用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孩子死都唔食菜,你們會如何做?
go

孩子死都唔食菜,你們會如何做? [複製鏈接]

孩子死都唔食菜,你們會如何做?

如題.

Re: 孩子死都唔食菜,你們會如何做?

me too!!!
Bon

醒目開學勳章

我會將d vegetable cut細 / 買d mixed vegetable.

將菜切碎連瘦肉湯一起煲有味飯,我個小朋友都用這方法

我小朋友都係唔鍾意食菜,不過就勁鍾意飲羅宋湯,每次煲親都連椰菜、紅蘿蔔、蕃茄、洋蔥成大碗食,仲會食埋薯仔和免治牛肉,我想是因為煲的時間耐,椰菜和紅蘿蔔變軟,並除去了蕃茄和洋蔥的酸味,不過整煲湯的調味都很重要。見到囝囝飲羅宋湯時就最安慰,不過每次煲親都幾大陣象,因為未請到傭人,各位不妨一試。
該用戶已被刪除

cut 細都唔食,所以用攪拌搗成汁,煲好粥前放入,加d鼓油,有時都肯食.

我呀仔都係唔鍾意食菜,唯有叫佢食多D生果喇,仲有比多D菜湯佢飲!

各位,

我囝囝都唔鐘意食菜, 我就會做d有味菜飯俾佢, 同白飯俾, 佢梗係揀食菜飯啦

fruittart

如果你威迫利誘佢都唔食, 可以參考我個仔的case! 我個仔在屋企係唔會食菜的, 一小粒綠色蔥都要挑出來! 但後來發覺佢在以下情況係會食菜的:

1. 每天在學校同同學一齊食lunch時 (當然歸功老師)
2. 學校活動, 去茶樓食點心, 一齊食!
3. 去朋友屋企食飯, 同小朋友一齊食!

總言之, 係要跟人地lor!

不如試下寫d 唔係綠色嘅菜呀 ?

紫椰菜, 椰菜花, 芽菜仔

或煮 d 瓜比佢食,
等佢克服左心理先啦
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

將菜切碎後做菜飯及做菜肉餃

我個仔都係, 就算切細比佢, 一絲菜都吐番出黎, 所以切細係無用既, 但係而家因為有老師幫手, 勸下我個仔食菜, 再加上威迫利誘, 所以而家佢都漸漸肯食菜, 希望呢樣野可以繼續落去啦!
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

我會告訴他,如果唔食菜, 就好似前幾天咁,去唔到(唔唔), 肚仔會痛.你怕唔怕. 我都是用這方法叫他食菜, 他便乖乖地吃菜,現在他都不再抗拒了.

王國長老

我仔反而唔食肉,肉碎好D,一片片肉梗係吞唔落,吐出一大口!!
反而蔬菜沒問題,最愛吃菇類、紅蘿蔔同西蘭花!
佢日日靠兩大支奶補充其蛋白質,有咩方法要佢食肉?

自己吃, 一路吃, 一路話
好好味, 又有益, 再撘多兩句...
係男仔就話吃左會
好以棵樹咁強, 係女仔就話吃左
d皮膚又白又滑

呢招叫做--->[size=x-large]以身作則

麟媽媽,

How about Hamburger? or chicken ring?
How old is your son?  I think 肉碎 is better for small child as 一片片肉 may be too dry and they can't easy 咀嚼 into small pieces inside their mouth.  My son also have this problem around 3-4.  However, I found that he do not have problem if eating hamburger, ribs and can eat many.  

王國長老

我仔六歲半喇!
Hamburger都係麻麻架咋!佢鐘意魚柳包同煙肉蛋,唉!都唔係大大舊肉嗰D囉!食麥樂雞一盒4件都食唔晒,用晒D甜酸汁黎點french fries!

ccmeow 寫道:
麟媽媽,

How about Hamburger? or chicken ring?
How old is your son?  I think 肉碎 is better for small child as 一片片肉 may be too dry and they can't easy 咀嚼 into small pieces inside their mouth.  My son also have this problem around 3-4.  However, I found that he do not have problem if eating hamburger, ribs and can eat many.  

麟媽媽 :
麟仔食唔食麥記o的漢保飽裏的肉?
如中意吃,可以試o下自己整o的豬肉丸。用啄碎豬肉加少少豆腐(會林o的),調味後上一些鷹栗粉上面,再煎熟。
以上是我啊媽的"橋"。

(我啊仔以前只吃白飯,而家就死都唔食菜!! )
owenmami
‹ 上一主題|下一主題