用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 想請問學校的品德教育
go

想請問學校的品德教育 [複製鏈接]

大家好,新加入喇沙,想請教大家學校的德育做成點?學生品行如何?又想問下學校或者老師的管理作風是怎樣?例如遇到家長投訴會屈服? 又例如有新政策時會先徵詢家長意見??
   0    0    0    0

回覆:想請問學校的品德教育

作為宗教背景學校,注重學生品行是必然的,很多同學对訓導老師是又怕又愛的 不過始終道德培養最重要還是靠家庭教育。

學校有家教会,有特別政策会跟家教会商討。

回覆:longlokma 的帖子

每次敬師日,訓導老師受歡迎的程度,是家長此料不及的

津校, 一般

引用:津校,+一般

原帖由 ericby 於 15-07-26 發表
津校, 一般
可以講多d例子嗎?

高年級話幫低年班買食物, 取錢後不見人   d ls家長都是這樣, 學生差不多

引用:Quote:原帖由+ericby+於+15-07-26+發表津校

原帖由 puibpuib 於 15-07-26 發表
可以講多d例子嗎?
首先恭喜您囝仔成為Lasallian!LS新手用家唔使太擔心學校校風,反而要擔心一尐非LS用家嘅言論。

例子立見

引用:Quote:原帖由+puibpuib+於+15-07-26+發表可

原帖由 Soundervolt 於 15-07-27 發表
首先恭喜您囝仔成為Lasallian!LS新手用家唔使太擔心學校校風,反而要擔心一尐非LS用家嘅言論。

...
真係唔明点解有d人咁無聊,只要睇返某人之前在本校及另一校的言論,便會知道某人是否可信

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-07-27+發

原帖由 longlokma 於 15-07-27 發表
真係唔明点解有d人咁無聊,只要睇返某人之前在本校及另一校的言論,便會知道某人是否可信

...
每一間學校都會有枯枝,之前書院仲發生學生盜竊案,學校管理層仲主動報警。我從來唔會因為係用家,所以對學校任何事情不分黑白都只會講好說話,但要了解一間學校要睇整體而唔係針對個別事情。LS係一間男校,一般男仔嘅行為可想象得到,當中乖嘅學生為數不少而曳嘅學生唔會旱見,不過對於一間有名望嘅學校,LS係對學生無論喺學業、全人發展同操行都會有相當嘅要求。

所以說品德教育一般, 不是特別卓越

真係唔明点解有d人咁無聊, 家長違例泊車,某人找藉口

有人為違例泊車找藉口嗎?請問邊度睇到呢?

引用:+本帖最後由+ericby+於+15-7-27+12:12+編輯

原帖由 ericby 於 15-07-27 發表

高年級話幫低年班買食物, 取錢後不見人   d ls家長都是這樣,  ...
多謝你的分享,希望你所講的事例只是個別例子。

Boys are naughty and active and I believe is rather common to all boys school.
So far, the teachers I met with are very willing to teach and correct the kids.  

引用:Quote:原帖由+ericby+於+15-07-27+發表本帖

原帖由 puibpuib 於 15-07-27 發表
多謝你的分享,希望你所講的事例只是個別例子。
建議首先要自己唔好做怪獸家長,小一小二本來是不許在小食部買食物的。如孩子真要托大哥哥代買,就要夠醒目跟实大哥哥,要知道小息时间紧迫,小食部是又多人又混亂的,若孩子沒有紧随,大哥哥買了食物也找不回学弟。

奉勸別有用心或是以小人之心去看孩子世界的家長,別再誤導別人!

醒目開學勳章 貢獻勳章

曾經同幾位小學老師傾過關於學校嘅德育問題,有宗教信仰嘅官校老師話:有宗教嘅學校比無宗教嘅好,因為可以用聖經故事嚟講出一d道理,多包容同寬恕。
佢地話,其實唔多學校真係有德育課,所以官校係唔理呢樣嘢,好睇老師課堂上遇問題時點處理。

所以,我自己對學校嘅德育係無期望嘅,最緊要係自己作為家長,要做好本份!
而LS因為係男校,其實好重視欺凌問題,絕對唔容許呢樣嘢發生,而不幸地,小兒曾因欺凌之名,被訓導落簿及訓話 (佢無意下害到一個高佢大半個頭嘅學弟喊咗好耐...然後第二日去訓導投訴,而他倆其實係好朋友)
而平日嘅良好表現,有機會响印仔簿度得到獎勵
我個人對學校做嘅嘢感到驚喜 (因當初無期望)

最後,學校係小社會,乜人都有,正如乜家長都有,只能希望家長們多多體諒他人,唔好只顧自己利益 (e.g. 泊車問題),孩子們自然會正面成長
恐龍家

其實違例泊車問題唔難處理,呢个亦非只存在LS門口的个別问題。發現有此情況的家長或路人,最好即时通知警局派員到埸處理。

違例泊車問題唔難處理,勸告左5年!!

QUOTE:  我都覚得好討厭!學校既勸告我都聽左5年!我自己次次都停係伯爵街叫小朋友自己行過黎。都吾明D人點諗?咁自私!

"高年級話幫低年班買食物, 取錢後不見人   d ls家長都是這樣,  ..."
只是個別例子, 其他都是, 只怪孩子不夠醒目; 只怪有頒獎活動, 學校無提供車位, Lasallian 是要檢討, 不是要找藉口

[高年級話幫低年班買食物, 取錢後不見人]

你冇講清楚整个过程,亦不知当时你根本是否在場,当中有冇人講大話,有冇誤会你可以肯定咩??随口指控別人詐骗是幾大罪行呢?做家長要為自己言行負責!

[ 只怪有頒獎活動, 學校無提供車位, Lasallian 是要檢討, 不是要找藉口]

学校有頒獎活動所以多左人違例泊車,这是因果客觀譂述,同藉口有乜关係呢?
叫人檢討前請先自我檢討吧!

‹ 上一主題|下一主題