用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 搬去41網為抽maryknoll
樓主: msyoyolam
go

搬去41網為抽maryknoll [複製鏈接]

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-26+22:48+

原帖由 MC1128 於 15-07-26 發表
你不是估3成嗎?

去年,朋友女兒考到不錯私校打底,但都無揀MCS, 反而揀聖家首志願, 話唔想太辛苦
mcs辛苦唔過聖家呀化.....

Yanamami  可能已經後悔紧~  發表於 15-7-27 08:33

MC1128 發表於 15-7-26 22:56
你不是估3成嗎?

去年,朋友女兒考到不錯私校打底,但都無揀MCS, 反而揀聖家首志願, 話唔想太辛苦
有fd唔敢太進取,自行入了hf, 但我看都幾辛苦。

回覆:sissysze 的帖子

我都覺得聖家會辛苦啲!

回覆:搬去41網為抽maryknoll

如果目標係瑪利諾的話,憑住址抽會係最直接和有效的方法。

沒有其他條件心儀mcs, 搬到41net應是好的方法。

回覆:搬去41網為抽maryknoll

我41抽mcs抽不到,而且大部分抽mcs or ls的同學都派左去樂善堂或黃大仙,專登搬來的同學都係失望多。

題外話,其實聖家個個話好谷,一日大約有幾多功課?很多抄寫?不好意思,因個人感覺聖家相比其他嘉諾撒學校有一段距離,這麼辛苦值得嗎?因囡囡剛叩到門

LWTbb 發表於 15-7-27 09:27
我41抽mcs抽不到,而且大部分抽mcs or ls的同學都派左去樂善堂或黃大仙,專登搬來的同學都係失望多。

題外 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2963812

點多法,自己睇,用家話高小最辛苦

karen55407 發表於 15-7-27 08:48

我都覺得聖家會辛苦啲!

聖家點辛苦都無至於聖瑪利或者天神咁吧?!  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

請指教 如想填 甲一係maryknoll ,但本身學校已有大把舊生仔女要收,係咪冇位收我呢d外來生?今甲一係咪唔好填甲一 marry knoll ? 謝謝

我會對該家長的分享有點保留,至少我識一個聖家小妹妹唔係咁諗。

karinepig 發表於 15-7-27 11:52

請指教 如想填 甲一係maryknoll ,但本身學校已有大把舊生仔女要收,係咪冇位收我呢d外來生?今甲一係咪唔 ...

你不如先睇左「小一入學統籌辦法」兩隻CD,唔明再問?

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2015_dp_cant.wmv

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2015_ca_cant.wmv

引用:Quote:karen55407+發表於+15-7-27+08:48+我

原帖由 奥脫福 於 15-07-27 發表
聖家點辛苦都無至於聖瑪利或者天神咁吧?!
天神/Smc谷都值得啦,中學是B1A

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+15-07-27+發表聖家

原帖由 LWTbb 於 15-07-27 發表
但兩間都年年有人頂不住,被勸退,被留班,如果那些家長在此留言,可能話唔值得

回覆:beagoodman 的帖子

間間學校都有人讀得好同唔好,小朋友讀得好的家長和小朋友讀得唔好的家長留言,就算同一班,都可能係兩個故事

回覆:奥脫福 的帖子

天神我就唔知,St Mary高小就真係幾甘下

karen55407 發表於 15-7-27 12:48

小六英文科用中一課本之類?

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+15-07-27+發表聖家

原帖由 LWTbb 於 15-07-27 發表
你自己都知啦

引用:天神我就唔知,St+Mary高小就真係幾甘下 +

原帖由 karen55407 於 15-07-27 發表
天神我識一個高小考級三甲,媽媽話多嘢做到顛

回覆:奥脫福 的帖子

係科目多、範圍多,讀到你飽晒

回覆:beagoodman 的帖子

真係有人話唔值得,亦有人形容為置身地獄中

‹ 上一主題|下一主題