用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真係擔心會唔會同阿仔選錯路
go

真係擔心會唔會同阿仔選錯路 [複製鏈接]

本來係48網二線學校讀, 排名一不高不低, 黎梗升小三插班東區康山, 因為有阿妹跟尾,好怕中學競爭更大, 本身知道東區人口較少, 前幾年康山都係因為咁收收生不足, 但係睇番48網, 黎梗阿妹哥年比阿哥嗰年出生率又高咗成30%,好怕48網個網太大,中學選擇小, 為左妹妹, 阿哥轉左去先.. 我真係好怕玩升學遊戲, 哥哥升小一都叩左十間小學,先有一個OFFER, 對我黎講, 佢面對壓力雖然有極速成長,但係都覺得佢好辛苦
對於新校, 轉還境..我都有啲擔心, 成日見BK話康山係宝校, 但個個又講唔到有咩咁差, 我好擔心會唔會同佢選錯路
   2    0    0    0

回覆:@[email protected] 的帖子

咁可唔可以唔插寶校,插間好少少㗎!

回覆:真係擔心會唔會同阿仔選錯路

其實,條路是怎麼行,好多時都計劃不到,只有盡力而為。加油!

我有信仰,我盡力了,就交給神決定,因為人算不如天(神)算。

@[email protected] 發表於 15-7-31 19:14
本來係48網二線學校讀, 排名一不高不低, 黎梗升小三插班東區康山, 因為有阿妹跟尾,好怕中學競爭更大, 本身 ...
康山既教職員比較關愛學生,一向被人話係寶校主因之一: 宗教
係嫁,好多人就係咁,寧選另外兩間更寶既非佛教學校都不願選康山,話接受唔到係學校要裝香拜神喎(其實學校都無話要,係d家長自己唔問就覺得係咁啫)

第二點影響會大d,係畢業生升中派位。因為一向少人揀,學生平均學術能力相比其它學校稍遜,結果升讀B1中學比例亦較低(參考上年校務報告資料,只有約25%學生升讀B1中學,同區其它學校都有40%或以上)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主都諗咗康山兩年,應該已經心中有數

學校決定命運及一生?

回覆:skkeung 的帖子

不!但好學校能讓學生養成良好學習態度,及謙遜樸實的品德。

你住48網?係嘅話我就真係唔明,點解要山長水遠,長途跋涉,搭校車去返一間只有二十幾%band1嘅學校!

回覆:2boba 的帖子

同意

回覆:@[email protected] 的帖子

其實升小計分加運氣,升中睇成繢,如果中學要派得好,就要谷成繢,其實間學校有幾多band 1學生,都大概估到學校成績。我諗一般既學校band 1,2 3學生應該有33/33/33%,如果低過依個比率,樓主要諗諗真係對升中有利?如果阿妹適合讀康山,既然佢學生唔夠,實扣得入,唔駛阿哥讀得好好地轉校啦

引用:本來係48網二線學校讀,+排名一不高不低,+黎

原帖由 @[email protected] 於 15-07-31 發表
本來係48網二線學校讀, 排名一不高不低, 黎梗升小三插班東區康山, 因為有阿妹跟尾,好怕中學競爭更大, 本身 ...
想問樓主原本讀邊間? 學校升中派位成績點?
咁山長水遠去1間派位成績唔算好特別突出既學校,我會覺得少少唔值,因為辛苦左小朋友

回覆:haihaimom 的帖子

不如呀妹再博過派位㨂區內一缐

引用:Quote:原帖由[email protected]@...ch+於+15-07-31+發表

原帖由 stefi 於 15-08-04 發表
想問樓主原本讀邊間? 學校升中派位成績點?
咁山長水遠去1間派位成績唔算好特別突出既學校,我會覺得少少唔 ...

樓主小朋友之前讀秀明

hagupit 發表於 15-8-4 18:21
讀秀明
我係今年升小一的家長... 也是..48 區的... 原先也叩到秀明.. 最後14 區有別的學校收了就放棄秀明學位..

秀明係二線小學中黎講.. 算係唔錯的學校.....活動多樣化..  校長亦算開明.. 只係我個人唔鐘意佢左派背景....
康山.. 我自己了解不多... 但我睇EK 家長有提及都是這間學校老師比較有愛心.. 只係因為係佛教又遠.. 所以先成寶校.. 校車仲有資助...

另外一方面...  我比較注重是朋輩影響的影響....  我不是說秀明的一定很差...  只是. 地區太大.. 今日.. 小朋友可能能夠搭校車.. 但再大些..佢也有自己的社交.. 會想自己出街.. 自己返學....... 這也是我離開48區重要原因..

我同意.. 可能由48區學校轉去14區將來中學競爭好大...  不過凡事無完美...  盡自己能力為小朋友安排認為最好的...

加油...

我有朋友讀秀明,佢話學校開始谷,功課都算多,可能係想谷番起個派位,呢幾年個派位又真係好左。
可能我由細到大都係住秀茂坪,所以唔係太覺得雜,我覺得最緊要學校校風好。(利申: 我女都係秀茂坪村校讀)

醒目開學勳章

@[email protected] 發表於 15-7-31 19:14
為咗間升學唔太好嘅小學而轉校,仲要山長水遠,好難明你嘅logic

karen55407    發表於 15-8-6 18:52

回覆 @[email protected] 的帖子

你個小朋友在48果間讀得好唔好, 級名次前嗎? 如果成績唔錯, 就唔需要轉去康山吧....
而妹妹跟哥讀48, 都有好處, 你已好熟學校係點, 可幫阿女準備足d, 咁佢成績都應該會易在前列一點.

去康山讀要名次更前先做到band 1生, 會否更大壓力?

轉康山的原因係想中學網有多個選擇吧, 但要入到好中學始終都要靠好好讀書睇名次, 唔係一定轉左去16就好.
而家轉左, 就唯有好好讀下去, 唔好再諗有無做錯.

要上band 1中學要睇間小學有幾多band 1的學生, 無論邊間學校都好, 都要考到頭個批, 樓主應該要睇下康山派位有幾多個派到好中學, 又再睇下依家果間派位, 再選擇, 如果只靠地區學位多少而轉校, 真係會辛苦小朋友

醒目開學勳章

zanezane 發表於 15-8-7 15:24
回覆 @[email protected] 的帖子

你個小朋友在48果間讀得好唔好, 級名次前嗎? 如果成績唔錯, 就唔需要轉去康山吧.. ...
48網(觀塘?)啲中學好差?講真東區校網唔十分標青,有band 1(不過唔多頂級)亦有唔少band 3,加上該校升學track record麻麻,入band 3機會大過入band 1,如果為咗升中理由而轉校實在牽強。

thanks for suggest
‹ 上一主題|下一主題