用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 金文泰中學交流區
go

金文泰中學交流區

你好,有冇今年入讀金文泰S1同學仔或家長?

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

有興趣選金文泰
請問你係自行定派位入?
自行的話, 面試會點考?
因為小兒比較內向, 對陌生人唔肯開金口
所以喺自行階段都打定輸數

回覆:金文泰中學交流區

有呀

回覆:金文泰中學交流區

感覺上金文泰自行都係睇成績為主,B1C正正常常穩入。

有興趣選金文泰, 我想問金文泰中學是否六年都以中文教學(除英文科外)?
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

paltiBB 發表於 15-11-3 10:05
有興趣選金文泰, 我想問金文泰中學是否六年都以中文教學(除英文科外)?
睇中學概覽資料, 係...

引用:有興趣選金文泰,+我想問金文泰中學是否六年

原帖由 paltiBB 於 15-11-03 發表
今個星期六有升中講座

回覆 小倩 的帖子

你們好,今年小兒獲派金文泰中學,好高興能在這裏找到金文泰中學文流區的群組。

我想知道中一階段是否已開始以Pre-S1成績將學生分為精英斑與非精英斑? 若是的話,學生會知道嗎? 以我所知中一有4班, 那一斑是精英?

我有朋友(他認識一些官校老師)給我提醒,小朋友一定要努力考好Pre-S1入精英班,否則他入讀其他班別,將來成績必定不太好,因為大多數非精英班老師不會好主動積極咁教導學生,他的說話令我感到擔心,所以想問問各位,金文泰中學的精英班制度情況是否也是如此?

自問小兒是一個不會自動自覺或有規律地勤力温書的學生,但若遇著一位能有耐心教學的老師,他的學習熱誠可以提高(全級140多人排名頭10位), 相反只會令他覺得讀書沉悶,讀極都唔入腦(成績好似坐穿梭機咁跌至90位),所以而家我好怕小兒未能入讀精英班。

不過我見大家都在這稱讚金文泰中學老師好,而小朋友也讀得好開心,我也稍覺安慰,希望我的小朋友也是如似。

回覆 jcdad 的帖子

我兒最終不獲金中取錄~
留在本區的英中

回覆:jcdad 的帖子

我小朋友也在金中讀,以我所知,中一至中三沒有分精英班,pre-S1試記憶中只是較差的要在新學期課餘上補底班,初中也較輕鬆,功課不多,中文科比較深,其他科我想跟其他中中差不多吧,英文科可能要多靠自己勤力一點,祝你孩子有愉快中學生活!

回覆 cchan2002 的帖子

請問有無其他家長的小朋友今年入讀金文泰中一?

亞仔話D&T課下堂要工衣, 這是什麼? 是否圍裙?

我要買邊款比亞仔用會好D? 可否有介紹? 謝謝。

jcdad 發表於 16-9-12 08:32

最簡單放學後落北角馬寶道成順發買,款式實合學校要求!

回覆 cchan2002 的帖子

午飯時特登去成順發睇睇, 點知佢地中秋節休息, 直至19, 買唔到Lu

唔好意思, 想問邊度可以買到以下兩本書:

1. 新世紀地圖集2016年第五版
2. 地理技能冊(初中雙語版)

我去過商務, 三聯, 大眾都無.

jcdad 發表於 16-9-18 17:24
唔好意思, 想問邊度可以買到以下兩本書:

1. 新世紀地圖集2016年第五版
請問有無知道邊間書局有這兩本書賣?  唔該晒!

jcdad 發表於 16-9-19 21:50
請問有無知道邊間書局有這兩本書賣?  唔該晒!
試下精工, 學友書店.

學校指定果間書店呢? 問下是否可以預先比$代購.

回覆 Snoopy211 的帖子

謝謝大家意見, 我最後去學友買左啦.