用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網vs16網(新手問)
go

14網vs16網(新手問) [複製鏈接]

請問如果我係基灣舊生,自行會試下報基灣,咁大抽獎應該用14定16網好D?謝謝解答

3    0    0    0

qqmiki 發表於 15-8-2 20:49
請問如果我係基灣舊生,自行會試下報基灣,咁大抽獎應該用14定16網好D?謝謝解答

...
你住邊區統一派位就用邊個校網, 無得揀.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:qqmiki+發表於+15-8-2+20:49+請問如

原帖由 hkpapa852 於 15-08-03 發表
你住邊區統一派位就用邊個校網, 無得揀.
我兩個網都有固定地址..同埋有需要可以搬屋..多謝解答

qqmiki 發表於 15-8-3 16:37
我兩個網都有固定地址..同埋有需要可以搬屋..多謝解答
唔想咁易入寶校, 去16網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

請問,是否14網學校(除了三寶),都一般比16要好?16網得4間一線⋯

回覆:14網vs16網(新手問)

基湾喺16網

llam1210 發表於 15-8-3 22:22
請問,是否14網學校(除了三寶),都一般比16要好?16網得4間一線⋯
14網既小學透明度高, 大多數都有公開升中派位資料, 只有炮米同雲官係無公佈任何可統計數據, 太古就有D古惑, 只公佈升讀一線+二線頭學校既大約比例
至於16網, 其實只有4間有公佈, 兩間基灣同兩間官校.

以下係相關學校上年 (今年資料尚未出晒) 既升中派位表現:
校網

學校

升一線中學比例

升一線官津比例

升一線直資比例

北官(雲景道)

> 18.42%

> 15.79%

> 2.63%

嘉諾撒

69.05%

66.67%

2.38%

滬江

66.98%

58.49%

8.49%

北官

58.11%

55.41%

2.70%

丹循

46.67%

38.67%

8.00%

北循

47.37%

42.98%

4.39%

衞理(上午+下午)

52.54%

38.98%

13.56%

啟基

~ 17%

佛教康山

~ 25%

筲官

~ 32.3%

愛官

34.01%

34.01%

0.00%

基灣(愛蝶灣)

66.96%

49.11%

17.86%

基灣

61.06%

57.52%

3.54%

只能夠話, 14網學校較平均, 但"問題"亦係呢度, 變咗間間都多人爭. 今年升小一個班14網家長, 10個有9個中唔到乙1就入3寶之一, 但係16網, 起碼有愛官, 筲官, 韋理夫人..... 一堆水準唔差既學校可放乙2而又大機會入到

babycute2009    發表於 15-8-5 00:36

如睇自行,你個小朋友洗左禮的話,25分差不多穏入基灣,如20分的話就有3份1機會左右。

大抽奬就全睇彩數,上面提到14網乙1唔中入寶校的情況,今年16網都唔好得好多(我們仔都係今年入小一)乙1唔中入寶校都唔少。

醒目開學勳章

14網乙一唔中就可以直入寶校,聽聞今年太古放第二都已經入唔到

bobbob  唔係無機會,係入唔晒啫  發表於 15-8-6 23:03

醒目開學勳章

係,net 14 唔中第一就派雲景道官立,康山同啟基。我仔今年唔中第一志願派了雲官,好彩喺7月初扣到第二志願炮米。
炮米同太古放第二已經唔安全。反而北官英皇道都仲聽到有幾個第二志願派得到,但出年就好難講了,人又多咗,又冇埋雲景道官立。

醒目開學勳章 王國長老

引用:14網乙一唔中就可以直入寶校,聽聞今年太古

原帖由 BABY520 於 15-08-05 發表
14網乙一唔中就可以直入寶校,聽聞今年太古放第二都已經入唔到

...
應該係乙二入唔晒,機會幾大就唔知了(我估唔大)

回覆:Charlotte_mom 的帖子

咁16網應否第一志願就去愛官/救世軍?

引用:係,net+14+唔中第一就派雲景道官立,康山

原帖由 jelly-pudding 於 15-08-05 發表
係,net 14 唔中第一就派雲景道官立,康山同啟基。我仔今年唔中第一志願派了雲官,好彩喺7月初扣到第二志願 ...
我以及北官都係熱門添, 乙2都有人入到?

引用:如睇自行,你個小朋友洗左禮的話,25分差不

原帖由 gsrover 於 15-08-04 發表
如睇自行,你個小朋友洗左禮的話,25分差不多穏入基灣,如20分的話就有3份1機會左右。

大抽奬就全睇彩數, ...
是指新基灣(愛蝶灣)定係舊基灣

gsrover  新舊基灣基本上分別不大  發表於 15-8-16 10:44
bobbob  舊基20分機會高少少  發表於 15-8-6 23:05

回覆:qqmiki 的帖子

但基灣會否很谷? 我都係基灣(下) 舊生,但女女不是學術型,自己又要返工,係咪應該選其他會好啲

醒目開學勳章

polliebb 發表於 15-8-5 14:54
我以及北官都係熱門添, 乙2都有人入到?
唔知點解今年北官英皇係冇咁熱, 可能有喲家長怕太谷.

我女女今年出世..聽到甘都真係好驚..我得15分~

可以去睇下小一入學報告,今年未公布,2013 年上年果席全區1387人,乙有444人乙被派往第十往後的志願有92人

回覆:yichingb 的帖子

錯了,
14區 1387人考小一 ,有94人派第十志願以外學校

16區 1708日考小一 有92人派第十志願以外學校

‹ 上一主題|下一主題