用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?
樓主: cmsm
go

可唔可以俾d意見?轉唔轉校好? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-8-4+09:39+編

原帖由 Yanamami 於 15-08-04 發表
暫時今期電腦最叻囉
我都有同佢講,努力多少少,高少少,咁就都算係成功呀
佢真係唔聽我講,我苦口婆心咁對佢
現在補習老師新的,見佢地相處暫時一般,阿女又好衰,對個個miss都好串,成日話學校唔係咁教,佢都根本唔接受人地意見
其實最大問題可能真係唔係係學校到,而係係阿女性格上,無自信,負面,串咀,唔接受他人意見,無動力,懶惰

cmsm 發表於 15-8-4 09:47
暫時今期電腦最叻囉
我都有同佢講,努力多少少,高少少,咁就都算係成功呀
佢真係唔聽我 ...
講左禁多性格上既缺点,难道个女半点优点都無?从优点著手会唔会好d?—个人总唔会—無是处吧?呢个年紀係好自我中心,个个—样,有時要耐心揾个位入……

引用:Quote:cmsm+發表於+15-8-4+09:47+暫時今期

原帖由 Yanamami 於 15-08-04 發表
講左禁多性格上既缺点,难道个女半点优点都無?从优点著手会唔会好d?—个人总唔会—無是处吧?呢个年紀係好 ...
有架,好似今次電腦數學俾以前考得好,我有讚佢,佢亦都好開心,但就係唔願再去做多少少

Yanamami  我講性格上呀~~  發表於 15-8-4 11:25

回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

間間學校都有hea的老師,囝囝都有成績較差的科目,我都有鼓勵他,要在自己強的科目,盡量取得高分,才可力保名次,如果樓主囡囡理科強,就攪好理科,將來中四可以選理科,對將來影響較大,最重要是打好根基 。

TwinWong  係, 我都係同啊囡咁講  發表於 15-8-4 11:34

引用:間間學校都有hea的老師,囝囝都有成績較差

原帖由 MariaTsui 於 15-08-04 發表
間間學校都有hea的老師,囝囝都有成績較差的科目,我都有鼓勵他,要在自己強的科目,盡量取得高分,才可力 ...
咁快講到中4,中二升唔升到都未知呀

冇動心及懶,難攪,見狀元生中四考AS,中五考A2,中六考dse,基本上三年時間前溫習好,才去考,個個自動自覺及自強不息,學校不用教。。。方法是打動孩子,試帶孩子去叩門,當校長拒時,父母就跪求。。。孩子最後開竅,年年考第一,真人真事!

引用:冇動心及懶,難攪,見狀元生中四考AS,中五

原帖由 brother4 於 15-08-04 發表
冇動心及懶,難攪,見狀元生中四考AS,中五考A2,中六考dse,基本上三年時間前溫習好,才去考,個個自動自 ...
淨係叫佢溫書同同佢傾學業上的事,我都已經講到喊哂,如果佢真係感受到,就唔會一次又一次都仲係咁....

朋友孩子中一考全級尾尾,考慮留班,轉校或出國,上過留學中心,俾佢知讀唔成書後果,佢知鷲,努力溫習,平均每年升50名以上,中三升中四1-50內,算有交待吧!

要冶本方法,寧小朋友努力溫習,才是正道,讃有家長提示,應好有用的方法。

其實你可以同囡囡談談,問佢有冇轉學打算。如果佢堅持不轉,咁你就要叫佢自己安守本份,努力讀書。如果佢唔答應就轉。你囡囡要鐘意果間學校先會讀得開心。樓主加油!!

引用:Quote:原帖由+MariaTsui+於+15-08-04+發表

原帖由 cmsm 於 15-08-04 發表
咁快講到中4,中二升唔升到都未知呀
家長要俾信心小朋友,發掘長處,其他樓主提過,只要有1科成績好,就可以帶動其他科,這是真的。嘗試找出囡囡的優點。

現在找插班都不易,很多插班位已full.

引用:Quote:原帖由+bb560+於+15-08-03+發表我覺

原帖由 cmsm 於 15-08-04 發表
係呀,佢本身資質真係唔差,只要佢肯去做就得架啦,但現在問題就係佢無自信去做
我講到口水乾,講 ...
可唔可能同佢咁講:你電腦科考得甘好!可唔可以用同一個方法係其他科度?、、、、另外,佢串個補習miss,你可唔可以咁同佢講:你個方法可能都正確,不如你下次兜個圈同補習老師講,道理愈辩愈明喎。

如果只得ㄧ科ok.....叩門轉個間的話....問吓小朋友想唔先.....有可能另ㄧ間要從讀中ㄧ喎

引用:要冶本方法,寧小朋友努力溫習,才是正道,

要冶本方法,寧小朋友努力溫習,才是正道,讃有家長提示,應好有用的方法。

...

我地點逼都無用,逼得幾多呀
一定要佢自己肯去做先得,真係頭都痕

引用:其實你可以同囡囡談談,問佢有冇轉學打算。

原帖由 何晶晶 於 15-08-04 發表
其實你可以同囡囡談談,問佢有冇轉學打算。如果佢堅持不轉,咁你就要叫佢自己安守本份,努力讀書。如果佢唔答 ...
問過,佢話唔想轉喎
不過佢都應該係唔想轉變,所以先唔想轉

引用:Quote:原帖由+cmsm+於+15-08-04+發表咁快講

原帖由 MariaTsui 於 15-08-04 發表
家長要俾信心小朋友,發掘長處,其他樓主提過,只要有1科成績好,就可以帶動其他科,這是真的。嘗試找出囡 ...

今晚返去會再傾的了
不過學校就應該點都要轉,因為呢間學校老師真係麻麻

引用:Quote:原帖由+cmsm+於+15-08-04+發表係呀,

原帖由 bb560 於 15-08-04 發表
可唔可能同佢咁講:你電腦科考得甘好!可唔可以用同一個方法係其他科度?、、、、另外,佢串個補習miss,你 ...
都有講,試下人地其他方法,睇下邊個容易d快d,咁考試時就可以爭取多d時間去做題目,我同miss都有講架啦

引用:如果只得ㄧ科ok.....叩門轉個間的話....問

原帖由 aa123123 於 15-08-04 發表
如果只得ㄧ科ok.....叩門轉個間的話....問吓小朋友想唔先.....有可能另ㄧ間要從讀中ㄧ喎 ...
就算現在,其實都有可能要重讀,下星期尾再考試,考完先知升唔升到

叩到,朋友孩子九龍傳統一條龍男校叩到b 2

引用:叩到,朋友孩子九龍傳統一條龍男校叩到b+2 +

叩到,朋友孩子九龍傳統一條龍男校叩到b 2

‹ 上一主題|下一主題