用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 32定46好啲?
go

32定46好啲? [複製鏈接]

請問32定46好啲?謝謝大家

2    0    0    0

honeybabypig 發表於 15-7-31 23:56

honeybabypig 發表於 15-7-31 23:56
兩個網都係難抽, 乙1唔中乙2又係唔知放乜, 不過我會揀32網.

原因:
46網升中派位表現最好既小學, 目前見到的都只係得3X%學生派去一線中學,  32網最好的, 有超過50%學生派去一線中學.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Net 32.

揀32
46網 得 3x% 升band 1都已經算一綫, 仲要放乙一先有, 這樣的升中派位在其他區只屬二綫小學。 不如係32網博間真係1綫的小學。

回覆:32定46好啲?

我唔識32網,我只知我住嘅46網係奇差。

又整D害人數據出嚟先:

校網小學2014升讀一線中學比例2015升讀一線中學比例

協和(太子道)

42.76%

39.59%

大天

39.58%

31.33%

基榮

45.00%

54.55%

大天(海帆道)

49.69%

47.77%

呂明才

沒有資料

37.88%

柏德

33.77%

未有

佐敦谷聖若瑟

27.59%

未有

longlongpochuma  謝謝你的資料分析  發表於 15-8-5 11:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:又整D害人數據出嚟先:+[table=394]+++[td=7

原帖由 hkpapa852 於 15-08-04 發表
又整D害人數據出嚟先:
好有用!請問呢啲數據係邊搵到?

唔該曬大家,我仲想請問咁32有邊幾間係1線小學同中學呀?🙏

上面hkpapa852答左,新大天,舊大天,協和,基榮

中學有男女校有伊利沙伯,銘基,遁道
男校有九龍華仁,聖芳濟
女校有St Mary,真光

唔該曬,咁46有冇好中學?係咪好極都只係人地嘅2線?

回覆:honeybabypig 的帖子

聖賢、聖潔靈、聖保祿、觀塘瑪利諾

引用:唔該曬,咁46有冇好中學?係咪好極都只係人

原帖由 honeybabypig 於 15-08-09 發表
唔該曬,咁46有冇好中學?係咪好極都只係人地嘅2線?
藍田聖保祿剛剛出了個14*女狀元,你話一線定二線?46小學就麻麻地,中學網幾好的,比上不足,比下有餘。

回覆:lauwingtai 的帖子

我都心儀觀瑪

karen55407 發表於 15-8-10 12:29
我都心儀觀瑪
我like聖言多D, 因為聖言由2X年前開始中六收生要至少24分, 已經覺得佢夠寸夠guts

以前我本來都有些少心儀觀瑪,不過有機會入過去一次,校舍偏細兼
保養麻麻,氣氛陰沉且地點吊腳,若二簡一的話要硬聖言!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:hkpapa852 的帖子

聖賢級數係高啲!但我欣賞觀瑪嘅supplemental worksheet充足,較適合我這類家長。

奥脫福 發表於 15-8-10 13:07
以前我本來都有些少心儀觀瑪,不過有機會入過去一次,校舍偏細兼
保養麻麻,氣氛陰沉且地點吊腳,若二簡一 ...
觀瑪個位置好似係4X年前山泥傾瀉死咗好多人個度, 所以係氣氛陰沉

奥脫福  雞寮!  發表於 15-8-10 17:20

塘尾塘官立ok嗎?
net 32, 第二志願, 大家會點選擇?

boubou 發表於 15-8-10 16:29
塘尾塘官立ok嗎?
net 32, 第二志願, 大家會點選擇?
升中派位表現, 自己睇下:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3110381
‹ 上一主題|下一主題