用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校欺凌
樓主: dearmm
go

學校欺凌   [複製鏈接]

回覆:學校欺凌

尼班人究竟有冇良心?成間學校不知所謂

引用:+本帖最後由+simonwan+於+15-7-22+23:44+編

原帖由 simonwan 於 15-07-22 發表
咁教仔。你係味丁蟹

學校欺凌真的很難處理,除了香港, 外國也有, 我自己常提醒自己要讓小朋友知道父母是信任小朋友的, 但也常要站在其他小朋友角度去想,畢竟自己小朋友可能理解錯了情況, 或只向父母説對自己有利的話(人之常情吧), 也常跟小朋友說有什麼問題或做錯了的地方要回家跟父母説, 也預告她父母可能會罵她(因知自己會忍不住) , 但父母就算怎罵也是最愛她,會跟她一起解決, 並提醒她有些事不是她自己一個會處理到。

回覆:GreenMaDad 的帖子

有時學校的方向我地真係冇得干預,作為父母既我會選擇盡量去支援子女,我成日同仔仔講,媽媽會相信你,作你最強最後的支援,所以不可以將子女完全交俾學校、補習社及工人,因為係嗰度子女不會得到安全感及愛。這件事作為母親的我十分傷心,學校的處理方法亦令人完全失望,希望學校、教育工作者及父母都好好反省。

alyk    發表於 15-7-24 13:38

simonwan 發表於 15-7-22 23:43
男仔打架系好正常,系成長的必經階段,衹是而家D老師學校家長覺得十惡不赦,所以而家香港D男仔好柔弱,無 ...
對!, 重點是教導小朋友如何去面對, 不要一味啞忍, 也不能完全依赖學校.
講"手"也末必是最好的方法, 大部份的欺凌不一定在肢體, 更大的可能是行為或語言, 君不見現今網絡欺凌真可殺人於無形.

Tintin926 發表於 15-7-23 21:59
其實衰格的家長和同學代代都有,我們小時候也有不少,最主要係依家小孩抗逆力太低了 ...

你話 "小孩坑逆力太低" 會比人話冷血, 下次小心了!!

老師唔識點處理個問題,校方係咪要有足夠指引呢

MASAYA 發表於 15-7-24 00:07
唔好話男仔, 女仔都有要出手既時候, 我同個女講, 遇到暴力, 諗過晒冇其他辦法既情況下可以出手, 出手原因 ...

多謝你的分享, 我一直苦於如何解釋給小朋友知為何可以用力量去達致一個目的. 但小朋友在判斷上就不容易了.

令我想起周星星的一部戲, 他是一個鄉下武術教頭的兒子, 自小練武, 武功高強, 但他父親不許他與人動手, 比人恰都只可以忍. 直至他要出市區"見世面", 父親才把一錦囊相授, 叫佢"當生命受到威脅時便打開". 錦囊內容自然係......

MASAYA  小朋友要知道自己並非孤立  發表於 15-7-24 16:02
MASAYA  父母要知道小朋友需要學習獨立  發表於 15-7-24 16:01

近來, 怪獸家長之說頗為流行, 令到很多家長在子女遇到校園欺凌時忍氣吞聲, 不敢投訴, 即使投訴, 校方也會多數大事化小, 小事化了.

有的學校, 校長, 副校, 訓導主任實行家長式治校, 美其名曰: 你入到我校, 就是認同我的管制理念, 所以如有質疑, 請自謀後路.------在校內頗有"順我者昌, 逆我者亡"的氣勢! 根本談不上春風化雨, 因材施教.

那些活躍於家教會的家長及其子女常常獲得善待, 而雙職家庭的孩子, 除非成績摽青, 表現平平者難免會被邊緣化.

這次基真小學的事件僅僅是冰山一角. 校園欺凌事件的存在, 恰恰就是因為學校老師的不作為! 很多老師, 甚至家長, 都持有一種論點: 要讓學生自己成長, 家長和老師不要過多干預.------而實際情況是, 欺凌事件中的受害者, 因為年幼, 因為膽小, 因為懦弱, 根本就無力反抗! 由此造成的心靈創傷, 人格扭曲, 在成年之後都未必可以瘉合.

從網上某些基真家長的回覆來看, 今次事件能讓多少學校有所反思呢? 效果成疑!

各位家長唯有睇實自己的小朋友, 多給予他們心靈上的支持, 遇到不公平時, 不要怕被標籤成怪獸家長, 挺身而出, 爭取公義!

kkmun    發表於 15-7-29 01:29
Funnyohoh    發表於 15-7-25 12:03
MASAYA  學校係社會既縮影真係冇講錯  發表於 15-7-24 14:03

回覆 minecraftbb 的帖子

老師唔識處理就唔好做老師。老師同其他人一樣,先要有良心同常識,是但無一樣的話唔該執包袱。

kkmun  agree  發表於 15-7-29 01:29

bartsimpson0317 發表於 15-7-24 07:25
咁教仔。你係味丁蟹
我就系教仔唔好比丁蟹恰。呢個世界甘多丁蟹,就系因爲好多人唔識保護自己同反抗。

birdbird    發表於 15-7-25 17:03

個D 話還手一定不對的朋友,我衹能話你地好彩,未系飛仔學校生活過。而你地仔女D同學朋友全部都好善良好好人,恭喜恭喜!
希望他們以後一世人都唔會遇到壞人(真心,唔系講反話)。

kkmun  agree  發表於 15-7-29 01:30

simonwan 發表於 15-7-24 16:46
個D 話還手一定不對的朋友,我衹能話你地好彩,未系飛仔學校生活過。而你地仔女D同學朋友全部都好善良好好 ...
有句話叫姑息養奸。相信今次事件嘅家長都係用和解嘅手法,否則就唔會有送聖誕卡比欺凌者呢件事。。。

引用:個D+話還手一定不對的朋友,我衹能話你地好

原帖由 simonwan 於 15-07-24 發表
個D 話還手一定不對的朋友,我衹能話你地好彩,未系飛仔學校生活過。而你地仔女D同學朋友全部都好善良好好 ...
你這套以牙還牙,以手還手的飛仔理論並不是什麼大道理,老實說有點old school,現在在內地都未必work;有些人更以周星星的什麼武功錦囊奉為金科玉律,可笑!!!香港是法治之區,公眾地方打架,雙方都會被刑事起訴;請不要再教育你們這些違法的道理,真的害人不淺!

引用:Quote:simonwan+發表於+15-7-24+16:46+個D+

原帖由 MichaelFungm 於 15-07-25 發表
有句話叫姑息養奸。相信今次事件嘅家長都係用和解嘅手法,否則就唔會有送聖誕卡比欺凌者呢件事。。。 ...
欺凌者絶到應該被重罰,但是,這是制度上校方去執法(或警方-更嚴重事故)!絶不是由受欺凌者私下報仇!!

引用:個D+話還手一定不對的朋友,我衹能話你地好

原帖由 simonwan 於 15-07-24 發表
真心,唔好教壞細路,d思想唔成熟嘅信咗就一世有案底啦!(唔係反話!)

alyk 發表於 15-7-24 13:04
對!, 重點是教導小朋友如何去面對, 不要一味啞忍, 也不能完全依赖學校.
講"手"也末必是最好的方法, 大部份 ...

同意! 現今網絡欺凌何其多...集體欺凌又經常出現起網絡討論區~
家長都要不停update自己, 與孩子一起面對社會種種變化~

引用:Quote:海倫helena+發表於+15-7-21+11:40+其

原帖由 alyk 於 15-07-21 發表
可能是香港小童抗逆能力太差
你好勁,可以如此涼薄

引用:其實點解依家D細路咁細就識跳樓...

原帖由 海倫helena 於 15-07-21 發表
其實點解依家D細路咁細就識跳樓...
其實,冇證明呢個妹妹係自己跳落去。

引用:Quote:原帖由+海倫helena+於+15-07-21+發表

原帖由 nintendo 於 15-07-25 發表
其實,冇證明呢個妹妹係自己跳落去。
有分析能力嘅人都知係學校問題⋯

‹ 上一主題|下一主題