用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?
樓主: cmsm
go

可唔可以俾d意見?轉唔轉校好? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+cmsm+於+15-08-15+發表其實我

原帖由 CrabPincers 於 15-08-15 發表
其實好難答你好不好,搵學校慘過搵老公,我果時問過好多人,亦問過舊生(畢左業讀完大學),現讀緊學生的家 ...

講得好啱,品德都好重要,真係難過搵老公

回覆 cmsm 的帖子

其實你想小朋友轉校重讀中一,開放日冇記錯係十至十二月左右,不過開放日睇表面嘢,嗰時我用半年時間觀察佢地出去午膳和放學,係置樂麥記和大快活觀察,原來中一至中三唔可出街食,我見嗰D係大姐姐大哥哥,不過佢地都乖的。

如果想轉BAND2A, 相信名次都要1半, 新校才會考慮.  但如果名次可達1半, 又無須轉校囉.  
如孩子平均分已升了1X分, 即是方法有效, 能力上, 他是可以應付, 現只待時間. 至於此期間沒信心, 這個真的不足希奇, 因他知道現在同學間質素形勢, 亦不想輕言應承你.  "最重要是他仍在努力".  待他追到成績時, 信心自然返來.   一日未追到, 自然有保留, 我覺得是人之常情.   我會俾D耐心及時間觀察才定斷.

回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

恕我直言,一位在B2頭精英班的學生絕不會差過一位B1尾普通班的學生,經過一年的培訓,學校資源集中在精英班,學生充滿自信。要知道B2學校,不是精英班就要讀中文班,樓主可以接受嗎?因為插班生入讀精英班,成績會較好,如樓主囡囡只是徘徊合格邊緣,B2頭學校想升級,未必會收,但樓主囡囡如成績又大躍進,又是否需要轉校呢?

醒目開學勳章

cmsm 發表於 15-8-15 18:01
其實我都想佢讀得輕鬆d,如果轉...會由現在band 1轉到band 2頭,咁樣會唔會好d

...

留係B1讀,拉牛上樹,大人小朋友一家都唔開心,成日為成績苦惱,嘈吵............
阿囡升中二,意味著會愈來愈有自己思想,有自我價值觀,睇重得失,父母說話唔會咁易去接受,明白,跟隨.
預其係咁,不如放佢番0岩佢程度既學校讀,可能係條好路.
屯門band2頭唔少,最重要係揀好校風,屯天,譚伯羽.

譚伯羽應該係b1 學校,DSE 成績好好。

引用:回覆+cmsm+的帖子 其實你想小朋友轉校重讀

原帖由 gigisjmin 於 15-08-15 發表
回覆 cmsm 的帖子

其實你想小朋友轉校重讀中一,開放日冇記錯係十至十二月左右,不過開放日睇表面嘢,嗰時 ...
我要返工,去唔到睇實際情況

引用:如果想轉BAND2A,+相信名次都要1半,+新校才

原帖由 黃巴士 於 15-08-15 發表
如果想轉BAND2A, 相信名次都要1半, 新校才會考慮.  但如果名次可達1半, 又無須轉校囉.  
如孩子平均分已升 ...
其實我都相信自己小朋友是有能力,想轉問題在於學校好似唔係咁適合佢,而學校對呢批學生亦都支持唔係太足夠

引用:+本帖最後由+yuyumon+於+15-8-15+20:47+編

原帖由 yuyumon 於 15-08-15 發表
係校風真係好重要

引用:恕我直言,一位在B2頭精英班的學生絕不會差

原帖由 MariaTsui 於 15-08-15 發表
恕我直言,一位在B2頭精英班的學生絕不會差過一位B1尾普通班的學生,經過一年的培訓,學校資源集中在精英班 ...
其實我現在要轉最大原因是現在學校好似唔係好適合我小朋友

cmsm 發表於 15-8-17 08:11
其實我都相信自己小朋友是有能力,想轉問題在於學校好似唔係咁適合佢,而學校對呢批學生亦都支持唔係太足夠 ...

都係果句, 間間學校對補底生都是支援不足, 何況你孩子未到墊底, 更加唔會著意.  就算轉校BAND2C, 都只不過校內名次好些, 孩子讀得輕鬆, 家長感覺好些, 基本沒有一間會令你放心滿意的.

我女都係b1尾(官小),最後都係選擇咗直資中學

angelcheng815 發表於 15-8-17 22:38
我女都係b1尾(官小),最後都係選擇咗直資中學
咁轉左直資你覺得同以前讀官小有什麼不同?直資屬於什麼  banding?邊區?

我囡都係官小讀緊, 都想知升中轉直資有無咩問題?  使唔使小學時做D 咩準備?

B1c-2a長沙灣區,今年我囡剛升中一,剛剛上完學校安排英文班,佢話好開心!

引用:Quote:原帖由+黃巴士+於+15-08-15+發表如果

原帖由 cmsm 於 15-08-17 發表
其實我都相信自己小朋友是有能力,想轉問題在於學校好似唔係咁適合佢,而學校對呢批學生亦都支持唔係太足夠 ...
如果覺得學校唔適合小朋友,會阻礙佢發展,就真係要認真考慮轉校,不過最好能了解清楚學校出咗乜嘢問題,如何才能搵到一間真正幫到小朋友嘅學校!假如連實地觀察都抽唔出時間,只靠網上聽返嚟嘅意見,試問又如何保證能轉到一間適合自己小朋友嘅學校,萬一新校未能協助小朋友,下一步又應該如何部署!

醒目開學勳章

回覆 cmsm 的帖子

坦白說,呢個成績B2A學校唔會收,除非識人~~~~~
倒不如留校重讀一年~~~~~
‹ 上一主題|下一主題