用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS VS SMC
樓主: lkf_leung
go

APS VS SMC [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-7-30 12:41
要面對日後既DSE, 係任何小學都要努力打好學術根底.
唔努力去打好學術根底, 盲目追求愉快學習, 6年之後唔後 ...
以我身邊認識的,兩個將升讀中一的APS女生,由星期一至星期日都有課外活動(學術丶運動丶樂器等),還有參與校內樂團,兩個都醒目和勤力,但在校內以全級計,都是屬於中游,這是令我卻步的原因,(如有call 的話)當然,各人能接受程度或承受能力不相同。

Wildfirebee 發表於 15-7-30 13:56
以我身邊認識的,兩個將升讀中一的APS女生,由星期一至星期日都有課外活動(學術丶運動丶樂器等),還有參與 ...
係APS, 除非係下游既學生, 否則都可以話必入B1中學. 只要能入B1中學, 上游定中游, 真係咁重要?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-30 14:02
係APS, 除非係下游既學生, 否則都可以話必入B1中學. 只要能入B1中學, 上游定中游, 真係咁重要?
...
我所指不是上、中、下游之分,請留意上文。

Wildfirebee 發表於 15-7-30 14:13
我所指不是上、中、下游之分,請留意上文。
其實你有冇瞭解過APS? 坊間十之八九話某某學校好谷, 其實都係以訛傳訛, 事實係學校唔谷家長自己谷.
谷唔谷, 其實係取決於家長, 唔係學校.
當然, 當99%家長谷得你一個唔谷既時候, 除非子女天資聰敏, 否則被比下去機會亦高D.

如果要怕比較, 完全唔想谷既話, 應該搵間唔想搏上位既二/三線官津小學.

siden    發表於 15-7-30 14:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

其實DSE中文科都蝦到好多考生,為咗避咗個DSE,好多都臨門去外國留學。

回覆:APS VS SMC

其實DSE 中文真係咁難?見啲文言文範文,同以前會考時考嗰啲差唔多,唔太明點解而家啲廻嚮會咁大

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-7-30+12:41+要

原帖由 Wildfirebee 於 15-07-30 發表
以我身邊認識的,兩個將升讀中一的APS女生,由星期一至星期日都有課外活動(學術丶運動丶樂器等),還有參與 ...
想請問下佢地將會升讀哪間中學?因我的小孩成績都是中游,想大約有個心理準備?

hkpapa852 發表於 15-7-30 14:18
其實你有冇瞭解過APS? 坊間十之八九話某某學校好谷, 其實都係以訛傳訛, 事實係學校唔谷家長自己谷.
谷唔谷 ...
這方面的了解,13/6的筆試,校長已說明得很清楚。我所指一星期七天都要谷的話,太辛苦;況且校內競爭十分大。

純粹表達自己見解。

marcuscyrus 發表於 15-7-30 14:43
想請問下佢地將會升讀哪間中學?因我的小孩成績都是中游,想大約有個心理準備?

...
都有好幾間神校,淨記得有女拔。

引用:Quote:Wildfirebee+發表於+15-7-30+14:13+

原帖由 hkpapa852 於 15-07-30 發表
谷唔谷 ...
過得自己過得人,我都冇咁多彈藥谷2個,讀下讀下個大嘅都高小了,我又冇咩hard feeling

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-7-30+14:43+

都有好幾間神校,淨記得有女拔。
你意思是你所認識的中游女生會升讀神校?

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-7-30+14:18+其

這方面的了解,13/6的筆試,校長已說明得很清楚。我所指一星期七天都要谷的話,太辛苦;況且校內競爭十分大 ...
我同意啲孩子是真的好勁,但又不是必須要谷7日掛?個人選擇而已

引用:其實DSE+中文真係咁難?見啲文言文範文,同

原帖由 B.B.BaBa 於 15-07-30 發表
其實DSE 中文真係咁難?見啲文言文範文,同以前會考時考嗰啲差唔多,唔太明點解而家啲廻嚮會咁大

...
現在小孩看英文書多過中文書。。。掛

marcuscyrus 發表於 15-7-30 14:51
你意思是你所認識的中游女生會升讀神校?
YES!

補充: 考到幾間神校。

引用:補充:+考到幾間神校。

補充: 考到幾間神校。
咁你是為了什麼卻步?

我都識朋友兩個仔讀APS, 佢自己要番工,真係冇一星期日日咁出去學野,成績中上。

真係好睇父母要求。

siden 發表於 15-7-30 15:26
我都識朋友兩個仔讀APS, 佢自己要番工,真係冇一星期日日咁出去學野,成績中上。

真係好睇父母要求。
早年也認識一位讀APS, 小三下轉了校, 去了啟思小學,  現在讀啟思中學.
其實係一家四口子

之前有post講過APS有主科唔合格即留班

herman0114 發表於 15-7-30 15:35
之前有post講過APS有主科唔合格即留班

無錯!主料唔合格要留班,但有補考機會
‹ 上一主題|下一主題