用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道,德望,平田李兆強點揀
樓主: angel503
go

培道,德望,平田李兆強點揀 [複製鏈接]

siden 發表於 15-7-29 17:21
除咗SPCC DGJS DBS YW St Mary Holy Angel

冇乜邊間top school只要小六合格就上中學

真正龍校, 只有St Mary同所屬既兩間小學, 完全不設籂選直升

Maryknoll / Marymount / 聖心呢幾間, 一向都只係有"直屬"中學, 一定係要爭嫁啦! 以為唔使爭個D只係好傻好天真既人啫!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siden 發表於 15-7-29 17:21
除咗SPCC DGJS DBS YW St Mary Holy Angel

冇乜邊間top school只要小六合格就上中學
津校爭上自己中學....又未必要爭餐C既
壓力其實一D都唔大...D學生口中緊張姐
平時表現咪一樣....果D都唔可以叫緊張升中啦
反為爭排頭就激烈D...為父母名譽而戰

hkpapa852 發表於 15-7-29 17:30
真正龍校, 只有St Mary同所屬既兩間小學, 完全不假籂選直升

Maryknoll / Marymount / 聖心呢幾間, 一向都 ...
以為唔使爭個D只係好傻好天真既人啫! <-------------

有適當篩選可以keep到水平
以免'坐定祿木'心態

moon1980 發表於 15-7-29 17:38
有適當篩選可以keep到水平
以免'坐定祿木'心態
St Mary直升不設籂選, DSE舉辦4年以來有3年出狀元, 年年都有近70%畢業生升讀本地大學既學士學位課程, 其它籂選完而又收學費既, 成績又如何呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

係80%

回覆:培道,德望,平田李兆強點揀

不過正式接龍嗰批未考DSE

我以前老細就係假有錢,但佢點假都好,門面野實做足,個囡讀GH,接出camp,全家渣車去接,仲有個囡讀唔掂成日俾人叫退學,佢又賴死唔走,最後緊升唔返中學拉,你話12年嗎?讀到當然好,但讀唔到呢?double 自卑

回覆:培道,德望,平田李兆強點揀

今日冇打算生多一個,唔等於將來都冇;有經濟壓力、平兆吧。

hkpapa852 發表於 15-7-29 17:49
St Mary直升不設籂選, DSE舉辦4年以來有3年出狀元, 年年都有近70%畢業生升讀本地大學既學士學位課程, 其它 ...

st mary 是一間出眾的津校

引用:不過正式接龍嗰批未考DSE +

原帖由 karen55407 於 15-07-29 發表
不過正式接龍嗰批未考DSE
請問天神和St. Mary's 小學是否在同一年與中學接龍?是在哪一年呢?會在哪一年考 DSE?

Yanamami  天神今年F4升F5果—屆係第一年接龙。  發表於 15-7-30 07:55

回覆:FloliMom 的帖子

是;邊年接龍請參巧學校網頁歷史有介紹

回覆:angel503 的帖子

Ghs

‹ 上一主題|下一主題