用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於中小學"脫龍"消息
樓主: hkpapa852
go

關於中小學"脫龍"消息 [複製鏈接]

karen55407 發表於 15-9-10 13:31
舊生係無計第唔第一名子女㗎!如果唔係教友,你就只有20分。
又識多樣野~~Thanks !!!

回覆:swing1122 的帖子

我覺得陳瑞祺係一間好學校,小朋友讀得好開心!陳中唔保留聯系位比陳小,其實無乜所謂,因為根本陳小都用唔晒!

回覆:關於中小學"脫龍"消息

「部份學校已經意識到, 一條龍辦學根本係令中學自降成績」必然發生嘅事,無論讀到點(band2/3),一定要收夠人先可以,而家起碼有得擇,整體必下降。

karen55407 發表於 15-9-10 14:27
我覺得陳瑞祺係一間好學校,小朋友讀得好開心!陳中唔保留聯系位比陳小,其實無乜所謂,因為根本陳小都用唔 ...

我冇宗教分, 出去其他學校最多15分 (適齡+大仔 ? ), 機會好低CSK 20分機會好似都ok
自行攞左CSK 先, 如果阿仔叻仔先再叩門好似好d...

回覆:swing1122 的帖子

karen55407 發表於 15-9-10 16:58
其實我個仔先K1...不過想度定點行....

ylmanhk 發表於 15-9-10 16:52

「部份學校已經意識到, 一條龍辦學根本係令中學自降成績」必然發生嘅事,無論讀到點(band2/3),一定要收 ...

必然發生嘅事?你真係當聖瑪利流架?!  

lovebb2  Maryknoll, marymount, st Joe, LS...  發表於 15-9-10 19:08
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-9-10 18:00
St Mary真係幾流嫁..... 呀,漏咗D字,幾咁一流至啱
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聖瑪利。

回覆 hkpapa852 的帖子

咁現時小一至小三呢三屆,都叫未脫離直屬關係,循中可只收50%嗎?還是一定要收85%直到正式脫離關係既學年?

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-9-10+16:52+「部

原帖由 奥脫福 於 15-09-10 發表
哈哈,你study下先comment...

引用:Quote:奥脫福+發表於+15-9-10+18:00+必然發

原帖由 hkpapa852 於 15-09-10 發表
St Mary真係幾流嫁..... 呀,漏咗D字,幾咁一流至啱
當你是上一流,但學校會保留中一流或下一流的學生,你會走嗎?漸漸整體就由一流變「二」流⋯我一早講咗,當時冇人明😂😂

St. Mary 喺初小已谷到好多人自動轉校或勸退或不達標的要重讀!二流根本無可能留低,驚咩繼續一條龍呢?

引用:St.+Mary+喺初小已谷到好多人自動轉校或勸

原帖由 sze0203 於 15-09-10 發表
St. Mary 喺初小已谷到好多人自動轉校或勸退或不達標的要重讀!二流根本無可能留低,驚咩繼續一條龍呢? ...
咁是好事?

NatalieBaby 發表於 15-9-10 23:31
咁是好事?

或者takeastep back 睇下個市:
1)有fd 讀男神津,肯讀有資源,但過唔到馬路,成家喊到朱頭咁
2)另有些fd在冇中學地區名校,由天真活潑谷到雙目無神

我會覺得對學生來說,有龍好過冇,不過smc能否keep 住業績?就昔目以待la

引用:St.+Mary+喺初小已谷到好多人自動轉校或勸

原帖由 sze0203 於 15-09-10 發表
St. Mary 喺初小已谷到好多人自動轉校或勸退或不達標的要重讀!二流根本無可能留低,驚咩繼續一條龍呢? ...
你看多次我講咩先?!當初,好多人話微調冇影響!😂😂😂

引用:Quote:原帖由+sze0203+於+15-09-10+發表St.

原帖由 NatalieBaby 於 15-09-10 發表
咁是好事?
一條龍變得更加谷!

ylmanhk 發表於 15-9-10 21:18
當你是上一流,但學校會保留中一流或下一流的學生,你會走嗎?漸漸整體就由一流變「二」流⋯我一早講咗,當 ...
請問你幾時講過呢?

我就比較後知後覺, 都係半年前左右先留意到, 當時仲只集中注意係中西區日後學位既變化:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2996586

似乎教育局一條龍微調既影響開始逐步泘現了! 以下是快將出現既影響:

1. 有直屬官津中學既私立小學, 必須提供學費資助計劃俾學生:
    會唔會攪到私校要加學費, 話者索性要睇埋家庭收入先收生呢? 定係索性將中學轉埋做直資?

2. 仲會唔會有中學同直屬小學"脫龍"呢?

3. 兩年後中西區升中派位既變化

4. 一條龍官津小學可要求小六學生留班, 對日後升中, 有咩影響呢?

仲有冇其它影響呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ylmanhk 發表於 15-9-11 07:55
一條龍變得更加谷!
又要馬兒好,又要馬兒不吃草,有冇咁so ar?其實又冇人攞搶指住叫人入,明馬實價,願者上釣。
家長完全有自由去揀愉快學習直資,但要唔要谷下先考到就不知 la

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-9-11+06:50+編

原帖由 MrBeast 於 15-09-11 發表
"肯讀"已經係有理想成績嘅一大條件,加埋有足夠資源,就算做唔到B1都可成為B2學生有機會巡抽籤階段而入返書院。可能你位朋友囝仔係B2學生但真係唔好運或其他問題連B2成績都未能達到而過唔到馬路。如果小朋友喺B3學生,家長已經會喺佢五六年班多次嘅測驗考試成績心中有數,理應唔會收到結果時晴天霹靂,喊到豬頭咁喎。

MrBeast  豬頭就只因為e加小弟睇多左中文書所以用多左形容詞姐  發表於 15-9-11 11:41
MrBeast  可能是borderline, 佢話只差十名左右。  發表於 15-9-11 11:39
‹ 上一主題|下一主題