用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?
go

可唔可以俾d意見?轉唔轉校好? [複製鏈接]

小朋友由官小升上官中(band 1尾),
小五下 - band 1中,
小六上 - band 1尾,
小六下 - band 2頭,
讀咗一年中一,上學期成績超差(總平均分39到),問過學校補底班,因為唔係最差所以唔可以去讀補底班,
本身自己有上門私人補習,下學期追到總平均分有49.x,但都係唔合格,唔足以直接升班,
現在8月開始要返學校補底班,再考試之後先知升唔升到,
小朋友性格,活動型,但3分鐘熱度,無自信,自卑,諗野較負面,
所以成日覺得自己讀唔到,就唔去讀到了....
現在學校(band 1尾)小朋友無話唔鍾意返學,學校亦都無唔開心事件,
全班考17/31,全級考95/130,
好唔好轉去另一間band 2頭中學呢
想轉原因係唔使下下包尾個埋,等佢有返自信,
大家可以俾下意見嗎

1    0    0    0

都就开学,想轉都太遲了?

引用:都就开学,想轉都太遲了?

原帖由 Yanamami 於 15-08-03 發表
都就开学,想轉都太遲了?
1/ 現在那間升唔升到班都仲未知,要等8月中
2/ 新的那間,問了何時交表都得,只要仲有學位的話

有無同佢商量过?佢对轉校意下如何?

引用:有無同佢商量过?佢对轉校意下如何?

有無同佢商量过?佢对轉校意下如何?
未傾,打算今晚返去問問

已經係中学生,要多溝通啊~~多瞭解佢諗乜、想点,大家互相配合先成事。大个啦,唔再係家長想佢行東就行東~唔係就算你轉佢去另—间学校,佢亦可覚得無面,唔开心罷讀都係一样。

引用:已經係中学生,要多溝通啊~~多瞭解佢諗乜、

已經係中学生,要多溝通啊~~多瞭解佢諗乜、想点,大家互相配合先成事。大个啦,唔再係家長想佢行東就行東~ ...
所以我咪就係話今晚返去問問囉,
但問之前我自己都要諗清楚,考清楚,衡量清楚,先可以開聲架嘛

回覆:可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?

同朋友孩子一様,升上b 1孩子讀得辛苦,叩門b 2真冇壓力,但孩子心散,容易學壞,最後去英國升學,住學校宿舍,自信心回來因英制學慢過香港,好像自學結他,因英太悶吧。。。

引用:同朋友孩子一様,升上b+1孩子讀得辛苦,叩

原帖由 brother4 於 15-08-03 發表
同朋友孩子一様,升上b 1孩子讀得辛苦,叩門b 2真冇壓力,但孩子心散,容易學壞,最後去英國升學,住學校宿 ...
我真係未必有能力供去外國讀囉

cmsm 發表於 15-8-3 13:21
明顯係中游偏下,唔知你小朋友既實際情況,但係覺得小朋友努力啲,應該可以係中游。
如果做到中游,又何必諗轉校?
所以我會建議將精力放係爭取做中游(80名以內),好過諗轉校。

引用:Quote:cmsm+發表於+15-8-3+13:21+小朋友由

原帖由 王家爸爸 於 15-08-03 發表
明顯係中游偏下,唔知你小朋友既實際情況,但係覺得小朋友努力啲,應該可以係中游。
如果做到中游,又何必 ...
但問題就係在於,小朋友無自信,一諗就諗自己唔得,所以就唔去做了,家下有少少係放棄咁.....

cmsm 發表於 15-8-3 17:39
但問題就係在於,小朋友無自信,一諗就諗自己唔得,所以就唔去做了,家下有少少係放棄咁.....

...
其實你要做既係提醒佢,其實離中游好近。唔好比佢感覺離中游好遠,等佢有返信心。

Yanamami  我真係覚得你家長都要有+ve thinking~  發表於 15-8-3 18:03

Set个短期合理期望先啦~~年年升1x名,去到考DSE已經係4、50名內~

可問agent介紹,朋友講很多英私校有奬學金,高至6折,包宿舍費。。。

Yanamami  奬学金?咩資格先可以攞?  發表於 15-8-3 18:37

引用:小朋友由官小升上官中(band+1尾), 小五

原帖由 cmsm 於 15-08-03 發表
我覺得你囝好叻喎!由39分可以補到去49、x分,多咗四分一嘅分喎,咁都無自信心?如果你囝始終要考DSE,我係你就唔同佢轉校,始終都要同同一批學生比拼。如果轉校,我覺得又要面對一D不確定性、、、一動不如一静。

引用:Quote:cmsm+發表於+15-8-3+17:39+但問題就

原帖由 王家爸爸 於 15-08-03 發表
其實你要做既係提醒佢,其實離中游好近。唔好比佢感覺離中游好遠,等佢有返信心。
...
有提....成日叫佢去試架啦,奈何叫極都唔郁

引用:Set个短期合理期望先啦~~年年升1x名,去到

Set个短期合理期望先啦~~年年升1x名,去到考DSE已經係4、50名內~
已經有set,但佢就係一諗就諗自己無可能做到,所以就唔去做啦

引用:Quote:原帖由+cmsm+於+15-08-03+發表小朋友

原帖由 bb560 於 15-08-03 發表
我覺得你囝好叻喎!由39分可以補到去49、x分,多咗四分一嘅分喎,咁都無自信心?如果你囝始終要考DSE,我係 ...
係呀,佢本身資質真係唔差,只要佢肯去做就得架啦,但現在問題就係佢無自信去做
我講到口水乾,講到喊,都係唔做
其實我係想幫佢由band 1尾轉去band 2頭,希望佢可以輕鬆些,唔好包尾有返自信

問咗佢,究竟想唔想升,都係答我話想升,但我話你唔去做,唔去試,就無可能升到
問鐘唔鐘意現在學校,答少少鐘意,唔鐘意原因係某些老師好煩,某些老師講野唔明
問如果轉校好唔好,佢話唔想

cmsm 發表於 15-8-4 09:03
已經有set,但佢就係一諗就諗自己無可能做到,所以就唔去做啦

升10名,每科多幾分就可以。佢有無邊科強dd呢?從果科入手~信心要由成功既經驗build up,佢有科叻就可以帶動其他科。同佢講,有d老師煩/唔明講乜,間間學校有,級級都有,唔明就問到明,老師解唔明就問同學。其實去9x名未去到墊底,要爬升到中間1/3既尾都唔喺唔可能。

佢同個私補老師傾得埋嗎?你可以請個老師鼓勵下佢,讃佢多d,有時差不多年紀會啱channel d,說話啱聽d~你有提佢,成日叫佢去試,要聽就一句都聽左入腦,唔聽,你重重複複講同樣既野都無用,要改下個方法吖~試下同個補習老師夾下計,睇有無其他方法,起碼補習後喺有進步吖~

‹ 上一主題|下一主題