用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK Guardianship + Host Family
go

UK Guardianship + Host Family [複製鏈接]

我個女今年9月會去英國讀中學,想問大家有冇d咩監護人公司好介紹?要有做host family果d,因為讀政府學校,但整係個女自己一個人去,又冇親戚,所以想知有d咩監護人公司有做host family服務。

因為個女個爸爸係British Citizen,所以我地就自己向英國學校申請入學,冇搵agent。我地又臨急臨忙先決定比個女去,岩岩先email完比d學校2-3個禮拜,好多都覆晒,有幾間收,有幾間唔收,有d就要8月尾先覆,仲有d係waiting list。但係話收果d學校全部都要考一考個入學試,要我地去英國學校到考。有一間好大機會收,都叫我個女揀埋科,間學校係Devon既Torquay,想問埋大家有冇host family介紹係係Torquay入面?

唔該大家幫幫手
   1    0    0    0

唔該有冇人可以幫幫忙呀?

回覆:UK Guardianship + Host Family

兩手準備,上任何一間agent取監護人公司資料先,agent是賺佣金一定有介紹,另試問學校有family host介紹?。。。。另好似有少數政府學校有宿舍可問agent便知!

回覆:UK Guardianship + Host Family

請問女女讀year 幾?  建議你選state boarding school

我女今年都係過去讀中學政府津貼學校,佢幫我地搵埋寄宿家庭。

引用:我女今年都係過去讀中學政府津貼學校,佢幫

原帖由 mingkath 於 15-07-30 發表
我女今年都係過去讀中學政府津貼學校,佢幫我地搵埋寄宿家庭。
請問是否政府中學多是日校,要住寄住家庭?

政府有宿舍學校但少,難入,早一年申請,及宿位少

政府多數冇宿舍,全樣國際生最多得十個八個,香港來的可能得她一個。

回覆 brother4 的帖子

我有問過d agent呀,不過佢地話唔做單一監護人服務。另外果間學校本身都冇宿舍,果邊又放緊暑假,想問學校知唔知都問唔到

回覆 natching 的帖子

個女而家岩岩讀完中四,申請左Y10同Sixth Form,有d學校肯比佢讀Y10,不過仲係要同其他學生一齊考入學試。Torquay果間係Sixth Form。個女幾中意果間,但係佢爸爸就想有Y10收就讀Y10,話追得冇咁辛苦喎。我都諗緊比個女讀邊間好,Sixth Form果間佢就自己中意既,間學校成績都幾好,Y10有幾間,不過得一間考左入學試,佢就話唔係咁中意果間囉。

回覆 mingkath 的帖子

但係我地搵果d全部都係日校黎,唔知d學校幫唔幫到我地搵,同埋佢地放緊暑假,想問都問唔到

可問另一個平台親子王國的媽媽會所的英國找找

回覆 jbritsmama 的帖子

我都係日校

引用:回覆+natching+的帖子 個女而家岩岩讀完中

原帖由 jbritsmama 於 15-07-31 發表
回覆 natching 的帖子

個女而家岩岩讀完中四,申請左Y10同Sixth Form,有d學校肯比佢讀Y10,不過仲係要同 ...
請問你揾嘅係咪都係政府學校?你女讀完F4吾係應該接Y11咩,點解會考Y10或Y12?

回覆:jbritsmama 的帖子

你個case 好難找監護人公司架 我自己做監護人 不過如果要長住那種 英國政府要求寄宿家庭要通知本地政府 如果他們招待一些住超過28日的 還要拿牌(同培訓)每 一個月 政府會派人看寄宿家庭和女兒一次 確保沒有問題 所以通常係學校安排寄宿家庭 他們那邊叫foster family/home 因為同因為父母原因 不可以同住的寄宿家庭一樣的法律處理

你有沒有試royal alexander?surrey 那邊的政府寄宿學校 應該有位

jbritsmama 發表於 15-7-28 22:44
我個女今年9月會去英國讀中學,想問大家有冇d咩監護人公司好介紹?要有做host family果d,因為讀政府學校, ...
我個囡囡都係Devon既Torquay政府中學就讀, 全校只有2個澳門人包括我囡, 冇香港人, 今年9月我囡囡朋友仲考埋同我囡一間學校, 有個本, 我囡都係住寄宿家庭, 個到環境吾錯, 治安良好, 晚上八九點個天都仲好光, 下午3點幾放學, 行路回家都好安全, 我係經升學中心一條龍找學校同住宿, 你試下找White House Guardianships 上去佢個網睇下, 我地澳門D學生全部都係尼間監戶人公司

回覆 brother4 的帖子

有冇網址呀?thank you

回覆 mingkath 的帖子

但係果間學校放緊暑假我問唔到呀,又唔想到時臨急臨忙咁...

回覆 hjma 的帖子

因為果邊Y10開始GCSE,插入Y11好多學校都唔收,同埋中間插入去更加難追番d成績。所以咪試Y10同Sixth Form囉。

回覆 anglo-chinese 的帖子

我都知咁樣係難d搵host架啦,不過都要試試既,唔係個女都唔知住邊好。
果間學校冇睇過呀,不過要個女住夠3年,入大學先有機會計做local student,所以唔可以住宿舍,一定要搵host,所以state boarding school 都冇特別搵過。
‹ 上一主題|下一主題