用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正幼稚園學生 - 叩門疑問
樓主: Joiv
go

培正幼稚園學生 - 叩門疑問 [複製鏈接]

hkpapa852  除非中學轉直資或者變番私校, 唔係要加班唔係咁易!

呢个幾乎係無可能。中学係唔会轉直私,所以如小学加班就要預有批無得上楼梯(中学部)。以前中学都有九班,係人係鬼唔係墊底都上到中学部,上唔到就真係十分之差~

Yanamami 發表於 15-8-6 14:34
hkpapa852  除非中學轉直資或者變番私校, 唔係要加班唔係咁易!
唔係嫁, 培正其實研究咗十幾年將唔將中學轉唔轉直資嫁啦!

你可以去睇下培正同學會討論網既資料:

http://www.puiching.org/homecom-con/%E5%9F%B9%E6%AD%A3%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E8%BE%A6%E5%AD%B8%E6%A8%A1%E5%BC%8F/

http://www.puiching.org/wp-content/uploads/2014/08/169_p9-p12.pdf

不過仲未有定案啫!

Yanamami  講左無可能了……  發表於 15-8-6 14:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

呢個我唔同意,係七十年代尾,德望仲喺津貼中學,街坊從柏德派去德望,已經好威,上到去仲要補習追進度,唔記佢會考七科定八科,總之係有兩個B,其她全部A。反而近十年好似跌咗啲,最近又回勇。

Mrs.TamC9 發表於 15-8-6 13:25
終於有人講出我心聲,其實我讀書個年代民生、培正、德望又唔算好出名,但呢幾年俾人吹到好勁

...
我讀書年代, PC真係好一般, 只會係入唔到英中先會考慮, 民生同德望算係幾好但又未至於咁"神"囉, 因為一條/半條龍關係, 而家全部變晒神校

elmolly 發表於 15-8-6 15:42
我讀書年代, PC真係好一般, 只會係入唔到英中先會考慮, 民生同德望算係幾好但又未至於咁"神"囉, 因為一條/ ...
最好笑既係, D人當晒個D一條龍中小學既直資學校大部份都B1中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 15-8-6 14:18
好久遠之前,培正係有:信望愛光善正真誠忠毅禁多班的~之後縮下一班又—班,就算再开番十班都未必無能力应 ...
我老公1981年讀小六真

Yanamami  乜社?  發表於 15-8-6 16:34

hkpapa852 發表於 15-8-6 16:08
最好笑既係, D人當晒個D一條龍中小學既直資學校大部份都B1中學
家長見到係龍就乜都唔知, 不過升小制度的確令人好痛苦

siden  你好耐冇上來了  發表於 15-8-6 19:09

引用:Quote:Mrs.TamC9+發表於+15-8-6+13:25+終於

原帖由 elmolly 於 15-08-06 發表
我讀書年代, PC真係好一般, 只會係入唔到英中先會考慮, 民生同德望算係幾好但又未至於咁"神"囉, 因為一條/ ...
我淨係記得當年讀港島熱門女校,出親去校際比賽次次輸比德望,心諗自己入到德望就好啦……

elmolly    發表於 15-8-6 23:11

引用:Quote:Mrs.TamC9+發表於+15-8-6+13:25+終於

原帖由 hkpapa852 於 15-08-06 發表
民生,培正N年前算係"比較多人認識既老牌學校", 論名氣, 一定比唔上LS, MCS呢D.

至於GH同HY, 名氣應該仲低 ...
我讀41 band 1英中,經常在校際遇上強敵GH, 反而冇見過民生培正感覺上中學部比較低調。如果心儀女校,我首選係MCS次選係GH, 純粹個人喜好和經歷

siden    發表於 15-8-6 21:43

引用:Quote:原帖由+elmolly+於+15-08-06+發表我

原帖由 siden 於 15-08-06 發表
我淨係記得當年讀港島熱門女校,出親去校際比賽次次輸比德望,心諗自己入到德望就好啦……

...
校際比賽次次輸比德望,心諗自己入到德望就好啦 x2

原帖由 elmolly 於 15-08-06 發表
係呀,仲有間崇真同禮賢,近年幼稚園越來越受歡迎,因為半龍

引用:Quote:Joiv+發表於+15-8-3+14:22+聖家聖家

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-08-06+發表

原帖由 Mrs.TamC9 於 15-08-06 發表
終於有人講出我心聲,其實我讀書個年代民生、培正、德望又唔算好出名,但呢幾年俾人吹到好勁

...
咁你既年代,有乜學校好出名?

引用:Quote:原帖由+Mrs.TamC9+於+15-08-06+發表

原帖由 DevilPig 於 15-08-06 發表
咁你既年代,有乜學校好出名?
拔萃、喇沙、皇仁、英華女校、聖心、st Paul convent、St. Paul co ed等等,有名氣得來學術佳

Soundervolt  兩間華仁呢?  發表於 15-8-13 05:26
Yanamami  SMCC MCS  發表於 15-8-6 23:47

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-08-06+發表咁

原帖由 Mrs.TamC9 於 15-08-06 發表
拔萃、喇沙、皇仁、英華女校、聖心、st Paul convent、St. Paul co ed等等,有名氣得來學術佳

...
仲有間庇理羅氏

回覆:培正幼稚園學生 - 叩門疑問

其實而家講緊聖家⋯

hkpapa852 發表於 15-8-6 13:41
民生,培正N年前算係"比較多人認識既老牌學校", 論名氣, 一定比唔上LS, MCS呢D.

至於GH同HY, 名氣應該仲低 ...

不會吧,你係咪在港島區大架? 連我尼D讀男校既都知這三大女校DGS,GH和H丫係出名 holistic education, 讀書叻之外又著重音樂及體育,學界的學術、音樂和體育比賽經常都係頭三甲分子,英女皇第一次訪港也是邀請GH的 choir team 去表演。你好少參與或欣賞學界既比賽或你讀既學校不是 divison one? 反而 smcc, mps, mcs, spcc, bps 和女英華等比較不太重視體育。

hugub 發表於 15-8-6 16:28
我老公1981年讀小六真
原來係1979年至真....1979 榮社

hugub 發表於 15-8-7 12:17
原來係1979年至真....1979 榮社
是79年中五畢業吧~~大師兄了

1979年小六畢業乍

Yanamami  不过PC網上79年榮社係中五畢業既??  發表於 15-8-7 16:09
‹ 上一主題|下一主題