用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 覺得小朋友參加宿營
樓主: Bingb
go

覺得小朋友參加宿營 [複製鏈接]

回覆 小曳人 的帖子

YMCA有3日2夜, 我朋友個仔 6歲剛剛去完, 佢話好開心, 仲自己執床, 沖涼.

回覆:覺得小朋友參加宿營

引用:舊年跟過小童群益會(target+7-9歲),但得一

原帖由 小曳人 於 15-08-03 發表
舊年跟過小童群益會(target 7-9歲),但得一晚,如果時間長d就好喇!
阿仔要用$20自己買早餐,之後嗰朝學打 ...
請問小童群益會点join?

醒目開學勳章 貢獻勳章

NatalieBaby 發表於 15-8-5 22:54
請問小童群益會点join?
4月留意你附近嘅中心 5月份暑期班抽籤安排,順便入會然後依時去報名
我舊年抽到上午報名,所以大部份想報嘅都報到
今年抽到5pm報名,所有想報嘅都滿額!

恐龍家

係好事呀,訓練自理獨立自信心

引用:係好事呀,訓練自理獨立自信心 +

原帖由 LuckyFish 於 15-08-06 發表
係好事呀,訓練自理獨立自信心
我兩個囝一個3歲一個5歲,暫時係我哋一家一齊去宿營同露營,行程中都要佢哋幫手,等佢哋大啲會鼓勵佢哋自己去參加學校或團體攪的

回覆:hoihoima 的帖子

請問邊度搞的呢?

引用:回覆+小曳人+的帖子 YMCA有3日2夜,+我朋友

原帖由 BB200903 於 15-08-05 發表
回覆 小曳人 的帖子

YMCA有3日2夜, 我朋友個仔 6歲剛剛去完, 佢話好開心, 仲自己執床, 沖涼.
係好好既體驗,我女10歲,今年第一次同她報兩日一夜, 係完全開心加興奮, 她還說下午都想再參加。
老實講,我就是特登唔約朋友一齊報, 好讓她跟陌生人相處和學習主動 。 真是報得遲囉 😂

Lilypie Baby Ticker

想問你地小朋友係咪自己一個無朋友仔一齊去架?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

今年我個仔,P.2升P.3, 我安排三個CAMP俾佢參加, 紅十字會少年團兩個兩日一夜, 一個露營, 一個宿營, 另外再報無國界義工既三日兩夜, 仔番黎既體驗話好好玩, 學執床, 摺被
最攪笑係同團友偷偷地玩天光mouth:" />
仲有我個仔係冇同朋友一齊參加, 去學下識新朋友

我想報但問過幾間都係7歲up,我仔升小一唔夠歲數

引用:係自理,獨立,社交等有沒有啟發,得着等。

原帖由 Bingb 於 15-08-03 發表
係自理,獨立,社交等有沒有啟發,得着等。請分享!
我覺得就算無啟發無得著,都可以去玩去試,無需要太計算,比小朋友玩下放鬆下。米幾好。

引用:我想報但問過幾間都係7歲up,我仔升小一唔

原帖由 MA33IE 於 15-08-15 發表
我想報但問過幾間都係7歲up,我仔升小一唔夠歲數
好睇報名時職員執得緊唔緊,以我經驗有些 YMCA 一些八歲或以上課程都有七歲小朋友報到名

P.5有Camp玩偵探好好玩

我女小學每年都要去生活營, 一至四年級都係兩日一夜, 我女又係發現有啲女同學唔識自己紮辮架, 所以佢都有幫同學仔紮.

回覆 erniewellie 的帖子

YMCA的入營年齡很嚴格,落差只可一個月,如要八歲起,最幼的是七歲十一個月。以生日計。
‹ 上一主題|下一主題