用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友固執性格如何改善?
樓主: yannietimb
go

小朋友固執性格如何改善? [複製鏈接]

引用:放心,大大下小朋友會好d 畢竟人生經驗尚淺

原帖由 gingerm 於 15-07-23 發表
放心,大大下小朋友會好d
畢竟人生經驗尚淺, 要一段時間是可以接受到環境改變, 我仔仔就好明顯,到三歲之 ...
多謝,我希望佢大大下會改變,會努力同佢講道理,有時都覺得自己eq唔夠!

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+15-07-23+發表

原帖由 Destination121 於 15-07-23 發表
我個仔同你個仔好似,不過眼神比較弱
請問你仔仔幾大?算是有自閉傾向嗎?你們怎樣處理小朋友固執既行為呢?謝謝分享!

回覆:小朋友固執性格如何改善?

最近才開始睇呢區,發現原來自己小朋友性格同呢區大家小朋友一模一樣,感覺冇咁無助。。。好似對指定路線,lift, 巴士。。。等等。。。平時係街都被周圍的人眼望望,個小朋友咁硬頸,有時真的尷尬死。。。現在都練成一身厚面皮。。。。係,對住他們要用百倍耐性,同毅力說服他們。。。

引用:回應固執性格。我大仔個性亦較固執,定咗係

原帖由 lillymarie 於 15-07-23 發表
回應固執性格。

我大仔個性亦較固執,定咗係咁做,如果計劃改變就會好唔開心。我撞了好多次板後學識,第一 ...
謝謝你的分享,我好多時俾選擇個仔,跟住佢會講選擇以外既野,佢好似宅男咁,唔鐘意落街,我想多d帶佢去公園跑下跳下,問佢去a公園定b公園,佢就會話唔去公園,自己留向屋企,都唔知點解連公園都唔鐘意去

yannietimb 發表於 15-7-24 21:02
謝謝你的分享,我好多時俾選擇個仔,跟住佢會講選擇以外既野,佢好似宅男咁,唔鐘意落街,我想多 ...

我家兩個仔都唔鍾意出街,鍾意留在家中的。原因是他們都是較敏感,較容易焦慮的孩子,所以抗拒轉變和陌生環境。
有些事我會好「立場堅定」地宣報我的決定,然後再給他們一些選擇。例如我若決定要去公園,我會先講明幾多點鐘就要出門去公園,原因是媽媽認為出外做運動對仔仔身體好。之後才讓他選擇去公園裏的那個遊樂埸玩。我以前帶他們到荔枝角公園,超大的公園。

做家長的,有責任引導孩子走正確的方向,所以有些事無得商量。我記得育兒專家理盧幼慈女士講過,有三件事小朋友一定要聽從父母,無得商量的:

安全
健康
學業

我發現這個簡單原則好好用。

我細仔好討厭食藥,好似你個仔咁細時會死命反抗。那時他一個月病三個星期,我們要替他洗鼻,起初按着他洗鼻好似強姦他咁,非常之traumatic,試過一次唔得就放棄了。後來真是食藥食得太多,我好平靜咁同佢講:「寶貝,你食藥太多了,洗鼻就不用食咁多藥,所以媽媽一定要幫你洗鼻。」。點知自此以後他很合作,完全不反抗。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:+本帖最後由+lillymarie+於+15-7-24+22:26+

原帖由 lillymarie 於 15-07-24 發表
講得很中,我仔係幾近個月開始這樣,可能跟焦慮也有關係,佢而家出街成日會擔心商店閂門,怕天黑,會向餐廳食食下飯問:"呢度係咪就黎閂門?" 解釋完佢知日光日白無咁快閂門,佢轉頭都會話我地返屋企啦,就黎閂門! 連去沙灘,玩得好開心,見到附近有人走,又即刻話返屋企!希望佢過一排會改變啦!
阿仔聽覺訓練既老師都係教我地有d野一定要做既就要做,同你講既方法一樣,我諗我現在更明確應該點做,感謝你分享

引用:最近才開始睇呢區,發現原來自己小朋友性格

原帖由 mikiwu 於 15-07-24 發表
最近才開始睇呢區,發現原來自己小朋友性格同呢區大家小朋友一模一樣,感覺冇咁無助。。。好似對指定路線, ...
有同感呀,原來我地既小朋友情況都好普遍,我們都加油!

我個仔細個時也是這樣,到入了小學才慢慢好轉。仲記得佢兩歲班日日哭,最後退埋学,所有有陌生人既地方包括公園都唔想去。什麼都要跟number. miss一個號碼都唔舒服。仲有好多更嚴重的,十日都講唔完。媽咪要加油。呢d係佢性格的特質,我仔後來check到係資优。或者咁样令佢怪怪地。但父母要控制情緒,我果時比佢搞到頭都暈,仲要比人話唔識湊仔,教仔等。如果重頭黎过,我會放鬆心情,同佢講野時笑多d. 扮得輕鬆d,有d野又堅持d。但千萬不要動怒。要慢慢試下,有d位唔可以太遷就佢。但你同時內心要明白佢心裡有好多焦慮不安。多些安排人少少的社交,如表兄弟,或你有朋友有小朋友一齊出下去。等佢個comfort zone慢慢擴大。而家我個仔大了,固執,當時仲係,但不會咁易比人看到,佢做projects,学業上,自己的興趣上好固執,所以成績好。人際,生活方面,已沒有了果d古怪野。但是,佢都係有些少宅男feel. 而家冇細個時的焦慮感,但個人唔算係d开心快活人。
你呢幾年努力,講多d道理,灌輸多d正能量。慢慢會好下來。

回覆:小朋友固執性格如何改善?

佢地嘅固執,冇咁容易可以改變,可能要1、2年,甚至更長嘅時間。要日積月累,慢慢咁講道理,灌輸正確嘅態度、道理,最重要係讓佢地知道,凡事都會變,要佢地明白“變”。佢地係聰明人,其實唔難教,只係佢地要比較長嘅時間去接受吧!加油

回覆 yannietimb 的帖子

有沒有試過教他看時鐘?有長針短針那種。告訴他當兩支針去到甚麼位置,就會發生甚麼事。例如怕關門,就告訴他關門時個時鐘兩針位置在那裏,現在的時間時針又在那裏。給他一隻手錶,他緊張時讓他看錶。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:我個仔細個時也是這樣,到入了小學才慢慢好

原帖由 himmamme 於 15-07-26 發表
我個仔細個時也是這樣,到入了小學才慢慢好轉。仲記得佢兩歲班日日哭,最後退埋学,所有有陌生人既地方包括 ...
多謝你分享,我仔之前返n班都不大愛返學,雖然無話喊,但返了半年,每日返到學校果刻都係唔願入門口,到六月我們退左學,過左排問佢鐘唔鐘意返學,佢都答唔鐘意,問佢點解唔鐘意,佢諗左陣,跟住儍儍樣咁答我"因為好多人!",當時我不以為意,可能這真是他不愛上學的原因,因為佢唔多鐘意同同齡小朋友玩,黎緊9月返k1,希望佢大個少少,又會好d啦!

引用:佢地嘅固執,冇咁容易可以改變,可能要1、2

原帖由 S-Kwok 於 15-07-26 發表
佢地嘅固執,冇咁容易可以改變,可能要1、2年,甚至更長嘅時間。要日積月累,慢慢咁講道理,灌輸正確嘅態度 ...
我家姐都叫我要忍受多幾年,因為表姐升一年級後才明顯轉變!
我發現個仔當知道我們始終唔可以滿足佢既執著行為後,下次佢終於屈服,油顏色事件,我過了好幾天再拎本畫薄俾佢,佢雖然堅持油第一頁(在油了的圖上面再求奇油幾下),起嘛無要我擦左第一頁俾佢!另外我們有套唱遊DVD, 有4隻碟,佢每次都要由第一隻碟開始,所以睇黎睇去都係頭兩隻,我後來扼佢第一隻dvd不見了,只能睇3同4,佢發脾氣寧願唔睇,到尋日我又拎第4隻碟出黎問佢,佢問呢隻係第幾,之前望住個4字自己扼自己話係1字,然後就好開心咁睇

lillymarie  叻仔!  發表於 15-7-27 16:34

引用:回覆+yannietimb+的帖子 有沒有試過教他看

原帖由 lillymarie 於 15-07-27 發表
回覆 yannietimb 的帖子

有沒有試過教他看時鐘?有長針短針那種。告訴他當兩支針去到甚麼位置,就會發生甚 ...
黎緊佢生日咁岩有人送手錶俾佢啊!尋日爸爸先教佢睇兩枝針的鐘,但當然佢未能掌握,因為我們屋企的是跳字鐘,佢很早就對個跳字鐘好有興趣,但對時間既觀念還弱,只知道個鐘跳到59就會變00,等我下次試下呢個方法先,謝謝你啊!

yannietimb 發表於 15-7-27 16:18
黎緊佢生日咁岩有人送手錶俾佢啊!尋日爸爸先教佢睇兩枝針的鐘,但當然佢未能掌握,因為我們屋企的 ...
買返個大大的時鐘啦!時間是60進制, 佢現在唔識係正常的。但我地仍然可以用他們可以理解的方法教他們看時間,睇住個大鐘具體易明好多架。我大仔是個焦慮兒,成日問我做乜乜未,例如準備踏3出門,佢問我走得未,我就反問他支長針指住邊個數字?他答2, 我就應他到支針行到3時,我地就走。
最好買個有埋秒針的,可以好清楚睇到秒針行咗一圈,分針就會前進一格。

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-07-26+發表佢地

原帖由 yannietimb 於 15-07-27 發表
我家姐都叫我要忍受多幾年,因為表姐升一年級後才明顯轉變!
我發現個仔當知道我們始終唔可以滿足佢既執著 ...
有時仔唔肯睇嘅嘢,我會照開,如果佢有興趣,佢就會睇。

我仔好得意,依家大咗,會識得揾借口安慰自己(佢好要面子,可能係比自己一個下台階)。

上到小學係會好啲,一方面學校唔會相就,遇上好老師,老師就會解釋,解釋得多,就會明白(解釋幾多次先明,就要視乎小朋友係咪受教、接受別人意見),另一方面,小朋友大咗,即人生經驗多咗,係會令小朋友有改善。

引用:Quote:原帖由+lillymarie+於+15-07-24+發表

原帖由 yannietimb 於 15-07-25 發表
講得很中,我仔係幾近個月開始這樣,可能跟焦慮也有關係,佢而家出街成日會擔心商店閂門,怕天黑,會向餐廳 ...
同我仔仔一模一樣,成日玩一陣就想返屋企,明明前一秒仲玩得好 happy

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+15-07-27+發表

原帖由 S-Kwok 於 15-07-27 發表
有時仔唔肯睇嘅嘢,我會照開,如果佢有興趣,佢就會睇。

我仔好得意,依家大咗,會識得揾借口安慰自己(佢 ...
我都有照開,諗住佢會抵唔住誘惑,點知佢真係寧願唔睇,佢真係好講心情!食野都一樣,唔肯試新野,次次叫佢試新野食都好似我會毒佢咁,有時佢自己想試,明明食過好味,諗住第二日再俾佢食,又再點都唔肯食,好似唔記得前一日食過咁

引用:Quote:yannietimb+發表於+15-7-27+16:18+黎

原帖由 lillymarie 於 15-07-27 發表
買返個大大的時鐘啦!時間是60進制, 佢現在唔識係正常的。但我地仍然可以用他們可以理解的方法教他們看時間 ...
我一陣要去買翻個先得!佢好鐘意睇鐘的,相信佢會好喜歡,謝謝

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-07-27+發表有時

原帖由 yannietimb 於 15-07-29 發表
我都有照開,諗住佢會抵唔住誘惑,點知佢真係寧願唔睇,佢真係好講心情!食野都一樣,唔肯試新野, ...
試新食物呢權嘢,上到小學會有好大嘅改善。

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+15-07-29+發表

原帖由 S-Kwok 於 15-07-29 發表
試新食物呢權嘢,上到小學會有好大嘅改善。
我仔上小學之後,食嘢方面得少少改善!
不過好多小朋友都會明顯好咗。

‹ 上一主題|下一主題