用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?
樓主: cmsm
go

可唔可以俾d意見?轉唔轉校好? [複製鏈接]

現實D咁講, 真係要問清楚你瑣定既果間B2校是否一定收, 免得叩左又唔收, 雙重打擊小朋友

引用:現實D咁講,+真係要問清楚你瑣定既果間B2校

原帖由 dummie 於 15-08-05 發表
現實D咁講, 真係要問清楚你瑣定既果間B2校是否一定收, 免得叩左又唔收, 雙重打擊小朋友 ...
唔一定

回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

又不用太擔心,我果邊官中只著重精英班,其它班不太重要。。。官中不會踢人走的,可讀到尾,估校風不差!

回覆:cmsm 的帖子

全班考17/31,全級考95/130,點算包尾呀?如果咁都升唔到班,豈不是36人冇得升?其實初中只要語文同數學跟得到,之後應該唔難追!俾啲信心佢,讀得開心就自然會肯用功!

真是不差, 我仔今年F1, 在band1中學校讀,英文科不合格, 補考合格,昨天才知試升, 才放下心頭大石, 阿仔從沒有想過轉校, 反而我想轉校。

brother4 發表於 15-8-6 15:39
又不用太擔心,我果邊官中只著重精英班,其它班不太重要。。。官中不會踢人走的,可讀到尾,估校風不差!

...
官中末必個個讀到尾,佢地會勸人走,佢地都怕差的人影嚮dse成績的
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2408448

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2475883

勸可不理,踢走極少發生

brother4 發表於 15-8-3 17:21
同朋友孩子一様,升上b 1孩子讀得辛苦,叩門b 2真冇壓力,但孩子心散,容易學壞,最後去英國升學,住學校宿 ...

del.

學校補底班已返2 week,但原來唔係學校老師教,而係出面請人返黎,咁同請槍有咩分別
幾日前已經開始打返去搵班主任,但就日日無人聽
今日打總機,話原來好多都放緊假,有無返唔知,幾時返唔知
咁究竟我應該點做
仲有2 week就開學,買書定唔買書

黃巴士  就算BAND1中學, 暑假補課一般大多是外判或學兄姐充當的.  發表於 15-8-15 19:12
黃巴士  都唔好期望/旨意學校補底有大幫助.  啱的私補較實際幫到佢..  發表於 15-8-15 19:10

重考左未?  幾時先知結果?

基本上, 老師都是要放暑假的. 多數暑期的補習班, 都是外邊請的. 好多BAND 1 都是.

引用:學校補底班已返2+week,但原來唔係學校老師

原帖由 cmsm 於 15-08-13 發表
學校補底班已返2 week,但原來唔係學校老師教,而係出面請人返黎,咁同請槍有咩分別
幾日前已經開 ...
應該有分班結果,囝囝都是早兩天才知讀那班。

回覆 cmsm 的帖子

我個小朋友自行一選官中,自行2選呂祥光中學,佢見完好鐘意呂中,所以大抽獎第一選呂中,今年係呂中讀中一(唔知自行定大抽獎入),不過聽人講讀官校要靠自己和出去補習!

moniquechoy 發表於 15-8-13 16:09
重考左未?  幾時先知結果?

基本上, 老師都是要放暑假的. 多數暑期的補習班, 都是外邊請的. 好多BAND 1 都 ...

已考了...亦己對卷....全部合格....但D卷係咁....

數學得3題, 每題列2式
英文得4part, 每part有4-5題
中文得5條

咁樣算唔算重考? exam? test?

真係功課數量都仲多過呢到.....

打電話揾班主任成個星期都揾唔到, 打總機又話唔係到, 留言留電話又無覆....

最終尋日揾到個人覆我 :
26號老師們先會返
26號會upload學生班別上網

MariaTsui 發表於 15-8-14 10:51
應該有分班結果,囝囝都是早兩天才知讀那班。

仲未有呀....話要26號喎......

gigisjmin 發表於 15-8-14 17:23
回覆 cmsm 的帖子

我個小朋友自行一選官中,自行2選呂祥光中學,佢見完好鐘意呂中,所以大抽獎第一選呂中 ...

本身一直都有私人單對單補習架, 係學期初無了...因為姐姐揾到長工....

下學期我已經揾到新, 繼續補的了.....

呂祥光我聽好多人說都唔錯.....其實我已經決定會轉校, 現在開始要揾, 呢間都係我其中一個心水,

知唔知open day大約幾時 ?

cmsm 發表於 15-8-15 11:17
已考了...亦己對卷....全部合格....但D卷係咁....

數學得3題, 每題列2式

有否問孩子, 老師是否直接與學生說明了補考指引??  
另是否有雙班主任??  是否兩位都沒覆??
如果要留班, 一般應是暑假前已通知學生.  如沒通知, 是否默認不須留班呢??   

醒目開學勳章

其實你問ek, 大多數人會勸你不好轉校,留在band1, 不是最尾果個,或者會有奇跡出現,讀不到只係你不夠努力,比d獎勵,加幾錢肉緊,會改變,再不是,在band1做最尾都好過在band2做龍頭

我女band1 中學,獎學金,公開比賽拿獎,個仔自細受佢陰影下長大,個個讚家姐,佢小學不算標青,勉強可以算band1尾band2頭,但無自信,最後我決定搵band2尾中學,與其佢繼續無自信心,不如等佢樣樣讀得輕鬆,易拿成就感好過,依家入到英數班,上bridging course返黎好開心,話好鍾意學校,起碼是成功的一半,再講,中四揀科用成績黎揀,成績不好,等比你揀的可能係中史,西史呢d, 點解不比孩子有自信心

比你入到band1, 讀到畢業又點?亦有可能入不到大學,可能都是high dip/assoc, 結果可能都是一樣,不過話人知,我仔是xx畢業同另一間不為人知的學校畢業,要的是不是呢d?

引用:Quote:cmsm+發表於+15-8-15+11:17+已考了..

原帖由 黃巴士 於 15-08-15 發表
有否問孩子, 老師是否直接與學生說明了補考指引??  
另是否有雙班主任??  是否兩位都沒覆??
如果要留班,  ...
有問,話見唔到老師,因為放緊暑假,係雙班,兩位都唔係到,之前好巧妙咁講 :如無意外升到

引用:其實你問ek,+大多數人會勸你不好轉校,留在

原帖由 CrabPincers 於 15-08-15 發表
其實你問ek, 大多數人會勸你不好轉校,留在band1, 不是最尾果個,或者會有奇跡出現,讀不到只係你不夠努力 ...
其實我都想佢讀得輕鬆d,如果轉...會由現在band 1轉到band 2頭,咁樣會唔會好d

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+15-08-15+發

原帖由 cmsm 於 15-08-15 發表
其實我都想佢讀得輕鬆d,如果轉...會由現在band 1轉到band 2頭,咁樣會唔會好d

...
其實好難答你好不好,搵學校慘過搵老公,我果時問過好多人,亦問過舊生(畢左業讀完大學),現讀緊學生的家長,連社工都問埋,佢地會比較了解學校教育宗旨同模式

要知道,band1不同band2/3學校,我要的不是佢將來dse考幾多個5**, 我只望佢讀得開心,自信和不好學壞,而依家學校訓導主任同我講,佢地比較著重學生品行

‹ 上一主題|下一主題