用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才收到email 喇
樓主: kalasomon
go

優才收到email 喇   [複製鏈接]

回覆:cocokan2004 的帖子

家長滿意子女學校是一件好事

AgapePa 發表於 15-7-30 23:15
係上年8月尾家長會有講,

當時数據 (後來又有調整)
thx!

大家都知我鍾意收集數據嫁啦!

其實GT有咁既成績, 絶對係全TKO最佳, 即使同九龍區全統英中比較亦唔失禮, 有冇問學校點解唔公開呢D資料呢?

不過我都係第一次見有入科大既比例遠高於另外2大

jadeklleung  地點問題啩  發表於 15-8-9 11:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:AgapePa+發表於+15-7-30+23:15+係上

原帖由 hkpapa852 於 15-07-31 發表
thx!

請教以優才的jupas 入三大成績,大概等於邊幾間傳統名校成績?

Ocean419 發表於 15-7-31 08:59
請教以優才的jupas 入三大成績,大概等於邊幾間傳統名校成績?
其實好多間都無出入3大率, GT入3大約25%, 傳統英中有公佈資料上年得25%左右入3大既有沙田官立, 聖保祿天主教, 天主教崇德英文書院, 聖芳濟書院

以JUPAS成績嚟講, 一般B1級數既中學起碼都有7成係degree course, 64%JUPAS即係約45%degree course, 同聖保羅書院, 嘉諾撒書院, 嘉諾撒聖家書院, 順利天主教中學, 沙田官立中學相若.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

B.B.BaBa 發表於 15-7-31 01:25
路過搭訕,係唔係應該咁樣理解: 63% 經 jupas 入大學的學生當中,有29%入科大?
  ...
Jupas and Non-Jupas 都係本地大學, 所以是  (63% + 13% ) 的29%入科大

Lucifer3960  請問GT 考 DSE 學生數目是多少人呢?  發表於 15-7-31 10:25

hkpapa852 發表於 15-7-31 08:48
thx!

我估計同地點有關, 大部份GT 生都是住TKO, 去科大近D.
我識幾位官塘,藍田和TKO居民, 都係傾向科大多過另外2大

回覆:hkpapa852 的帖子

Thanks!

引用:Quote:B.B.BaBa+發表於+15-7-31+01:25+路過

原帖由 AgapePa 於 15-07-31 發表
Jupas and Non-Jupas 都係本地大學, 所以是  (63% + 13% ) 的29%入科大
優才只考dse, 點解會有non-jupas 入大學?

Ocean419 發表於 15-7-31 09:55
Non-JUPAS係指自資學位課程(如樹仁, 明德既課程), 同係咪考DSE無關.

Ocean419 發表於 15-7-31 09:55

原文唔係寫non-jupas, 我貪方便用non-jupas, 其實係"非聯招學位", 係指明德, 樹仁, 恒商 等

hkpapa852  你咁釋係啱嫁!  發表於 15-7-31 10:43

回覆 AgapePa 的帖子

請問GT 考 DSE 學生數目是多少人呢?

Lucifer3960 發表於 15-7-31 10:25
回覆 AgapePa 的帖子

請問GT 考 DSE 學生數目是多少人呢?
中六有4班, 我估大約 120人

AgapePa 發表於 15-7-31 10:34
中六有4班, 我估大約 120人
4班應唔只120人喎? 好少中學一班得30人, 通常都35人一班

回覆 hkpapa852 的帖子

佢地係半「小班」教學,人數係比一般為少

hkpapa852  原來如此!  發表於 15-7-31 11:00

hkpapa852 發表於 15-7-31 09:27
其實好多間都無出入3大率, GT入3大約25%, 傳統英中有公佈資料上年得25%左右入3大既有沙田官立, 聖保祿天主 ...
請教下,  如好似你所講 "64%JUPAS即係約45%degree course", 咁咪離 "一般B1級數既中學起碼都有7成係degree course"嘅標準好遠?

ok3 發表於 15-7-31 11:15
請教下,  如好似你所講 "64%JUPAS即係約45%degree course", 咁咪離 "一般B1級數既中學起碼都有7成係degree  ...
"一般B1級數既中學起碼都有7成係degree course"嘅標準邊個定? 未聽過

AL年代咁講就啱, DSE年度咁講就Out啦! 全香港有70%以上學生可以升讀本地degree course既中學, 10間都未必有, 9成所謂神校都一定落榜

2014年只有63位同學考DSE,人數少的疑問上年也有家長答咗。

2014 優中DSE成績

引用:Quote:AgapePa+發表於+15-7-30+23:15+係上

原帖由 hkpapa852 於 15-07-31 發表
thx!

甘都要睇埋入去係讀乜科嘅

hkpapa852 發表於 15-7-31 11:26
"一般B1級數既中學起碼都有7成係degree course"嘅標準邊個定? 未聽過

AL年代咁講就啱, DSE年度咁講就Out ...
"一般B1級數既中學起碼都有7成係degree course"係我見你喺#104有此回覆, 都覺得好奇, 所以有此一問. 唔知係咪有D地方我理解錯誤呢?

iamderek 發表於 15-7-31 11:34
2014年只有63位同學考DSE,人數少的疑問上年也有家長答咗。

2014 優中DSE成績 ...
多謝指證錯誤, 有點意外, 得63人.
知唔知2015 G12 有多少人

iamderek  根據學校網站班相,G12有68人  發表於 15-7-31 14:34
‹ 上一主題|下一主題