分享.....不過港島區會唔會有分校呢?我

原帖由 josephinekaka 於 15-08-14 發表
謝謝分享.....不過港島區會唔會有分校呢?我意思係playgroup
港島有Montessori playgroup.
果時搵playgroup 俾大囡時做過research 。模式唔同,個人覺得唔係好實踐到Montessori。

引用:好有興趣知邊間 +

簽名被屏蔽

回覆:karenng115 的帖子

咁請問你有冇係屋企都練習montessori?

回覆 karenng115 的帖子

從我的理解,montessori應該由1.5歲開始。你什麼時候開始?如果學習由1.5歲開始,它對考入PN有用嗎?
‹ 上一主題|下一主題