用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 這個小女孩太厲害了,她父母到底怎樣教的呢? ...
go

這個小女孩太厲害了,她父母到底怎樣教的呢? [複製鏈接]

25    0    1    2

引用:電視台綜藝節目,難免之前會有採排一下,可

原帖由 MNIF 於 15-07-26 發表
電視台綜藝節目,難免之前會有採排一下,可能某個方面會有跨張,自己去判斷。
我個人看法,小妹妹不是神童 ...
有D小朋友既問題⋯⋯可能係先天⋯⋯不一定係教育問題⋯⋯

不過,我贊成你說的,小朋友天生都可以有成為天才的潛能,只在後天教育的差異。妹妹剛出生時,C6剛失業,我同佢講,不如唔好做嘢,你睇住兩個寶寶,你只需要把她們教育成天才就可以了。點知呢個無大志馬上話:老婆,我要做嘢!

不過,話時話,唔係咁多人可以自己教古藉啊!阿細呢幾個月要出去補習,學phonics,我都覺得顏面無存,是我沒有教好佢主動溫習,唉!

MNIF 發表於 16-3-14 01:38
回覆 little_yolky 的帖子

我好明白若果先天不足,再加上後天失調真係好難攪。就算係天才亦有被埋没的。個 ...
她們小時候我要她們背三字經, 給她們讀弟子規, 都唔駛出動道德經, 大女的學業成績已經唔駛粗心了。

可惜到阿妹時, 真係伴讀時間少好多, 因為用開既姐姐走了, 換了工人姐姐一個接一個都係OMG, 又大部份時間都同家姐伴讀, 阿妹只係從旁聽, 沒有專門輔導, 真係差好遠, 雖然阿妹聰明好多。

小學有時要背默, 我發覺家姐如果係要背古文古詩, 好快就背到, 但背現代的文章, 就要背一萬年。其實老師唔好要背咁多無謂嘢, 背多D古文古詩好過啦。

如果同小朋友一齊睇道德經, 我諗最大得益係我自己。

厲害嗎?為的是什麼…

sheffield 發表於 16-3-14 12:52
厲害嗎?為的是什麼…
樓主只係想鼓勵大家用中國古籍教育幼兒的好處多多。

回覆:MNIF 的帖子

有咩經典介紹?

論語小朋友讀完都唔明,會比較悶,有冇妙計令小朋友肯讀?

呢個係我面對緊嘅問題,唔係假設性。我小朋友睇三字經,弟子規都興趣缺缺,所以想請教點可以令佢地唸論語唸上一二百次,希望可以參考下你嘅經驗。

bubemama 發表於 16-3-16 09:37
呢個係我面對緊嘅問題,唔係假設性。我小朋友睇三字經,弟子規都興趣缺缺,所以想請教點可以令佢地唸論語唸 ...
我當年叫小朋友念三字經同弟子規, 無俾佢哋睇, 只係我一句, 佢一句, 念到識背。每日4-6句左右(根據前文後理斬件), 但每日讀完, 就例必抽當日相關既一兩個故仔講佢哋聽。當然, 你講古仔個技巧要好了得至可以吸引人啦, 所以佢哋都唔係好抗拒。

不過, 以上行為既危機係, 小朋友大大吓, 自己有自主意志既時候, 就會揀晒D歷史、古典故事嚟睇, 唔多睇其他嘢, 有D煩惱。

1234ats  good approach.  發表於 16-3-16 12:45

我大仔四歲,鐘意畫畫睇故事書,但就坐唔定,唔係好聽大人嘅說話,比較有主見。我一直想俾佢學習呢啲古籍,但係每次一讀冇耐又走咗去,所以覺得無從入手。

引用:Quote:bubemama+發表於+16-3-16+09:37+呢個

原帖由 little_yolky 於 16-03-16 發表
我當年叫小朋友念三字經同弟子規, 無俾佢哋睇, 只係我一句, 佢一句, 念到識背。每日4-6句左右(根據前文後理 ...
我諗我太遲俾我大仔睇呢類古書,佢睇慣哂繪本,一睇呢啲古書就彈開

simonwan  無關係  發表於 16-3-17 00:00

bubemama 發表於 16-3-16 11:14
我大仔四歲,鐘意畫畫睇故事書,但就坐唔定,唔係好聽大人嘅說話,比較有主見。我一直想俾佢學習呢啲古籍, ...
只得四歲而已, 學習點可以俾佢比較有主見, 要學的就要學了, 習慣咗唔鐘意就彈開, 再大D功課唔鐘意又彈開, 溫習唔鐘意又彈開, 同你講, 阿媽我剩係鐘意玩手機, 咁唔通又俾佢有主見? 學習時學習, 彈開時彈開, 佢可以有足夠既彈開自主時間, 但亦要有坐定定學習時間, 如果唔鐘意坐, 就企响度學都可以。阿媽無話可以彈開, 就繼續企定定。

MASAYA    發表於 16-3-16 12:07

MASAYA    發表於 13 分鐘前

咁細個小朋友, 唔一定需要

MASAYA  我話妳毆佢呀  發表於 16-3-16 12:40
‹ 上一主題|下一主題