用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民小參考資料
樓主: letea
go

民小參考資料 [複製鏈接]

引用:但好似今年有7班小一,即係有約280(40乘7

原帖由 wsl05 於 15-07-23 發表
但好似今年有7班小一,即係有約280(40乘7)應唔止尼個percent
7班咁多?!知唔知今年九月小二有幾多班呢?

來年小二仍然係6班

wsl05 發表於 15-7-23 19:21
但好似今年有7班小一,即係有約280(40乘7)應唔止尼個percent
請問如何得知民小2015-16 小一真是開7班?

引用:Quote:wsl05+發表於+15-7-23+19:21+但好似

原帖由 LittleButter 於 15-07-24 發表
請問如何得知民小2015-16 小一真是開7班?
冇分班喎,應該未確定,傳聞?

回覆:民小參考資料

請問中學派位系埋跟翻你小學的學校地址?

引用:請問中學派位系埋跟翻你小學的學校地址? +

原帖由 blackcarol 於 15-11-08 發表
請問中學派位系埋跟翻你小學的學校地址?
可跟學校,派九龍城/塘校網

補充一些最新資料如下﹕
小二功課量:
我認為不多,每日平均五至六頁。默書中英文由九月開學至今,每科約共六次至七次左右。中文默書每次一至兩課,英文約有十多句句子,另加兩句課外讀默。

測考依然是全年兩測兩考,考試範圍中文科較多,但其他科目正常。
測驗時,中文一卷;數學分兩卷,有中數英數之分;英文測考均有兩卷,一份文法,一份作文;常識一卷;Science一卷。

考試的話,中文再加聆聽、說話及作文;英文加Listensing and Speaking;另有普通話、聖經、音樂、視藝和體育。其他科目的考試則跟測驗一樣。

英文方面,雖然今年轉了lighthouse,但個人認為程度正常,不特別深(小兒可獨立閱讀ORT level 13/14、Cam Jansen等書)。

老師愛心方面,暫時遇上的老師都很好,即使學生頑皮多話,大多警告了事。老師亦偏向以獎勵形式教導,多以小組比賽形式鼓勵學生多答問,亦有很多小禮物獎給小朋友。

引用:補充一些最新資料如下﹕+小二功課量:我認為

原帖由 letea 於 16-03-29 發表
補充一些最新資料如下﹕
小二功課量:
我認為不多,每日平均五至六頁。默書中英文由九月開學至今,每科約共 ...
謝謝分享,小女九月升小一!開始擔心了

有閱讀習慣的,不用擔心。
功課量比一般官津校少,小朋友有時間玩耍看書。
但中文測考範圍頗多,應提早温習

引用:有閱讀習慣的,不用擔心。功課量比一般官津

原帖由 letea 於 16-04-01 發表
有閱讀習慣的,不用擔心。
功課量比一般官津校少,小朋友有時間玩耍看書。
但中文測考範圍頗多,應提早温習 ...
我最擔心都係中文!要在暑假好好操練!

嚟緊第一次程分好擔心,讀咗咁多年由幼稚園到小學就呢幾次程分考試定去留!

引用:嚟緊第一次程分好擔心,讀咗咁多年由幼稚園

原帖由 evason 於 16-04-06 發表
嚟緊第一次程分好擔心,讀咗咁多年由幼稚園到小學就呢幾次程分考試定去留! ...
家長及小朋友都加油呀!考完去玩吓!

‹ 上一主題|下一主題