用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民小參考資料
go

民小參考資料 [複製鏈接]

本人小兒九龍城民生初小學生,可分享少許民小資料
小一每班約40人,放學時間3:15分,如參加課外活外則為4:30分,大多可跟幼園校車回家。
初小功課量平均約每天6至7份,每年兩測兩考,測驗考試前功課會再減少,而測驗考試期間亦會提早放學。
初小數學會教快半年左右,中英文則沒有教快。
但來年英文書改用lighthouse,應該深左,而常識科亦加入一套英文用書。

至於升民中問題,本人不清楚剛公布的派位結果,但過去兩年民小畢業生約190人,約138-139人派回民中。

勸退方面,在初小期間,本人沒有聽說任何學生遭勸退,多是學生自行轉校,轉校原因各有不同。但高小情況則不清楚。

fannychan88  謝謝!非常詳細的分享!  發表於 15-7-22 11:17
   6    0    0    0

回覆:letea 的帖子

多謝資料分享!

“初小數學會教快半年” - 即2上A變2下A?即上學期已用“下A&B” 書?

升中全級考第幾先至係 band A1 (即可肯定取得直屬位)呢?

英普班有多少班呢?英普班學生如升班會再分班到非英普班嗎?

對不起, 太多問題了

補充: 我有'認識的鄰居'和'朋友嘅朋友'分別因為留班或支持唔住而自動轉校旳

引用:本人小兒九龍城民生初小學生,可分享少許民

原帖由 letea 於 15-07-22 發表
小一每班約40人,放學時間3:15分,如參加課外活外則為4:3 ...
今年有個全班考14既入吾返中學,隔離bk升中派位既媽媽講。

回覆:民小參考資料

是民幼升or考入去?thks

引用:本人小兒九龍城民生初小學生,可分享少許民

原帖由 letea 於 15-07-22 發表
小一每班約40人,放學時間3:15分,如參加課外活外則為4:3 ...
過去兩年民小畢
業生約190人,約138-139人派回民
中,但全班考14即全級考70到已派吾返,小心

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

話明抽獎,邊有可能一定架,佢自行又唔揀(成績只得全班14),民生緊係唔要佢啦,叩門我相信都唔會彩佢,大多人考頭5自行都自行選民生

回覆:wsl05 的帖子

隔離條thread都有兩個人話今年band A2 都入唔返民生 .... 唔知係唔係同一個個案呢?!

hkpapa852  係, 我就係見到呢件事所以嚟查下  發表於 15-7-23 09:15

回覆 2LittleMonkey 的帖子

民中同民小係聯系所謂派唔返. 真要了解下佢自行有冇揀返民中先
如無. 留返大抽獎先係公海同人爭真係無話可說
我小朋友會升民小
我樓下鄰居係民小讀小四
成績真係唔ok個批
我問佢媽有冇勸退佢
佢話暫時佢未感受到

回覆 2LittleMonkey 的帖子

“初小數學會教快半年” - 即2上A變2下A?即上學期已用“下A&B” 書?: 係. 今年小一開學英文都教快一年. 用二年級的書. 問過出版社朋友. 今年用的書係荷蘭買版書. 都幾深下

升中全級考第幾先至係 band A1 (即可肯定取得直屬位)呢?: 嚟點我唔知.聯系位90個(我都唔記得實數)。有數得話。考頭90咪實入。 但計埋頭個批會挑戰更有名中學。應頭100都巳幾決定入得返。當然你要自行肯放民中先得。 去到大抽獎同人爭無人肯寫包單

英普班有多少班呢?英普班學生如升班會再分班到非英普班嗎?: 幼稚園部有兩班英普教。 今年小一開兩班普教中。 本人小朋友揀粵教中。普教中班多人揀就要抽。過以我所知今年多數英普升上去的都入得返普教中班如果佢地有揀的話

我唔明14/38 點解自行仲要博出去?佢當初選民生某程度上因為有直屬B1中學,何況佢考14/38全班! 什麼a2番唔到民中,我覺得有可能有D case 冇交待清楚背景...至於係米真,要自行判斷

回覆:wsl05 的帖子

邊緣人,唔好彩跌咗band, 隨機號碼又唔靚,結果……解釋到喎。自行1應該填民中啦,派唔到叩番可能學校會收嘛……即係A2有機會變B1,呢口的學生選校要保守。

引用:話明抽獎,邊有可能一定架,佢自行又唔揀(

原帖由 wsl05 於 15-07-23 發表
話明抽獎,邊有可能一定架,佢自行又唔揀(成績只得全班14),民生緊係唔要佢啦,叩門我相信都唔會彩佢,大 ...
雖係抽獎,但Band1必入,因入晒band1才到band 2抽餘下位,如事實即考全班14到已屬Band2,未必入得返中學部

引用:我唔明14/38+點解自行仲要博出去?佢當初選

原帖由 wsl05 於 15-07-23 發表
我唔明14/38 點解自行仲要博出去?佢當初選民生某程度上因為有直屬B1中學,何況佢考14/38全班! 什麼a2番唔 ...
老師話係band1,又係名小 band1, 咁自行向高處看又合理,如港島都有吾少band 1女校生自行揀yw,bps咁,因反正band 1生抽獎必入返直屬中學(Ps暫時未聽過band 1生派位 返 吾 返直屬中學)

chanti 發表於 15-7-23 13:28
老師話係band1,又係名小 band1, 咁自行向高處看又合理,如港島都有吾少band 1女校生自行揀yw,bps咁,因反 ...

14/38......即係36.38%....33.33%係B1原則下.....仲用呈分玩法下....係有D搏

玩法有D唔同港島區喎....民小 ~240人 99個直屬位....港島區係 ~130人 80-99個直屬位
錯Banding都影向細d ~~~

BTW...港島B1女校係唔多女生搏出面學校.....YWGS / BPS都唔係咁多~~~

請問民幼上民小收幾多小朋友?民小以什麼準則升民小?thanks!

民小六邊有240人呀?頂多200(40乘5班)

引用:請問民幼上民小收幾多小朋友?民小以什麼準

原帖由 LITTLEGIRLSNOW 於 15-07-23 發表
請問民幼上民小收幾多小朋友?民小以什麼準則升民小?thanks!
民幼上民小機會 depends 嗰年有幾多個民幼生,如今年大約56%,K2老師會評估

但好似今年有7班小一,即係有約280(40乘7)應唔止尼個percent

evason  7班???  發表於 16-4-6 13:53
evason  唔係嗎?有班?咁夸?  發表於 16-4-6 13:52

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-7-23+13:54+編輯

原帖由 mcl203 於 15-07-23 發表
st clare's 今年有1x%去左bps,ssgc,yw.mps,shcs女生就可能少d,如中學部 只屬1B/1c, 有些1A/1B女生 的確會博一博。似呢個case,可能以為自己是1B,博1A如QE咁。

‹ 上一主題|下一主題