用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 女生跳樓事件的個人感受
go

女生跳樓事件的個人感受 [複製鏈接]

睇左新聞之後個心好唔安樂唔安樂
係因為知到有人身為小學教師
見到學生死係自己面前仲可以眉飛色舞咁重溫當年既情況

唔安樂
係有人身為人師竟然唔願意交代事實
上到法庭都仲想用大話冧大話

唔安樂
教會既行政彊化到
當教師犯左咁嚴重既錯誤竟然沒有半點問責既意圖

老老實實
老師都要供車供樓
我都覺得保住飯碗好重要

而且學校有學生跳樓
跟本有好多原因
唔一定同D老師有關
但係發生左事點處理就唔該比D common sense
第一就係消防處2011全面改用第三代調派系統 根本無得勾線
第二就係即使唔打999都可以打直線去醫院/教護站
第三就係呢個世界事實係無得收埋既,死左人WOR,點收埋呀?

我真心希望警察可以介入事件
因為小朋友 點解會無命 衣架都未知 (意外?自殺?他殺?)
個仲副校長叫校工清左D腦組織及牙齒 (果D係証物黎架)
成班作供既老師都有問題
好明顯件事唔係咁簡單

出走到盡頭    發表於 15-7-26 03:43
   0    0    0    1

引用:睇左新聞之後個心好唔安樂唔安樂係因為知到

原帖由 Philipx 於 15-07-26 發表
見到學生死係自己面前仲可以眉飛色舞咁重溫當 ...
提供荒謬資料

其實受害人有出聲求助過,記憶中是在11月至12月頭。當時學校將事件定性為同學間玩下,而家長相信係知情的。因為之後發生左受害者送聖誕卡比加害者及嫲嫲在醫院大聲講“妳父母知錯啦”(這兩件事都是副校作供時講的,盲目支持唔會話作者亂作掛。。。)

Philipx 發表於 15-7-26 00:10
見到學生死係自己面前仲可以眉飛色舞咁重溫當 ...
真是心水清家陣999都數碼化
唔知學校驚什麼
希望律政司同警方可以還死者一個公道

成班枉為師、枉為人!人命攸關,稍有良知嘅都唔可能有佢哋呢d言行。呢班人嘅所作所為令人髮指、心寒。謊話連篇、作假証供,咁樣埋沒良心,實在禽獸不如!
裁判官嘅判決,已經不容呢班人蒙混過關,希望事件水落石出,還死者公道。
人在做、天在看!人係要為自己嘅言行負責!

其實小妹妹 12月9日跳下, 一早已經寫定聖誕咭, 好似已經安排身後事甘..... 可能是一早已經睇唔開, 而且選擇在學校跳下來也比較小見

看到今次的報導真的令人痛心, 希望可以還小妹妹及其家人一個公道

引用:其實小妹妹+12月9日跳下,+一早已經寫定聖誕

原帖由 fanwon 於 15-07-27 發表
其實小妹妹 12月9日跳下, 一早已經寫定聖誕咭, 好似已經安排身後事甘..... 可能是一早已經睇唔開, 而且選擇 ...
我反而覺得小妹妹係一時心灰意冷先跳落去。。。

不過既然死因存疑,我都唔想亂估。希望警方會跟進。。。

‹ 上一主題|下一主題