用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [慎入] --- 害人數據: 膚淺方式探討如何為學校分Banding ...
go

[慎入] --- 害人數據: 膚淺方式探討如何為學校分Banding   [複製鏈接]

我一向都係鍾意睇D可量化既資料(統計數據)既人, 所以選校時, 不管係小學定中學, 都會睇下佢地既"學術表現"先

點解要睇"學術表現"?好簡單, 香港教育制度, 求學就是求分數, 不論升中定入大學, 都係要睇你有幾多分.

升中要睇有幾多分? 當然, 唔係直接睇, 但升中時教育局要將學生按學術能力分為Band1, Band 2 同 Band 3, 咁你話係咪要"計分"先? 到入大學, 更加唔駛講啦, 至少要有3322, 然後再睇有幾多科4, 5......

所以你話我膚淺我都係咁講, 揀學校, 唔通真係可以唔睇佢地既學術表現咩?

要睇學術表現, 係小學嚟講, 我覺得係要睇佢地有幾多B1學生. 但因為教育局唔會公開呢D資料, 所以只能以該小學升上一線中學既比例嚟估計 (其實係靠估嫁咋!)

至於中學既"學術表現"要點睇呢?個人認為, 係睇一間中學有幾多學生升讀本地學士學位課程, 同埋各均平均達4級既比例等指標.

以下係個人用膚淺既定義定下既學校分類:

中學篇:   (2016年12月更新版本)

一般可歸類為一線/B1中學既基本指標:

1. 整體科目達4級或以上平均比例: >=40% (B1C: 40%-55%, B1B: 55%-70%, B1A: 70%+)

2. 四主科(中,英,數,通識)達4級或以上平均比例 (個別主科要達至少30%): >=40% (B1C: 40%-55%, B1B: 55%-70%, B1A: 70%+)

3. 入3大比例: >=15% (B1C: 15%-30%, B1B: 30%-45%, B1A: 45%+)

4. 升讀本地學士學位課程(包括資助和自資)比例: >=35% (B1C: 35%-50%, B1B: 50%-65%, B1A: 65%+)

5. 3322率: >=70% (參考過多間學校幾年既資料, 能恆常地有70%或以上3322率既中學, 都係B1中學, 只有少數B2中學間中可達呢個標準. 亦只有少數中學, 低過呢個標準但仍然有35%或以上既學生可以升讀local degree)

備注:

- 基本上, 符合條件(1)或(2), 就最明顯可以歸類.

- 至於條件(3), 因為發現有學校將非正式3大資助學學士學位(如SPACE既副學位), 也納入3大計算, 所以此條件要小心分析.

- 條件(4)雖可反映學校實力, 但始終不能完成反映成績. 因不少名校近年都多了成績好既學生去海外升學, 加上自資學位泛濫, 單睇呢方面既資料始絡不夠全面, 最多只能分析是否可算B1中學)

- 條件(5)和條件(4)類似, 此資料只能反映學校既部份成績. 如3322率高, 可能只是整體補底做得較好, 但不一定代表整體學生都有好成績.

解說:
個人認為, 3322率 + 整體科目4級或以上既成績, 會較全面睇在中學既表現

3322率: 可以睇到學校補底功能 (3322率高, 代表大多數學生都能符合讀degree資格, 但唔代表整體成績都好)
整體4+成績: 可以估計到B1學校大多數學生攞既成績 (當然最好有各科breakdown)
整體5+成績: 可以估計到學校既尖子比例

其餘較有參考價值既資料:
入3大率 (不過小心都會有水份)
入讀本地大學學士課程比例

單純入U率既參考價值不高, 因為入U依家變咗質. 以前入U一定係讀degree, 依家大學充斥大量副學位; 加上, 近年即使自資學士課程, 部份只需3322+2都有得讀, 如果計埋自資副學位, 9X%入U率其實好平常

反之, 入3大率較入U率有參考價值, 畢竟, 真正既3大學位, 只有UGC degree. 8大中, 只有3間大學係沒有開辦副學位 (3大+浸大+嶺大)

講番學校分類:

一線/B1中學分級定義 (我自己既定義咋!)

一線頭/B1A: 整體/主科4+比例: >=70% (3大比例: 45%+, 升讀本地學士學位課程比例: >=65%)
一線中/B1B: 整體/主科4+比例: 55%-70% (3大比例: 30%-45%, 升讀本地學士學位課程比例: >=65%)
一線尾/B1C: 整體/主科4+比例: 40%-45% (3大比例: 15%-30%, 升讀本地學士學位課程比例: >=65%)

二線/B2中學: 升讀本地學士學位課程比例: 8%-35% (B2A: 25%-34%, B2B: 15%-24%, B2C: 8%-14%)

線/B3中學: 去到B3中學, 入大學率已經唔重要, 校風緊要D

小學篇:

1. 沒有一線聯繫/直屬"官津"中學既官津小學: 升讀一線中學既學生比例:>=45%

2. 有一線聯繫"官津"中學既官津小學: 升讀一線中學既學生比例:>=50%

3. 有一線直屬"官津"中學既官津小學: 升讀一線中學既學生比例:>=70%

4. 沒有一線聯繫/直屬"官津"中學既私立/直資小學: 升讀一線中學既學生比例:>=60%

5. 有一線聯繫"官津"中學既私立/直資小學: 升讀一線中學既學生比例:>=65%

6. 有一線直屬"官津"中學既私立/直資小學: 升讀一線中學既學生比例:>=85%

7. 二線官津小學: 升讀一線中學既學生比例: 25%-45%

8. 二線直資/私立小學: 升讀一線中學既學生比例: 30%-60%

關於中學分類, 因為DSE成績/入U比例每年都略有不同, 所以我覺得應該要參考幾年既資料, 如學校能恒常地保持同一水平, 才能歸類為該水平既學校.

例如同一間學校係五屆DSE中, 有至少三年達到相關標準, 就可以歸類為該標準既學校

小學分類亦類似, 要以小學能恒常地達某標準既派位, 才可以歸作某類別.

但點解要強調係 聯繫/直屬"官津"中學呢? 因為如果中學係直資/私立, 收生有自主權, 一般直屬位/聯繫位既概念根本上係唔適用 (因為根本無).

當然, 一間學校好唔好, 適唔適合自己個小朋友, 唔應該淨係睇呢D

至於其它有D咩要睇, 要考慮, 你要自己諗下, 因為每個人要求唔同.

我只係整個話題俾大家討論下, 研究下.

以下係2015年時定既中學分類指標:

中學篇:

一般可歸類為一線/B1中學既基本指標:

1. 升讀本地學士學位課程(包括資助和自資)比例: >=35%

2. 3322率: >=70% (參考過多間學校幾年既資料, 能恆常地有70%或以上3322率既中學, 都係B1中學, 只有少數B2中學間中可達呢個標準. 亦只有少數中學, 低過呢個標準但仍然有35%或以上既學生可以升讀local degree)

2. 各科平均達4級或以上比例 (整體4+比例): >=40% (只有少數B1中學不達此要求, 但一般都起碼>40%)

3. 入3大比例: >=10% (因為3大只提供既學士學位, 而且全部都係政府資助既學士學位)

一線/B1中學分級定義 (我自己既定義咋!)
一線頭/B1A:
升讀本地學士學位課程比例: >=65%, 整體4+比例: >=70% (3大比例: >=45%)
一線中/B1B: 升讀本地學士學位課程比例: 50%-64%, 整體4+比例: 55%-69% (3大比例: 25% - 44%)
一線尾/B1C: 升讀本地學士學位課程比例: 35%-49%,   體4級+比例: 40%-55% (3大比例: 10% - 24%)

二線/B2中學: 升讀本地學士學位課程比例: 8%-34% (B2A: 25%-34%, B2B: 15%-24%, B2C: 8%-14%)

線/B3中學: 去到B3中學, 入大學率已經唔重要, 校風緊要D

可能有家長會話, 名校叻學生都去晒外國讀書啦! 的確有呢個可能, 但現實係, 參考首4屆DSE各大B1名校既畢業生去向, 相關中學每年中六畢業生會去海外升學既比例, 一般都在15%以下, 只有個別中學較高 (如SPCC: ~25%, St Paul College: ~30%). 而且只要睇番學校整體達4級或以上比例, 就可以估計到是否真係叻人就海外升學了! (定係敗走DSE?)

而且, 如果真係叻學生先走, 咁佢地入到既大學, 應該不比本港既8大差, 更加唔好講個堆攪自資學位既院校了. 咁扣除海外升學既學生後, 間中學應該都有一定比例既學生係合資格入讀本地大學吧!

否則, 如果只有大比例學生海外升學(但又唔講係咩海外大學), 但郤只有很低比例學生留港升學, 好難說服我呢間學校走咗去外國個班學生一定係叻而又有能力入到本地大學囉!

141    0    5    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我一向都係鍾意睇D可量化既資料(統計數據)

原帖由 hkpapa852 於 15-07-21 發表
我一向都係鍾意睇D可量化既資料(統計數據)既人, 所以選校時, 不管係小學定中學, 都會睇下佢地既"學術表現" ...
等候各位高人賜教

回覆 hkpapa852 的帖子

(5. 有一線聯繫中學既私立/直資小學: 升讀一線中學既學生比例:>=65%)

Not easy for higher than 65%

(6. 沒有一線直屬中學既私立/直資小學: 升讀一線中學既學生比例:>=85%)

For school with higher than 85% is even more difficult, I only know APS/SFA/KTS

In short, Grade 1 Primary schoold is not easy.

Yanamami  第六点係“有”一線直屬……  發表於 15-7-22 00:20

引用:我一向都係鍾意睇D可量化既資料(統計數據)

我一向都係鍾意睇D可量化既資料(統計數據)既人, 所以選校 ...
我都經常參考樓主post嘅數字作比較,好有用

不過都係嗰句,數字只作參考,有啲所謂名校,唔係一般小朋友讀,只有最適合學校,没有最好學校!!!

wing.2bb    發表於 15-7-22 12:25
winnietingting  The same.  Post by hkpapa852 is very very useful.  發表於 15-7-21 10:31
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:[慎入] --- 害人數據: 膚淺方式探討如何為學校分Banding

如果可以分析埋增值潛力及補底潛力就更好。

贊成香港地求學就是求分數,但是淨計入u率不夠參考價值,因為入u入到好科要有dse 3x分。

例如兩間中學入u率一樣,一間是好多人掹車邊入u,但神科或好科0%,成績最好的只有30/31/32,一兩個;另一間就十個38分以上。

winnietingting 發表於 15-7-21 10:29

(5. 有一線聯繫中學既私立/直資小學: 升讀一線中學既學生比例:>=65%)
之前有D野打錯咗..... 改番
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

winnietingting 發表於 15-7-21 10:29

第3點同第6點之前錯咗, 已改正.

有一線聯繫中學既私立/直資小學: 升讀一線中學既學生比例:>=65%

應該唔難吖! 有間繫一線中學既小學其實無幾多間, 好似大坑真光小學, 升讀一線中學比例一定過65%

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-7-21+10:2

第3點同第6點之前錯咗, 已改正.

有一線聯繫中學既私立/直資小學: 升讀一線中學既學生比例:>=65%
民小算是那一组呀?thx

bobbob  應該係第6組  發表於 15-7-21 13:28
hkpapa852  未肯定....  發表於 15-7-21 13:26

多口一句:受左什麼刺激?

MrBeast 發表於 15-7-21 13:34
多口一句:受左什麼刺激?
無受咩刺激, 只係想"害人"啫

呢d害人post應置頂, 係呢個無間地獄不斷有人問.....

樓主分析有趣, 等睇表, 易睇D...

wing.2bb    發表於 15-7-22 12:27

回覆:hkpapa852 的帖子

請問小學你會點去介定為二綫和三綫?以升band 1比率去計是多少%?

回覆 hagupit 的帖子

二三線應該好難攪, 因為數據太少。

如果一間小學升band1中學的人數少的話, 好少會公佈出黎, 印象中唔多覺有小學敢話自己唔夠30%學生升band1中學。

整個分級表列晒啲直私同名津校出黎討論下, 實好刺激

回覆:hkpapa852 的帖子

請問如某間小學屬你指的point 1,你認為學術算怎樣水平呢?

引用:請問如某間小學屬你指的point+1,你認為學

原帖由 aiho 於 15-07-22 發表
請問如某間小學屬你指的point 1,你認為學術算怎樣水平呢?
屬point 1的,相信一般都以經係區內大熱,學術水平應該唔差,當中件仲有D多過50%,甚至多過60%的,那些學術水平又更上一層。

只是差了一點, 很多中學'神校', 學生有不少都不在本地升學. 導致個結果怪怪地.

"中學篇: 一線/B1中學: 升讀本地學士學位課程比例: >=35% (B1A:>=60%, B1B: 46%-59%, B1C: 35%-45%)"

明白外地升學的資料, 學校不會公開或不會齊全

wing.2bb    發表於 15-7-22 12:27

回覆:小小山 的帖子

Good point!所以好多Band 1學校DSE不亮麗。亦好明顯地看到新興地區中學入U率及DSE成積比很多傳統名校好。

回覆:小小山 的帖子

還有這幾年數據不太reliable.  出生率過低的好幾年。

‹ 上一主題|下一主題