用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞琪(34) vs 沙官(88)
go

陳瑞琪(34) vs 沙官(88) [複製鏈接]

邊間易抽中?

34網乙二可以填邊間?

2    0    0    0

回覆:陳瑞琪(34) vs 沙官(88)

咁快諗大抽獎?自行兩間有幾多分呀?

揾近嗰間

之前有前輩計過沙官大約2-3人爭一個位。

回覆:siden 的帖子

有得揀,唔好揀34

回覆:beagoodman 的帖子

15分咋
因為有打算搬屋
我咁諗csk 有中學(男校)back up,男仔比例高d,相對易抽,妹妹到時再抽區內女校。但有新屋村,人口多左
大圍人口較穩定,競爭應該無咁大,妹妹可以跟尾,但中學網無九龍城咁好

Csk中獎比例係幾多?

我選csk

引用:有得揀,唔好揀34 +

原帖由 beagoodman 於 15-08-02 發表
有得揀,唔好揀34
91都係天地網。。。
我大仔兔仔黎,出生率高峰,感覺死路一條

回覆:szec315 的帖子

漏左講,有諗過91,最後都係唔揀啦

我由91網搬去34,CSK放乙一唔中,派左去黃大仙。如果88網中沙官機會都大,不如留守88好喇。沙田區英中比例都多架,如果去34中唔到CSK,結果好似我咁,要四圍扣門。

szec315 發表於 15-8-2 17:43
15分咋
因為有打算搬屋
我咁諗csk 有中學(男校)back up,男仔比例高d,相對易抽,妹妹到時再抽區內女校。 ...
係34網抽小學?! 係34網連升中派位比白普理差一皮既學校乙1都有人抽唔中, 而且如果唔中乙1, 9成都只會入到D升中派位比張煊昌,張煌偉同禧年還要差既學校, 自己諗下搏唔搏得過.

Staub    發表於 15-8-3 10:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:szec315+發表於+15-8-2+17:43+15分咋

原帖由 hkpapa852 於 15-08-03 發表
係34網抽小學?! 係34網連升中派位比白普理差一皮既學校乙1都有人抽唔中, 而且如果唔中乙1, 9成都只會入到D ...

所以我唔明點解仲有人特登搬入34網抽學校

可能佢地有私校backup

siden 發表於 15-8-3 10:58
所以我唔明點解仲有人特登搬入34網抽學校

可能佢地有私校backup
個個以為九龍城區既小學好易抽, 是旦執到間都一定好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 siden 的帖子

請問34網有什麼不好?升中網是KL3九龍城區?這個網很差嗎?

回覆:CARMA 的帖子

人家講緊小一派位入第一志願機會低啫!

我都識幾個對上小一游戲一知半解的朋友從新界搬到34,有個重要响何文田買埋樓

引用:回覆+siden+的帖子請問34網有什麼不好?

原帖由 CARMA 於 15-08-03 發表

請問34網有什麼不好?升中網是KL3九龍城區?這個網很差嗎?
九龍城中學band 1 位係夠
但若入唔到派band 1中學比例高的學校,即net 34唔中乙一會淥左去的地方,九龍城有幾多band 1位都未必太關你事

我就係擔心就算係Band one生,一下唔覺意自行兩間都唔得,要跌落去抽獎,個主動權落到去命運度。

引用:15分咋 因為有打算搬屋 我咁諗csk+有中學(

原帖由 szec315 於 15-08-02 發表
15分咋
因為有打算搬屋
我咁諗csk 有中學(男校)back up,男仔比例高d,相對易抽,妹妹到時再抽區內女校。 ...
csk 小學校長已講明下一年度(即16-17年度)嘅小一已與csk中學脫勾了

回覆:sophiamok1024 的帖子

其實陳中只offer 15% 學位給陳小。所以B1學生不會選陳中作首志願,所以陳中這幾年多收B2學生。同樣陳小只有中游份子會以陳中作首選。其他B1C也會搏銀禧和丘中,所以陳中在自己不利條件下,選擇脫勾可以理解。

‹ 上一主題|下一主題