用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文學英文ok嗎
go

公文學英文ok嗎 [複製鏈接]

升小一,想比佢學下英文,公文英文如何?

1    0    0    0

回覆:公文學英文ok嗎

仔黎緊升小一, 到宜家已學左4個月, 佢識既生字比之前明顯多左。 但公文要日日做功課同幫佢溫習, 視乎小朋友性格。

回覆:hippohippolily 的帖子

冇試過,也不會試。身邊朋友的小孩試過,夾唔倒hong kong local school課程。還有,香港的公文中英文法不太妥,因當中有家長是教書的,作出批評!

引用:冇試過,也不會試。身邊朋友的小孩試過,夾

原帖由 under_the_tree 於 15-07-24 發表
冇試過,也不會試。身邊朋友的小孩試過,夾唔倒hong kong local school課程。還有,香港的公文中英文法不太 ...
咁數據學ok嗎

有本地老師說公文中英文法不太妥?我会懷疑是該老師自身語文水平不太妥

under_the_tree 發表於 15-7-24 01:09
冇試過,也不會試。身邊朋友的小孩試過,夾唔倒hong kong local school課程。還有,香港的公文中英文法不太 ...
不是不妥只係佢唔係跟學校課程..如果小朋友學校課程都未搞得掂就咪讀公文, 己搞得掂又想進下補就可以讀公文.

Sanmic    發表於 15-7-24 13:19

不知幾多新移民靠佢慢慢追eng, 學校鬼會等埋你,你跟唔到你嘅事,公文就跟自己進度,慢慢上,慢慢做。

引用:有本地老師說公文中英文法不太妥?我会懷疑

原帖由 longlokma 於 15-07-24 發表
有本地老師說公文中英文法不太妥?我会懷疑是該老師自身語文水平不太妥

...
公文英全球有不同地方都有教授, 我朋友在加拿大小朋友都上公文英數中

引用:Quote:原帖由+under_the_tree+於+15-07-24+

原帖由 hippohippolily 於 15-07-24 發表
咁數據學ok嗎
數學聽問ok喎

引用:冇試過,也不會試。身邊朋友的小孩試過,夾

原帖由 under_the_tree 於 15-07-24 發表
如果你說公文悶、不切合學校課程、這不用爭辯。但公文英的教材(特別是ERP),用了很多年及很多國家用的、若有問題不會只在這裹討論。如無實例、不應糊說。

如果講緊升小一,還要跟學校課程的話,我諗就算係公文或者eye level(e.nopi) 都未必真正幫到你

兩者都上过,小女現升小一
E.nopi,英&數由  K1上到k3(9月)
公文, 英ERP K3,2014,11月到現時

回覆:bigman921 的帖子

咁你覺得enopi定公文好些?因為津校英文較淺,仔仔應該應付到,所以想在出面進補

引用:Quote:原帖由+hippohippolily+於+15-07-24+

數學聽問ok喎
我study 過兩者。公文要家長付出時間同小朋友聽CD,做功課。上堂亦很依賴聽CD學習。感覺上很靠小朋友自學。要看每個小朋友的性格同家長需求,可否配合。

我女公文中,英, 數都有讀過, 個人覺得公文需要比較長一點時間才能見到成效, 最好响上小一之前已經開始, 否則上到小一, 要應付小一突如其來的功課, 又要每日做幾頁公文功課, 好快就會放棄, 而且公文開始時, 都會由低小小的程度開始, 或者會令到心急想學多D 野既人, 覺得公文太慢, 學唔到野.

樓主的小朋友已經上小一, 我覺得如果想快見到成效, 或者出去學其他進補班會比較好.

bigman921 發表於 15-7-25 11:32
如果講緊升小一,還要跟學校課程的話,我諗就算係公文或者eye level(e.nopi) 都未必真正幫到你

兩者都上过 ...

借post問, 有無讀過學林數

我仔学了三个月,感觉现在英文进步了不少,至少天天听碟,听几次,自己就会拿着书念了,数学,仔k3已经在珠算学到四年级的乘除了
‹ 上一主題|下一主題