用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 20個月女仔還未識講嘢
go

[聽/語障] 20個月女仔還未識講嘢 [複製鏈接]

20 個月的仔還未識講嘢,平時工人湊,唔多出聲,需要做評估?
   1    0    0    0

i think probably need an assessment, usually 12 months old can already say single words, 2 yrs old should already hv short sentences

回覆:mychiu1002 的帖子

可能language confuse!! 我仔以前都遲了說單字,我停哂d英文playgroup ,安排工人帶仔去屋企附近的中文playgroup 加放工同小朋友看中文書,說故事,好快有進步!加油!

回覆:20個月女仔還未識講嘢

揾職業治療做評估先,就好似唔舒服睇吓普通門診一樣,起碼有專業意見,知道咩事。

正常小朋友係不會有language confuse 的,providing that 每人只說一種語言,如你指eng playgroup 更加不會令佢confused , 因為老師只説一種語言。小朋友係可以分辯不同語言,只要家長唔好一句句子mix 廣東話英文。

做一個詳細的言語評估會比較好。20個月大的小朋友應可講單未或簡單兩個元素的句子如: 人物+動作。之前我帶女女到一間NGO做了一個免費的言語能力評估,做咗之後發現囡囡有言語發展遲緩....係唔開心,但起碼得個明白,知道她遲左幾多....嗰度嘅言語治療師又好好教我可以點樣幫囡囡FACILITATE 她的language development......如需詳情我可以PM你

回覆 relive 的帖子

can you pm the information to me with much thanks.

回覆 relive 的帖子

你好,能否提供這間機構的資料給我嗎?我也想帶囡囡去評估,謝謝

引用:做一個詳細的言語評估會比較好。20個月大的

原帖由 relive 於 15-08-03 發表
做一個詳細的言語評估會比較好。20個月大的小朋友應可講單未或簡單兩個元素的句子如: 人物+動作。之前我帶 ...
可否pm我 謝謝

relive 發表於 15-8-3 23:12
做一個詳細的言語評估會比較好。20個月大的小朋友應可講單未或簡單兩個元素的句子如: 人物+動作。之前我帶 ...
可以PM資料俾我嘛??

我仔都20個月啦,仲係一個字都唔識講,bb話,但都唔太多出聲。。。點算,好傍偟

20個月仲好細!當時我囡20個月,甚至2歲都只是單字,不太開口,當時我好擔心都上過黎問。但係一到30個月左右就開始突然講多好多野,後來PN K1老師都話囡囡講野比同齡小朋友叻。
我都覺得可能BB時大人同她講野英文中文時間比60/40,所以不利于她學習講話,後來我同爸爸都轉成只講中文。唔知進步關唔關哩樣事。但小朋友學講野到一定時候自然就會進步神速,不同太早過分擔心。

我仔18個月先開口講單字,先識叫媽媽!其實可能系雙語關係,小朋友不適,識講單字,好快就句子,現在4歲,常被老師投訴吾停口呀!

小蟲蟲豬2004年8月16日出世啦!

回覆:relive 的帖子

請問可否pm資料俾我?

引用:做一個詳細的言語評估會比較好。20個月大的

原帖由 relive 於 15-08-03 發表
可否pm我評估機構?

‹ 上一主題|下一主題