用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙官小 vs 觀塘聖約瑟,大家點揀?
go

沙官小 vs 觀塘聖約瑟,大家點揀? [複製鏈接]

沙官小 vs 聖約瑟,煩惱中!大家可否給點意見?先謝謝大家!
   0    0    0    0

應該係聖若瑟

回覆:沙官小 vs 觀塘聖約瑟,大家點揀?

如果冇細佬妹跟尾,小朋友又谷得,揀聖若瑟。

我寧願揀沙官小。

沙田band 1學校位夠。在沙官keep穩band 1成績升中入band 1英中冇難度,又唔使錢。除非你堅持英小。

揀近嗰間

回覆:karen55407 的帖子

沙官小,最新升中結果非常不錯,over 6成上一線中學,沙田亦是全港最多英中校網,要諗清楚揀St Jo.點様justify

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你想谷學術,想玩點船,就私小
否則,沙官小 已經好好!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

沙官小讀得好,一樣可跳船,不是ST JO 的專利,但不跳或跳唔到,留在沙官小讀亦很不錯

回覆:小曳人 的帖子

有跳船能力的可能只有幾個%

很多人說st jo谷,想了解下有幾谷,是多功課還是考測難?另想問問小一是否真的42人一班?

我知St Jo 英文教高一年級,數學就教快半年,普敎中
聽朋友講其實功課也不太多,但默書範圍相對多,佢地默書默reader架,幾頁幾頁默,唔知老師會抽邊段,所以要溫曬

回覆 ccdaddydaddy 的帖子

都唔少人讀唔掂走

ccdaddydaddy 發表於 15-8-2 00:40
沙官小 vs 聖約瑟,煩惱中!大家可否給點意見?先謝謝大家!
你滿意沙官中既話, 就沙官小.

每年觀塘聖若瑟升讀英中比例有觀塘聖若瑟約有6成, 沙官小都有6成多, 不過觀塘聖若瑟近半都係考番嚟, 沙官小大多數都係派番嚟.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

個人絕對選沙官小, 有沙官中(BAND1) SUPPORT, 沙田中學網比觀塘好, 又唔洗錢, 有弟弟妹妹又可跟住唔洗煩;

觀塘聖約瑟雖然英文教高半年, 數學半年, 都係一所好學校, 但中學只是BAND2頭, 校網又一般, 如果要考其他名校, 基本要全級頭10先夠人爭, 始終其他名校插班喜歡收SFA, 宣道等一線私校, 如果諗住ST JOE做踏腳石跳其他名校, 個人認為有太過冒險, 且有一定難度.

沙官小雖然唔及一呂, 沙呂咁受歡迎, 但係沙田區絕對係最好既一批小學, 係有BAND1中學, 唔洗錢, 有世襲既情況下, 個人絕對會選沙官小, 除非我住觀塘, 考慮埋地點因素, 否則好易下決定

沙官小

補充資料:沙官小有4成入沙官中, EMI有56.4%, 都幾好

2013-2015年度升中派位成績理想,詳見下表:

獲派聯繫中學:

沙田官立中學(39.7%)梁文燕紀念中學(13.5%)

獲派志願:

第一志願(77%)第二志願(9.5%)第三志願(2.4%)

中學類別:

A. 傳統英文中學(56.4%)

沙田官立中學

沙田祟真中學

聖公會曾肇添中學

沙田蘇浙公學

沙田培英中學

B. 直資中學(7.1%)

拔萃男書院

瑪利諾修院學校

聖保羅書院

喇沙書院

培橋書院

林大輝中學

醒目開學勳章 貢獻勳章

點解MCS同LSC 走咗去直資中學呀?!

56.4+7.1= 63.5%
唔知林大輝有幾多,但就算當齊頭60%讀Band 1中學,都very good!

Bosco爸爸  係Bor, 學校網頁資料真係寫錯左, 都係你夠細心  發表於 15-8-3 16:43
恐龍家

小曳人 發表於 15-8-3 16:30
點解MCS同LSC 走咗去直資中學呀?!

56.4+7.1= 63.5%
所以我咪話, 呢班公務員, 真係.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:小曳人+發表於+15-8-3+16:30+點解MCS

原帖由 hkpapa852 於 15-08-03 發表
所以我咪話, 呢班公務員, 真係.....
唔明?

沙官小上沙官中的比例咁多,真係好過油尖旺,九龍城,深水埗果d官小…!
‹ 上一主題|下一主題