用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網小學選校排位一問
樓主: Grace618
go

34網小學選校排位一問 [複製鏈接]

回覆:34網小學選校排位一問

我指是聖馬善樂~其實計升中1a,三間(合一(基督教)、獻主㑹同聖馬善樂(天主教),如果用區內計算,都是一線尾,二線頭。
合一是愛心學校,小一功課4-5
獻主㑹同聖馬善樂,小一已分精英班,小一功課連8-10,精英班特別多。
馬頭涌官小是區內一線,今年加了何壽南一線入34。
大家其實一線學校好,相對谷爆,所以要看看自己小朋友能力。
我個人已參觀了34區13間小學,所謂傳說寶校,我也去過,不覺得想像中恐怖,所以應該自己去實地觀察!

回覆:盧BB 的帖子

請問合一堂學術好嗎?如是happy school會否淺咗D。升中好嗎?會否多升中中?請指教

回覆 盧BB 的帖子

hi,你參觀左甘多學校,最心儀邊間啊?

我一直心儀農圃所以我冇得入去參觀,我都選擇呢間,不過我仔一、三、五校車都係佢地門口落,所以也了解過一段時間。
我本人強調每一間學校都很好,只是適唔適合自己小朋友,所以要自己去了解。
我是一個親身行動的人,因為我相信自己的眼睛。
好像我也了解多間傳說中的寶校,不見得人們說得那麼可怕,入了去就會孩子變壞或會變成怪物一樣。
作為母親我相信,只要了解一間學校的運作功課量、教育程度,是否適合自己孩子就是最好。

引用:我一直心儀農圃所以我冇得入去參觀,我都選

原帖由 盧BB 於 15-10-11 發表
我一直心儀農圃所以我冇得入去參觀,我都選擇呢間,不過我仔一、三、五校車都係佢地門口落,所以也了解過一 ...
想問下就咁打電話去學校預約參觀學校就ok架喇,thx

我未聽過可以打去學校參觀喎!
我係經學校報名參加的~

回覆:盧BB 的帖子

請問你覺得合—堂好嗎?有乜意見,唔該

引用:我未聽過可以打去學校參觀喎! 我係經學校

原帖由 盧BB 於 15-10-15 發表
我未聽過可以打去學校參觀喎!
我係經學校報名參加的~
但咁多間都有得報名?我只知某幾間有咋,咁你參觀左邊幾間?

‹ 上一主題|下一主題